Így befolyásolja a gázfogyasztást a hatékony hőszigetelés

Az utólagos hőszigetelés már rövid távon képes csökkenteni otthonunk rezsiköltségeit. Hogy mégis milyen mértékben?

A hatékony hőszigetelés megtérülése

Az emberek többsége általában azért dönt az utólagos hőszigetelés mellett, hogy ezzel csökkenthesse otthona kiadásait – különös tekintettel a fűtési költségekre, ami a téli hónapokban a nagyobb házaknál akár kisebb vagyont jelenthet. Köztudott, hogy a hőszigeteléssel jelentős összegeket is megspórolhatunk a rezsiköltségeken, de nemcsak emiatt érdemes élni ezzel a lehetőséggel, hanem többek között a kellemesebb belső komfort, vagy a környezettudatosabb hozzáállás miatt is, lévén a földgáz kifogyóban van a bolygón, a fatüzelés pedig jelentős mértékben rontja a levegőminőséget.

Lássunk néhány konkrét számot

Így befolyásolja a gázfogyasztást a hatékony hőszigetelés

Általánosságban kijelenthető, hogy Magyarországon a családi házak és az egyéb emberek által rendszeresen használt épületek fűtésére az állam teljes energiafelhasználásának mintegy negyede megy el. Ez a legjelentősebb kiadás, ami bőven maga mögé utasítja a teljes iparág vagy a közlekedés energiaigényét is. Hogy mekkora segítség lehet ebben a hőszigetelés?

Egy átlagos magyar családi ház energiafelhasználása – egyszerű homlokzati hőszigetelés mellett – jelenleg 120kWh/m2 egy évben, amit egy megfelelően, tehát födém és padlószigeteléssel is ellátott otthon esetében 90kWh/m2-re csökkenthetünk, míg a passzívházaknál az érték akár 30kWh/m2-re is minimalizálható. A rideg valóság azonban nem más, minthogy egy hőszigetelés nélküli épületnek az energiafelhasználása egy évben akár 300 kWh/m2-re is emelkedhet, vagyis egy normál homlokzati hőszigeteléssel is több mint felére csökkenthetjük a fűtésre és hűtésre kifizetett rezsiköltséget.

Ha még tovább játszunk a számokkal, akkor érdemes forintosítani is a fenti értékeket. Amennyiben tehát éves szinten, egy normál téli szezon mellett 300 ezer forintot költünk el csak arra, hogy kellemes meleget teremtsünk a lakásban, akkor egy normál hőszigetelés mellett ezt az összeget rögtön 120 ezer forintra csökkenthetjük, de egy alaposabb kialakítás esetén akár 100 ezer forint alá is mérsékelhetjük kiadásainkat, vagyis egyetlen szezon alatt akár 200 ezer forint is lehet a megtakarításunk. Ebből pedig rögtön kiszámítható, hogy a hőszigetelésre fordított beruházásunk 5-6 éven belül akár teljesen megtérülhet, utána pedig csak hasznot termel a rendszer.

Siralmas a magyar otthonok hőszigetelése

Magyarországon nagy általánosságban legalább 2 és fél millió családi ház áll, melyek nemcsak eltérő korúak, hanem különféle anyagokból is épültek, de a legrosszabb, hogy közülük alig pár százezer rendelkezik bizonyos mértékű hőszigeteléssel. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy közel 2 millió család életét tehetné könnyebbé és gazdaságosabbá ezeknek az épületeknek az utólagos hőszigetelése, amivel hosszabb távon milliárdok maradhatnának az emberek zsebében, de ami ennél is fontosabb, hogy csökkenhetne hazánk energiafelhasználása, valamint a környezetterhelés mértéke egyaránt, lévén sokkal kevesebb energia befektetésével lehetne ugyanolyan komfortot teremteni az otthonokban.

Természetesen igencsak lényeges figyelembe venni, hogy rengeteg olyan családi ház áll az országban, melyeket egyszerűen nem is érdemes utólagos hőszigeteléssel ellátni, esetükben ugyanis csak az elbontás és az újépítés segíthet. Ez azonban nyilván a családok többsége számára nem kivitelezhető, lévén hiába jelentős az eredmény, a hőszigetelés egy olyan egyszeri, de jelentős kiadás, amit kevesen engedhetnek meg maguknak annak ellenére is, hogy a beruházás később többszörösen megtérül.

Még nagyobb probléma, hogy a magyar piacon a külföldre szipkázott munkaerő miatt egyre nehezebb olyan építőbrigádot találni, amelyik minőségi munkát végez, márpedig a hőszigetelés kialakítása során nemcsak a minőségi alapanyagok alkalmazása nagyon lényeges, hanem az is, hogy a rendszer megfelelő kialakítást kapjon.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket