Hogyan dolgozzon a purhabbal?

A modern építészetben a purhab a leggyakrabban alkalmazott tömítőanyag, ami kül- és beltéren egyaránt alkalmazható.

Munka a purhabbal

Elengedhetetlen kelléke manapság a modern ablakok beépítésének, de réskitöltésre is gyakran használják, noha számtalan más egyéb területen egyaránt hasznosítható.

Mi az a purhab?

A poliuretánhab két nagyon fontos alkotóelemből, a poliolból, valamint az izocianátból áll. Ez a speciális, masszaszerű keverék levegővel, illetve a levegő nedvességével érintkezve, megfelelő körülmények között szinte azonnal képes megduzzadni és tömíteni azután, hogy száradását követően szilárd, vágható anyaggá alakul, ami olyan erős, hogy akár még egy nyílászárót is képes a helyén tartani.

Kötés után a purhab rendkívül jó szigetelő, védelmet garantál a hideg és a meleg ellen, amit jól bizonyít, hogy manapság már a hűtőszekrényekben is ezt, illetve egy ehhez hasonló anyagot alkalmaznak. Hangszigetelő hatása mellett jól bírja az extrém hőmérsékletváltozásokat, és nedvesség hatására sem deformálódik, ellenben az erős napsugárzás hosszabb távon kikezdheti. Nagyon könnyű vele dolgozni, szinte bármilyen száraz felületen jól tapad, festhető, vágható, vakolható, sőt ellenáll a legtöbb maró hatású anyagnak és a vegyi anyagoknak is, mint amilyen az olaj vagy a benzin.

A kereskedelmi forgalomban kapható purhabok aeroszolos kiszerelésűek, vagyis úgy működnek, mint egy spray. Egy- és kétkomponensű kivitelben kaphatók, amelyek közül előbbi esetén adapteres kiszerelésű és pisztolyhabról egyaránt beszélhetünk. Az adapteres purhabnál a dobozból is csövön keresztül tudjuk kipréselni az alapanyagot, míg a pisztolyos megoldásnál egy speciális kinyomó pisztoly kell ehhez a folyamathoz. Utóbbi ugyan drágább, de sokkal előnyösebb megoldás, hiszen ezzel a purhab pontosabban adagolható, miközben kisebb a veszteség és gazdaságosabb a felhasználás, hiszen légmentesen visszazárható vele a flakon.

Így használjuk a purhabot!

A purhab használatának egyik előfeltétele az, hogy megfelelően benedvesítsük a felhordás környezetét. Bár a felületet soha nem szabad eláztatni, hiszen a sok víz károsítja a kötési tulajdonságokat, ellenben tudni kell róla, hogy a purhab úgy húz meg, hogy a levegőből kivonja a nedvességet, ezáltal ha egy kicsit nedves környezetbe fújjuk, gyorsabb kötés vár ránk. Fontos továbbá, hogy minden érintkezési felületet megtisztítsunk a portól és a szennyeződésektől, valamint az összes olyan tapadást akadályozó anyagtól, mint amilyen a zsír és az olaj. Soha nem szabad a habot olyan felületre kenni, ahol lazán tapadó részeket találunk, de a nagy nedvességű felszínek mellett a jégrétegre sem fújhatjuk fel.

A kifújást követően a purhab jelentős mértékben megdagad, így a kisebb, 2-3 centiméteres réseket elegendő csak félig megtölteni – ezáltal egyetlen csíkot húzni beléjük –, lévén a többit a duzzadás során magától kitölti. Ha 5 centimétert meghaladó rést szeretnénk tömíteni, azt minden esetben több rétegben kell megtennünk, így kötés után újra és újra rámenni, amíg a hézagok el nem tűnnek. A purhab nem szereti sem a nagy meleget, sem a nagy hideget, de 0 fok felett rendszerint 2-3 óra alatt megköt, ebben az időszakban azonban nem szabad hozzáérni, sem formázni vagy vágni, mert a hab szerkezete könnyen károsodhat. A megkeményedett, megkötött purhab egyszerű késsel vagy szikével nagyon egyszerűen vágható, a friss hab pedig speciális tisztítószerrel nyomtalanul eltávolítható a legtöbb felületről.

Mire elég és milyen gyorsan kell felhasználni a purhabot?

Nagyon gyakori kérdés a purhab használatával kapcsolatban, hogy egy flakon általában mekkora felületre elegendő? Ezt rendkívül nehéz megmondani, hiszen a purhabbal jellemzően egyenetlen réseket és felületeket tömítünk, ráadásként pedig ezzel az anyaggal lehetetlen pontosan dolgozni, ergo mindig jelentős a veszteség, hiszen a kihabosodott felületeket le kell vágni a vakolhatóság vagy az esztétika miatt. Általánosságban kijelenthető, hogy használat esetén általában 4:1 arányban számolhatunk vesztességgel, vagyis ha egy 4 deciliteres purhabot vásárolunk, akkor abból 1 deciliter veszteség lesz, de ebből még így is nagyon nehéz meghatározni, hogy mekkora rések tömítéséhez lesz elegendő.

Ezért inkább vegyünk mindig többet, és ha marad, akkor keressünk olyan helyeket a lakásban vagy otthonunk körül, ahol fel tudjuk használni, hiszen a purhabok a felbontás után nagyon hamar beszáradnak, sőt a flakonban sem sokáig maradnak frissek. A purhab esetében a tárolás mindig szobahőmérsékleten történjen, túl nagy melegben ugyanis idő előtti öregedés léphet fel, a nagy hideg pedig szerkezeti károsodást okozhat.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket