Hőszigetelés helyhiány esetén

A hőszigetelés korunk egyik legáltalánosabb építőipari trendjeként rengeteg esetben nehezítheti meg az építkezők és a kivitelezők dolgát.

A homlokzat vagy a födém burkolása ugyanis az esetek többségében nem okoz problémát - kivéve felújítandó ingatlanoknál, ahol annak idején még nem gondoltak a későbbi szigetelésre -, azonban rengeteg épületszerkezetnél még így is meglepően gyakori probléma a hőszigetelés kapcsán jelentkező helyhiány.

Mivel az iparág egyik legjobban fejlődő szegmenséről beszélünk, manapság már szerencsére rengeteg alternatíva létezik, ami ilyen esetben lehetőséget biztosít arra, hogy hatékonyan gondoskodjunk az épület minden pontján a burkolásról. Ilyen kitűnő alternatívának bizonyulnak a különféle keményhabok, melyek az esetek többségében minden tekintetben jól tudják helyettesíteni a helyhiányból fakadó problémákat.

Átépítés helyett egy jó alternatíva

Mint köztudott, a helyes hőszigetelés alapja a megfelelő rétegrendi kialakítás, ami minden esetben helyigényes, és bár ez a hely többnyire nem a hasznos élettérből kerül elvonásra, de így is okozhat némi fejtörést. Az egyik megoldás ilyenkor az, ha az épület kényes elemeit újratervezik, ami minden esetben jelentős bontással és építéssel, ebből fakadóan pedig természetesen rengeteg plusz költséggel jár együtt, a kompromisszumokról nem is beszélve.

Hőszigetelés helyhiány esetén

Ha mindezt el szeretnénk kerülni, érdemes alternatívák után nézni. Léteznek ugyanis ma már olyan hőszigetelési megoldások, melyek nem olyan nagy helyigényűek, mint a megszokott, gyakran alkalmazott alternatívák, ebből fakadóan természetesen költségesebbek is, azonban még mindig sokkal elhanyagolhatóbb összegeket emésztenek fel, mintha teljes egészében átalakítanánk valamit az ingatlanon, vagy az ingatlan körül.

Ilyen alternatívákat képviselnek a keményhabok, melyek között találunk már olyan megoldásokat is, melyek akár 50 százalékkal jobb hővezetési tényezővel bírnak, mint a hagyományos hőszigetelések, de gyakorlatilag jelentéktelen helyet foglalnak el a hőszigetelő rendszereken és rétegeken belül.

Alkalmazási pontok

Az ilyen keményhabok alkalmazása kifejezetten előnyös olyan esetekben, amikor egy felújítandó épületen kell megfelelő hőszigetelést kialakítani. Különösen nagy fejtörést okoznak ilyenkor az erkélyek, a teraszok, a padlók, de természetesen a különféle magastetők is, hiszen ezeket jellemzően nem úgy alakították ki korábban, hogy akár 15-20 centiméteres burkolást is elbírjanak. A szigetelés márpedig egy olyan műfaj, ahol nem lehet csak úgy a saját fejünk után menni, hiszen főként teraszok, erkélyek és lapostetők esetén vannak úgynevezett hőtechnikai követelmények, melyeknek ilyen esetekben meg kell felelnünk, máskülönben hatás-ellenhatás alakul ki, ami rengeteg kellemetlenséggel járhat.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hagyományos hőszigetelési megoldásokból akár 25-30 centiméter vastagságot kellene alkalmazni ahhoz, hogy elérjük a kívánt hőtechnikai szintet. Ez példának okáért egy hagyományos terasz esetében gyakorlatilag teljességgel megoldhatatlan, és csak úgy valósítható meg, ha módosítjuk valamilyen formában a vasbeton födémet, ami nem kis beruházást jelent. Ellenben egy keményhabos konstrukcióból ilyenkor elegendő lehet 10-15 centiméter is, ami optimális esetben akár 20 centiméter helyspórolást jelent, mely éppen elegendő a költségesebb átalakítások elkerüléséhez.

Érdemes azonban más építészeti konstrukciókat is szemügyre venni ahhoz, hogy láthassuk ennek a megoldásnak a hatékonyságát. Különösen nagy problémát okoz például a padlók, főként a talajjal közvetlenül érintkező aljzatok hőszigetelése is a helyhiány miatt. Hogy elérjük az alapvető itthoni követelményeket, a hagyományos hőszigetelésekből legalább 10- 15 centiméter vastagságot kell alkalmaznunk, ami egy felújítás során gyakran óriási problémát jelenthet, hiszen a belmagasság drasztikus csökkenését hozhatja magával. Ilyenkor sokat segíthet a keményhabos rendszer, melyből már 5-6 centiméterrel ugyanazt a hatást érhetjük el.

Fontos hozzátenni még, hogy a keményhabos szigetelések a tartósságuk mellett egy sor más egyéb olyan tulajdonsággal is rendelkeznek, melyek indokolt esetben kiváló alternatívával szolgálnak. Kimagasló például a szilárdságuk, nedvességfelvételük elhanyagolható - hiszen teljesen zárt cellásak -, miközben hőhídmentesen lehet dolgozni velük, ami minden esetben rendkívül fontos szempont lehet.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket