Hatásos vízszigetelés? A bitumen a jó megoldás!

A nedvesség könnyedén tönkreteheti az épületek szerkezetét, így a megfelelő vízszigetelés mindig elengedhetetlen.

Ha vízszigetelés, akkor bitumen

Épületszerkezeti szempontok szerint a betonból és téglából készült épületek megfelelő vízszigetelése teljességgel elengedhetetlen. A nedvesség ugyanis már egyszeri beázás során is maradandó kárt képes okozni például egy lakóház falszerkezetében, a folyamatos nedvesség pedig akár hónapok, de legfeljebb évek alatt teljesen lakhatatlanná tehet egy kis ráfordítással komfortossá tehető ingatlant is.

A nedvességgel kapcsolatban további nagy negatívum, hogy érkezhet felülről és alulról is, ezáltal a megfelelő vízszigetelés kialakítása épületeink megfelelő szerkezeti épségének megóvása érdekében elengedhetetlen fontosságú. Érdekesség, hogy sokan annak ellenére is hajlamosak spórolni a vízszigetelésen, hogy egy építkezésnek alighanem ez a legolcsóbb része, aminek elmaradása a későbbiekben akár milliós károkat is okozhat számunkra.

A bitumen, mint a leghatásosabb vízszigetelő

Az épületek vízszigetelésére számtalan módszer, illetve rengeteg különböző tulajdonságú és felhasználású alapanyag áll a rendelkezésünkre, de mindezek közül az egyik leghatásosabb, legismertebb és legolcsóbb a bitumen. A bitumen nem más, mint többek között például az útépítések során is használt, a kőolaj lepárlásakor visszamaradó fekete szénhidrogén elegy, amit sokan csak szurokként ismernek. A kérdéses alapanyag hevítés során nagyon könnyen lágyul, akár folyékony, massza állagúvá és válhat, a természetes lehűlés után pedig újra megszilárdul, és páratlan alapossággal képes távol tartani otthonunktól a nedvességet.

A modifikált bitumen névre hallgató anyagot hazánkban kizárólag olaj lepárolásával állítják elő, és azért alkalmazzák építkezéseken, mert sem folyadékokkal, sem gázokkal nem lép reakcióba, ezáltal akár tartós érintkezés mellett sem ereszti át a vizet. Persze azért ez az anyag sem elpusztíthatatlan, a bitumenben ugyanis a túl nagy hő mellett kárt tehetnek a növényi olajok, az állati zsírok és a szerves oldószerek is, de többségük legfeljebb csak ideiglenesen lágyítja a szigetelést, azonban egyáltalán nem életszerű, hogy a beépített bitument ilyen anyagok érjék a beépítést követően.

Ma már szerencsére a bitumenes vízszigetelések gyártói a folyamatos kísérletezés hatására rájöttek arra, hogy bizonyos műanyagfélék hozzákeverésével javítani tudják az alapanyag tulajdonságait, ezáltal nemcsak sokkal hatásosabbá tehetik ezeket, hanem ellenállóvá is az imént említett anyagokkal szemben. Ezeknek a módosított típusoknak a születésekor használták először a gyártók a modifikált bitumen kifejezést.

Amit a bitumen felhasználásakor érdemes figyelembe venni

A bitumenes vízszigetelést az esetek jelentős többségében a falszerkezetekbe építve találjuk meg, de előfordulhat, hogy az anyagot teljesen fedetlenül, szabadon hagyják. Ez szigorúan tilos, mert a bitumen szerkezete ilyenkor felgyorsultan öregszik, és különösen rossz hatást gyakorol rá a nagy nyári forróság, valamint a napfény, illetve az ebből fakadó UV-sugárzás, aminek hatására a fekete anyag megkeményedik, megrepedezik, és ezáltal elveszíti egyébként nagyszerű szigetelő tulajdonságait. Ezért nagyon fontos, hogy a bitumenes szerkezeteket minden esetben árnyékoljuk, vagy valamilyen formában megóvjuk a tűző napfénytől.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket