Hőszigetelés kívül vagy belül?Inkább mindkét oldalon!

A lakások megfelelő hőszigetelésének kialakítására közel sem csak a külső burkolás nyújt alternatívát.

Hőszigetelés kívül és belül

Az építőiparon belül talán egyetlen ágazatban sem találkozhatunk olyan sok tévhittel, mint a hőszigetelés világában, hiszen rengetegen úgy gondolják, hogy bőven elegendő otthonuk homlokzatát beburkolni a megfelelő eredményhez. Ez azonban óriási tévedés, hiszen egy általános családi háznál közel sem csak a falakon keresztül zajlik hőcsere, sőt mi több, a modern téglák és vakolatrétegek miatt gyakorlatilag innen várhatjuk a legkisebb mértékű pazarlást, ha a belső komfort megtartásáról van szó.

Példának okáért a padló és a plafon felé gyakran sokkal több hő távozik el a téli időszakban, mint a falakon át, azonban ezek szigetelésére csak nagyon ritkán fordítanak megfelelő figyelmet a családok. Ez kis túlzással olyan, mintha egy ház építésekor kizárólag falakat húznánk fel, de mind a masszív alapot, mind a tetőt lehagynánk róla.

Kívül vagy belül szigeteljünk inkább?

Az tehát már nyilvánvaló, hogy a hőszigetelésnek nem szabadna megállnia a homlokzatoknál, azonban ez még messze nem ad választ arra a kérdésre, hogy kívül vagy inkább belül kell szigetelnünk otthonunkat. Amit fontos kiemelni ebben a témában, hogy minden egyes otthon egyedi, éppen ezért nem lehet mindegyikre ugyanazt a megoldást használni a hőszigetelés terén. Ha valaki ránézésre, mindenféle különösebb részlet – például fűtés, falvastagság és így tovább – ismerete nélkül ad árajánlatot, vagy vágja rá, hogy milyen szigetelésre van szükségünk, akkor rögtön keressünk új kivitelezőt a munkára, hiszen ott hozzáértés nélküli szalagmunka folyhat. A hőszigetelés kialakítása ugyanis minden esetben egyedi, ezáltal eltérő lehet a gyerekszobák, a fürdők, sőt a konyha esetében is, miközben figyelembe kell venni a födém, sőt a lábazat szigetelését is.

A födém burkolása egyébiránt alighanem a legfontosabb, mégis ezt hagyják ki a legtöbbször, hiszen köztudott, hogy a meleg felfelé száll, ezáltal a plafonnál kell a legjobban védekezni a hőveszteséggel szemben. A lapos tetős épületeknél érdemes inkább kívülről szigetelni a víz és a hő ellen, de nyeregtetőnél egy kicsit más a helyzet. Itt inkább a belső szigetelés javasolt, azon belül viszont már mi döntjük el, hogy polisztirolt vagy éppen ásványgyapotot választunk, de lényeges, hogy kivitelezéskor a tetőfólia szerkezetét mindig vegyük figyelembe.

Belső szigetelés a lakásban

Bár sokan tartózkodnak a belső hőszigetelés kialakításától, megfelelő körültekintéssel és néhány alapvető szabály betartásával viszont ezen a téren is pozitív hatást érhetünk el. Mindez annak függvényében is igaz, hogy a belső szigeteléskor teret veszít az ember, és bár ez csak néhány centimétert jelent, kisebb helyiségek esetében mégis megfontolandó tényező. Akárcsak az, hogy miként kivitelezzük!

A belső hőszigetelést ugyanis a legkönnyebb elrontani, ezáltal akár plafon, akár a falak hang- és hőszigeteléséről van szó, rendkívül fontos lesz szem előtt tartani, hogy megfelelően szellőző anyagokkal dolgozzunk – a gipszkarton például deális burkolóanyag lehet ebből a célból –, és ezt az átjárhatóságot a téglafal, valamint a szigetelőréteg között is biztosítsuk. Amennyiben ugyanis itt nincs elég levegő a szellőzésre, a pára lecsapódik a kis légkamrában, ami a falak vizesedését, penészesedését eredményezi majd kellemetlen szagok társaságában.

Mindezt azonban a megfelelő falfestékkel és a belső hőszigetelés szellőzési lehetőségének biztosításával elkerülhetjük, miközben mind a külső hanghatásoktól mentesíthetjük a helyiségeket, mind a belső komfortot könnyebben meg tudjuk tartani télen és nyáron egyaránt. Noha a hatás tekintetében a belső megoldások értelemszerűen nem olyan hatékonyak, azonban bizonyos esetben csak ez az egy alternatíva létezik, de ha választani lehet, akkor inkább a kültéri megoldást helyezzük prioritásba, a kettőt együtt azonban ugyanazon a felületen soha ne alkalmazzuk.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket