Hogyan alakul a tűzifa ára 2022-ben?

Soha nem látott emelkedést produkált az elmúlt hónapokban a tűzifa ára, amiért egyre nehezebb átlátni a helyzetet.

Tűzifa árak alakulása 2022-ben

Soha nem látott inflációs rohammal, és ebből fakadó áremelkedésekkel kellett szembenéznie a világnak, így köztük Magyarországnak is az elmúlt néhány hónapban. Az idei évben hétről-hétre vált egyre nehezebbé az élet, és az élelmiszer vagy az építőanyag mellett a folyamat az élet minden területére rossz hatással volt, ezáltal a tűzifa árát is dinamikus növekedésre kényszerítette. Sok esetben azonban nem is annyira az ár, mint inkább a száraz tűzifa elérhetősége okozott óriási problémákat rengeteg család számára!

“Ez

A Békás Épker építőanyag-kereskedés kínálatából azonban még mindig raktárkészletről rendelhető tűzifa, mely kalodás kiszerelésben érhető el, és garantáltan kiváló minőséget képvisel. Egy kaloda közel 2 köbméternyi tűzifát tartalmaz, méghozzá vegyesen tölgyet, csert és bükköt, melyek fatüzelés esetén a magas kalóriatartalmuk miatt kifejezetten előnyösen alkalmazhatók a fűtésszezonban. Az elérhetőség mellett azonban lényeges beszélni a tűzifa áráról is, hiszen sok esetben nemcsak a megvásárolható raktárkészlet, hanem a megfizethetetlen árcédula egyaránt okozhat problémákat.

A tűzifa ára 2022-ben

A tűzifa ára jelentős változáson ment keresztül az elmúlt hónapokban, így a tavalyi összegekhez viszonyítva az ország valamennyi régiójában közel dupla akkora összeget kell fizetni a száraz, azaz fűtésre alkalmas tűzifáért. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a drágább keményfák esetében idén nem ritkán 35-40 000 forintot kell fizetni köbméterenként, de természetesen ez az ár sokkal magasabb is lehet bizonyos esetekben. Ide tartoznak az olyan magas fűtőértékkel rendelkező tűzifák, mint az akác, a bükk, a gyertyán, a cser, a tölgy, a kőris vagy a juhar.

A vegyes kemény tűzifa ára – ami a fenti fatípusok közül valamennyi fajtát tartalmazhatja különféle arányokban –, természetesen valamivel olcsóbb, már 25-30 ezer forint körüli összegért lehet vásárolni köbméterenként. Ennél is költséghatékonyabb, ha úgynevezett puhafát vásárolunk magunknak, mint amilyen példának okáért a fenyő. A fenyőfa bár szárazon nagyon jó tűzifa, hirtelen képes nagy hőt és kalóriát leadni, azonban nem tudja olyan sokáig megtartani azt, mint a bükk vagy az akác. Ezért az ára is lényegesen mérsékeltebb, egy köbméter puha tűzifa ára 2022-ben 15 és 20 ezer forint közötti áron mozog.

“A

Létezik továbbá a gyűjtött tűzifa kategóriája is, ami nagyon olcsó ugyan, de kalóriatartalma, fűtőértéke rendkívül rossz. Ez a már lábon vagy kidőlve száradt, úgynevezett gyűjtött tűzifa, amihez az ágfa és minden más egyéb is beletartozik. Az ilyen típus esetében gyakran már 5-10 ezer forint körüli köbméterárral számolhatunk.

Itt fontos kiemelni a hatósági ár bevezetését, ami egy olyannyira friss rendelkezés a kormány részéről, hogy bizonyos részletei egyelőre még nem is ismertek. A tűzifa hatósági ára a gyakorlatban azt jelenti, hogy bizonyos mennyiségig a családok rögzített áron vásárolhatnak majd maguknak belőle. A hatósági ár maximális mértéke nem ismert még – vélhetően az imént említett összeghatárok közé kerül majd –, az viszont már bizonyos, hogy 10 köbméterig minden család vásárolhat belőle

“Az

Gyakran ismételt kérdések

Súlyra vagy térfogatra vegyünk tűzifát?

A tűzifa ára mellett van néhány alapvető kérdés, melyeket a vásárlás előtt elengedhetetlen feltenni magunknak, hiszen nagyban befolyásolja, hogy a legjobb minőséget kapjuk a pénzünkért cserébe. Az egyik ilyen kérdés, hogy súlyra vagy inkább térfogatra érdemes tűzifát venni? Erre a kérdésre azért lényeges válaszolni, mert a száraz és a nedves fának egészen eltérő súlya lehet, így ha súlyra vesszük, nem kizárt, hogy tavasszal sokkal többet kell fizetnünk érte, mint ősszel, miután egy egész nyáron át száradt.

Nem véletlen, hogy a legtöbb helyen a tűzifa – kalodás eladás esetén mindig – köbméterben van megadva. Egyetlen kivétel, amikor a fa nem szépen, sorban van benne elpakolva, hanem ömlesztve, hiszen ilyenkor a térfogat nem a legszerencsésebb, sokkal jobban járunk, ha súllyal számolunk. Utóbbira tehát csak és kizárólag akkor vásároljunk fát, ha előző évben kivágott, tehát már alaposan kiszáradt típusról van szó, ellenkező esetben súlyos tízezrekkel is több lehet a végösszeg, mint köbméterben számolva.

Mennyi tűzifa kell egy fűtési szezonra?

Nagyon gyakori kérdés, de sajnos kifejezetten nehéz meghatározni, hogy egy fűtési szezonban pontosan mennyi tűzifára lesz szüksége egy háztartásnak. Ennek az oka nem más, minthogy a mennyiséget rengeteg külső tényező befolyásolhatja. Példának okáért ilyen a befűzendő ingatlan mérete, hogy hány helyiséget kell fűteni, az milyen szigeteléssel rendelkezik, illetve alapvetően mennyit kell tüzelni, hiszen az sem mindegy, hogy a család milyen sok időt tartózkodik az adott ingatlanban.

Lényeges továbbá az is, hogy mennyire akarunk meleget a házban? Vannak, akik a 20-22 Celsius fokban már jól érzik magukat, mások azonban inkább 26-28 Celsius fokot szeretnének. Befolyásolja továbbá a mennyiséget a fűtőrendszer is, hiszen egészen más mennyiséggel kell számolni egy hagyományos kazán esetén, mint egy kandallónál vagy cserépkályhánál.

Amennyiben egy átlagos 100 négyzetméteres családi házat veszünk alapul, ahol átlagosan 24 Celsius fokot szeretnénk elérni az egyes helyiségekben, akkor itt átlagos hőszigetelési tulajdonságok mellett is elegendő lehet maximum 8 köbméter tűzifa egy vegyestüzelésű vagy faelgázosító rendszer esetén. Régi, elavult fémkazánoknál azonban akár 12-14 köbméter tűzifára is szükség lehet ilyenkor. Fontos kiemelni a megfelelő hőszigetelés tényét, hiszen egy jó hőszigetelő rendszer mellett ezek az eredmények felezhetők, így egy korszerű fűtési szisztémával nem kizárt, hogy mindössze 4 köbméter tűzifa elegendő lehet a komplett szezonban.

Mint köztudott, a tűzifa jól tárolható, illetve talán még soha nem történt olyan, hogy a tűzifa ára a tavalyi évhez képest mérséklődött volna, ezért nagyon fontos, hogy soha nem lehet hasábra pontosan kiszámolni egy otthon szükségleteit ezen a téren. Pláne annak fényében, hogy az időjárás rendkívüli befolyásoló tényező. Egy enyhe télen nyilván sokkal kevesebb fa fogy, azonban könnyedén előfordulhat, hogy soha nem látott hideg lesz, ami értelemszerűen több tűzifát igényel majd. Emiatt az általános szükségletekhez viszonyítva mindig legalább két köbméterrel több fát vásároljunk, ha több marad, jó lesz a jövő évre.

Mire figyeljünk tűzifa vásárlásakor?

Nagyon sok alapszabály létezik ezen a téren, de a legfontosabb, hogy a tűzifát mindig a nyári szezonban vásároljuk meg, és ne abban az évben termeljük be az éppen aktuális évi adagot, hanem mindig legyünk előre vele legalább egy teljes évre. Ez azért fontos, mert a fának legalább egy teljes évet száradnia kell ahhoz, hogy a legmagasabb szintű kalóriát tudjuk kihozni belőle. Ilyenkor sokkal jobb fűtőértéket képvisel, jobban tartja a meleget, egyszóval többet ki tudunk hozni a pénzünkből.

Lényeges, hogy rönkben csak friss vágású tűzifát vásároljunk meg, hiszen a hónapokig így állt fa belülről rothadásnak indul, amitől az egész fa minősége és fűtőértéke romlik. Igyekezzünk mindig hasított keményfát vásárolni, abból is a sorba rendezett, hasábos forma mellett döntsünk. Ügyeljünk a tűzifa tárolására is, a kályhakész méretűre való felaprítást követően helyezzük mindig olyan helyre, ahol száraz, nedvességtől védett helyen lehet a felhasználásig.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket