Hogyan válasszunk otthonunkra tetőcserepet?

A megfelelő tetőcserép kiválasztása nemcsak az esztétika tekintetében nagyon fontos, hanem a funkciók terén is.

Így válasszunk tetőcserepet

A megfelelő tetőcserép kiválasztása sokak szerint egyáltalán nem nehéz feladat. Ez a kijelentés azonban rögtön értelmét veszti azt követően, hogy elmerülünk a gyártók kínálatában, hiszen több hazai és külföldi cég rengeteg terméke közül válogathatunk ma már, melyek közel sem csak a színek és a formák tekintetében különböznek egymástól, hanem sok esetben a tartósságuk és a tulajdonságaik egyaránt eltérhetnek egymástól.

Nyilván rengeteg szempontból meg lehet közelíteni azt a kérdést, hogy milyen tetőcserép kerüljön a házunkra, az alábbiakban azonban most összegyűjtöttük a legalapvetőbb kérdéseket, melyeket feltétlenül fel kell tennünk magunknak ahhoz, hogy mind az esztétika, mind a funkció tekintetében egyaránt a legjobb héjazat kerülhessen a tetőnkre.

Milyen tetőszerkezetünk lesz?

Hiába akarunk mi többtonnás betoncserép héjazatot a háztetőn látni, ha a tervezők olyan gyenge szerkezetet álmodtak meg hozzá, ami egyszerűen nem bírná el ezt a megoldást. Persze a közhiedelemmel ellentétben ilyenkor sem kell feltétlenül a cserepes lemez mellett döntenünk – bár az is egy kiváló, modern és olcsó alternatíva –, azonban meg lesz kötve a kezünk, hiszen a gyengébb tetőszerkezetnél eleve csak a kerámia alapú tetőcserepek jöhetnek szóba.

Hogyan válasszunk otthonunkra tetőcserepet?

Itt jön általában a következő kérdés, hogy a kerámiacserép mennyivel rosszabb, mint a beton? Alapvetően semmivel, ha az ár-érték arányt vesszük figyelembe, így az soha ne legyen meghatározó tényező a döntéskor, hogy ragaszkodunk egyik vagy másik típushoz, mert ez ebben a formában csak felesleges nehézségeket és kellemetlenségeket szül.

Amit viszont figyelembe kell vennünk, hogy milyen lesz a tető hajlásszöge és formája? Ha ugyanis túl meredek a tető, ha akadnak benne hullámos vagy éppen sík megoldások, akkor az alapvetően leszűkíti az alkalmazható cserépmodelleket, lévén hiába szeretnénk kerekded tetőablak-kialakítású szerkezetre nagyobb cserepeket tenni, ha csak a kisméretűekből lehet megvalósítani a terveket.

Milyen színű tetőt szeretnénk?

Míg arról, hogy kerámia- vagy betoncserép legyen a tetőn, gyakran nem mi döntünk – az imént említett kritériumok miatt –, azt viszont jellemzően már mindig mi határozzuk meg, hogy milyen színű cserepek kerüljenek fel a házunkra. Régen ezen a téren nem volt választásunk, a cserép magával vonta a rá jellemző piros-vörös-barnás árnyalatot, azonban ma már rengeteg egyéb szín közül válogathatunk.

Nyilvánvalóan a hagyományos cserépszín mindig a legolcsóbb, a legkönnyebben elérhető, de azt is vegyük figyelembe, hogy az egyes típusok, formák és gyártók nem mindig kompatibilisek az összes színnel, tehát ezen a téren gyakran lesz szükségünk kompromisszumokra.

Mennyit költenénk a tetőcserépre?

Merthogy a gyártó, a szín és a formavilág mellett rengeteg egyéb tényező meghatározhatja a tetőcserép árát, így például ebben a szegmensben is folyamatosak a technológiai újítások, ezáltal a legkülönfélébb anyagfelhasználás mellett a gyártók rendre kísérleteznek a védőrétegekkel, ezáltal minél tartósabb valami, általában annál nagyobb költségeket emészt fel, tehát választásunkat jelentős mértékben befolyásolja majd, hogy mekkora büdzsét szabtunk meg csak a cseréphez. Sok esetben érdemes ezt a kérdést feltenni elsőként, hiszen az anyagiak jellemzően mindent meghatároznak a tető kapcsán.

Mennyi garanciát kapunk rá?

A garancia kérdésköre egyáltalán nem elhanyagolható a tetőcserépnél, hiszen otthonunk egyik elsődleges védvonalát képviseli, ezáltal állja a napsugárzást, a kemény esőket, a nagy szelet, szükség esetén pedig a jeget is. A folyamatos védelem azonban természetesen évről-évre kopik, így közel sem mindegy, hogy egy cserépre csak 10- vagy 20 év garanciát kapunk. Utóbbi ugyanis példának okáért már kifejezetten megnyugtató lehet abból a szempontból, hogy egy tetőfelújítás vagy egy új tető kialakítása mindig milliós költségeket emészt fel, és szívesebben ad ki a kezéből az ember ekkora összeget, ha több évtizedre szóló garanciális terméket kap a pénzéért.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket