Hogyan válasszunk csemperagasztót?

A megfelelő hidegburkolás alapja a munkához ideális ragasztó kiválasztása. Hogy miként válasszunk csemperagasztót?

Csemperagasztó-választási kisokos

Hidegburkolásra évtizedek óta minden családi házban szükség van. Mondhatni az egyik legkedveltebb és legtartósabb megoldás, ha fürdőszobákról, illetve különféle vizes blokkokról van szó. Nem véletlenül, hiszen már a legolcsóbb alternatívák is rendkívül mutatóssá tehetők, ha a lapok felragasztása, illetve rögzítése szakszerűen történt.

Azon túl, hogy ehhez rengeteg szakmai tudás, tapasztalat, de még inkább gyakorlat szükségeltetik, a csempézés kapcsán az egyik legfontosabb hátteret mindig a csemperagasztó adja. A nem megfelelő alapanyag ugyanis teljesen tönkreteheti a burkolást, ezáltal döntésünk  megannyi tervezést igényel, kínálatunkból is többféle csemperagasztó közül választhatjuk ki az adott munkához leginkább megfelelő típust.

A legnagyobb kérdéskör jellemzően az, hogy kültéri vagy beltéri burkolást végzünk, de nem elhanyagolható az sem, hogy falon, tehát merőleges felületen, vagy padlón, azaz vízszinten alkalmazzuk, sőt a lapok mérete, illetve a burkolandó felület kiterjedése egyaránt befolyásoló tényezők.

Noha a csempézés esetén megannyi egyéb kérdéskört kell tisztáznunk, ezáltal odafigyelni a kellő alapozásra, a fugázásra, azonban a csemperagasztó kiválasztását is érdemes fókuszba helyeznünk. Lássunk minden lényeges tudnivalót a két legalapvetőbb kritérium tekintetében.

Csemperagasztó választása kültéri burkoláshoz

Bár csempézni a legtöbb esetben beltéren szokás, azért rengeteg esetben adódhat olyan helyzet, amikor kültéren, vagy olyan helyiségben kerül alkalmazásra ez a hidegburkolat, ahol például nincs fűtés, vagy a burkolt felület legalább részlegesen érintkezik a külvilággal. Ilyen esetben az egyik legfontosabb szempont, hogy olyan ragasztót válasszunk hozzá, ami fagyálló.

Hogyan válasszunk csemperagasztót?

Érdekes módon ma már a legtöbb gyártó úgy hirdeti termékeit, hogy fagyálló kialakításúak, de nem árt odafigyelni más egyéb részletekre is, ha kültéri csemperagasztásra készülünk. Ilyen például a flexibilis jelleg, ami azt jelenti, hogy szabad szemmel nem látható módon, de a ragasztó enged némi mozgásteret a csempének a rögzítés után, amire azért van szükség, mert a hideg és a meleg állandó változása, de különösen a fagyhatás következtében a lapok felfagyhatnak a felületről, lepattognak a helyükről, a fugák megrepednek és így tovább. Ezt a kellemetlenséget csak akkor kerülhetjük el, ha a ragasztó nemcsak fagyálló, hanem egyben flexibilis is.

Bár a beltéri csempézést is érdemes szakemberre bízni, azonban kültéri hidegburkolás esetén ez határozottan igaz állítás, és éppen a fagyhatás miatt. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy milyen felületeket képezünk a csempe segítségével, lényeges a megfelelő dőlés úgy, hogy közben maga a felület mégis vízszintes marad. Ezzel elkerülhető, hogy a víz el- és lefolyhasson, ne álljon meg, ne képződjenek tócsák, mert ezek megfagyása alapvetően teheti tönkre a burkolt felületet. Különösen kellemetlen lehet ez például erkélyeken vagy pincelejáratoknál, ahol tényleges problémát tud okozni mindez.

Csemperagasztó választása beltéri burkoláshoz

A csempe alapvetően inkább beltéri, mint kültéri burkolat, ezt azért nem árt figyelembe venni a választáskor. Ez nem azt jelenti, hogy kint nem alkalmazható sikeresen, azonban egyszerűbb dolgunk lesz a csemperagasztó választásakor, ha odabent dolgozunk vele. Nem mellesleg gyakran olcsóbb is, hiszen a legtöbb esetben teljesen elegendő egy bázisragasztó, egy egyszerű alap változat alkalmazása, ami azért természetesen közel sem mindig igaz állítás.

Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy mekkora lapokkal dolgozunk, illetve azok relatíve milyen igénybevételnek vannak kitéve, tehát otthoni felhasználásról van-e szó, netán egy vendéglátóipari egység, netán egy szálláshely mosdójáról.

A méret tekintetében az egyszerűbb, kisebb fali csempéknél például tökéletesen elegendő lehet az imént említett bázisragasztó. Ezek a burkolólapok ugyanis nemcsak kisebb méretűek, de általában könnyebbek is a nagyobb járólapoknál, egy nagyobb méretű fali csempénél viszont már azért érdemes lehet valami erősebb megoldás mellett dönteni. A 20x30 centiméternél nagyobb típusoknál mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni, vagy ha nem fogadunk el külső támaszt, akkor mindenképpen a drágább, flexibilisebb ragasztókat vásároljuk meg. Ennek az oka nem más, minthogy ezeknek a típusoknak sokkal nagyobb a teherbírásuk, mint a bázisragasztóknak.

Bár a padlóra járólap kerül, valójában az is egyfajta csempe, és a ragasztójuk is egyezik, ezért érdemes itt megemlíteni, hogy padlóburkolatnál a legtöbbször tökéletesen elegendő lehet az alap csemperagasztó használata, ha beltéri kialakításról van szó. Nyilván itt is vannak kivételek! Ilyen például az, ha nagyméretű, legalább 30x60 centiméteres padlólapot szeretnénk leragasztani vele, hiszen ilyenkor lényeges lesz, hogy kellően stabil, de mégse túl merev anyag biztosítsa a megfelelő felfogatást.

A méret mellett lényeges szempont az is, hogy a hidegburkolattal kialakított helyiség milyen célt szolgál majd, pontosabban mekkora igénybevételnek lesz kitéve. Ha egy nagy forgalmú helyen szeretnénk fürdőszobát vagy toalettet kialakítani és csempézni, akkor nem is lehet kérdés, hogy inkább a flexibilis csemperagasztó lesz a megoldás. Ez noha költségesebb alternatíva, ugyanakkor sokkal jobb teherbírásra képes.

A csemperagasztó felhasználása is lényeges

Noha rendkívül fontos szempont a megfelelő típus kiválasztása is, azonban nem szabad elmenni szó nélkül amellett, hogy hiába választjuk mi a legdrágább csemperagasztót, ha a felhasználás módjával nem vagyunk tisztában. A legjobb és legerősebb ragasztót is elpazarolhatjuk, illetve rosszul használhatjuk, ha nem tartjuk be a csomagoláson jól feltüntetett előírásokat.

Különösen igaz ez például a keverési arányokra, valamint a felvitel módjára. A pogácsás vagy más néven pontozásra épülő ragasztás már nem jellemző, különösen a padlóburkolatok esetén drasztikusan csökkenhet ilyenkor a tartósság, eltörhet, elrepedhet, éppen ezért a teljes lap felületét ragasztóba kell tenni. Csak így tudja ellátni megfelelően a feladatát egy jól kiválasztott csemperagasztó!

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket