Hidegburkolás gipszkartonra: 5 hasznos tanács, ha még nem csináltuk korábban!

A gipszkarton kiváló választás a könnyű és gyors belsőépítészeti megoldásokhoz, de burkolása okozhat nehézségeket.

Tippek gipszkarton burkolására

A gipszkarton-szerelés korunk egyik legnépszerűbb belsőépítészeti alternatívája, aminek az oka leginkább abban keresendő, hogy a különféle válaszfalak és egyéb megoldások kialakításakor rendkívül gyorsan, könnyedén, nagyobb kosz nélkül lehet építeni a segítségükkel, méghozzá a falazott téglával ellentétben száraz körülmények között. A gipszkarton kitűnő választás, ha álmennyezetekről van szó, ha egy komplett tetőteret kell kialakítani, de akkor sem elhanyagolható, ha válaszfalak vagy térelválasztó elemek gyors felhúzására van szükségünk.

Hidegburkolás gipszkartonra: 5 hasznos tanács, ha még nem csináltuk korábban!

Sokan azért hanyagolják a gipszkarton alkalmazását a belsőépítészeti megoldások kapcsán, mert abban a tévhitben élnek, hogy nem lehet a segítségükkel olyan összefüggő felületet kialakítani, ami utána festhető vagy burkolható lenne. Ez azonban tévedés, hiszen a gipszkartont például ugyanúgy glettelhetjük és meszelhetjük, mint bármelyik téglafalat, miközben akár még hidegburkolat is felvihető rá, azonban nem árt tisztában lenni, hogy ebben a tekintetben valóban vannak gyengeségeik, melyek minden esetben áthidalhatók.

A gipszkarton falak problémái a burkolás tekintetében

Mint az imént említettük, a gipszkarton falaknak akadnak olyan hátrányai, melyek a burkolás tekintetében fejtörést okozhatnak – pláne abban az esetben, ha korábban még nem dolgoztunk ilyen felülettel. Ezeknél a falszerkezeteknél ugyanis tudnunk kell, hogy jellemzően sokkal gyengébb felületi szilárdsággal rendelkeznek, mint egy vakolt téglafal, ezen felül pedig a nedvességre is kifejezetten érzékenyek, kivéve abban az esetben, ha nedvességtűrő típusukat választottuk, melyek a speciális kialakításból kifolyólag sokkal költségesebbek. Az elhangzottakon felül problémát okozhat még a gipszkarton falak esetében az is, hogy mechanikai hatásra van némi kilengésük, tehát nem olyan masszívak, mint a téglából készült építmények, amit minden esetben számításba kell vennünk.

Hidegburkolás gipszkartonra: 5 hasznos tanács, ha még nem csináltuk korábban!

Az viszont tévedés, hogy a fentiek miatt a gipszkarton falakat nem lehetne burkolni, pláne hidegburkolóval, mindössze oda kell figyelnünk a megfelelő előkészítésre, illetve a sorrendiségre, hiszen egy fürdőszobában vagy egy konyhában kifejezetten jó döntés lehet a falakra felhordott csempe, kerámia vagy üvegmozaik. Az említett problémák miatt viszont oda kell figyelni az alapanyagokra és természetesen a rétegrendre is. Amennyiben garantáltan tartós és hatékony megoldást szeretnénk, érdemes betartani az alábbi tanácsokat, különösen akkor, ha korábban még soha nem dolgoztunk gipszkarton felületen!

Öt hasznos tanács a gipszkarton hidegburkolásához

  • Mindig használjunk alapozót! Az alapozó felvitele több szempontból is lényeges, ha gipszkartonra burkolnánk. Egyrészt sokkal jobb tapadást érhetünk majd el az alkalmazását követően, másrészt megtámogatja, hogy a hidegburkolat felragasztásakor a ragasztóval felvitt nedvesség ne szivárogjon be a gipszkarton lapokba, ami tönkreteheti szerkezetüket.
  • Fontos a vízszigetelés! Mert az alapozó is sokat segíthet már önmagában, de főként vizesblokkok esetében nem árt, ha a hidegburkolat és a gipszkarton közé valamilyen vízszigetelést viszünk fel. Erre tökéletesen alkalmas lehet bármilyen folyékony fólia, mely vékonyan eldolgozható, minimális nedvességet tartalmaz, száradása után pedig garantáltan távol tartja majd a nedvességet a gipszkartontól.
  • Válasszunk megfelelő ragasztót! Mert a téglafalakon alkalmazott ragasztóanyagok nem minden esetben alkalmasak arra, hogy a gipszkartonon is tartósan megtartsák a hidegburkolatot. Lényeges szempont a választáskor, hogy a ragasztó fokozott terhelhetőséggel rendelkezzen, és képes legyen az alakváltoztatásra, tehát egyfajta flexibilitással lehessen vele dolgozni.
  • A fugázás már a megszokott módon történhet! Merthogy a gipszkarton és a hidegburkolat esetében a közvetlen kapcsolatra kell csak nagy figyelmet fordítani, a lapok közti kitöltés már kevésbé lényeges, bár aki biztosra akar menni, esetleg fürdőszobában, éppen zuhanyzó mellett alakított ki ilyen felületet, annak érdemes valamilyen vízlepergető és penészgátló hatással rendelkező fugázóanyagot választania.
  • Rugalmas tömítőanyagot a csatlakozó hézagoknál! Mint fentebb kiemeltük, a gipszkarton falak nem olyan masszívak, mint a téglából készült térelválasztók, vagyis egymás mellett minimális elmozdulás alakulhat ki köztük. Ha a hidegburkolatok során ilyen csatlakozó hézagokkal találkozunk – tehát egyik oldalról téglafalra, másik oldalról gipszkartonra kerülnek a lapok egy sarokban –, akkor ennek a mozgásnak a kiküszöbölésére érdemes valamilyen rugalmas tömítőanyagot alkalmazni a fugázáskor, ezzel elkerülve a kellemetlen repedéseket.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket