Hasznos tippek lábazati vakoláshoz

A lábazati vakolás esetében rengeteg a hibalehetőség, ezért nem árt tisztában lenni a legfontosabbakkal. Hogy mik azok?

Amit lábazati vakolás előtt tudni kell

Minden egyes ingatlan, de főként a családi házak egyik nagyon fontos eleme a lábazat. Nemcsak az épület tartásában játszik nagyon fontos szerepet, hanem a hőszigeteléshez, valamint a belső komfort kialakításához egyaránt hozzájárul, miközben természetesen esztétikailag sem elhanyagolható a megjelenése. Nem véletlen, hogy ez a sokoldalúság különböző hibalehetőségek egész sorával jár együtt, az alábbiakban pedig sorra vesszük azokat a lehetőségeket, melyek ilyenkor gondot okozhatnak. Ezekre érdemes tehát figyelni lábazati vakoláskor:

Legyen egyenletes a vakolás

Tény és való, hogy egy nyers falszerkezetet mindig nehéz egyenletesen vakolni, hiszen bizonyos esetekben jelentősek az egyenetlenségek. A lábazatnál azonban rendkívül fontos, hogy az alapozórétegre minden helyen ugyanolyan vastagságban kerülhessen a felső réteg. Ez azért lényeges, mert ha valahol szinte csak leheletnyi vakolat jutott az alapozóra, máshol pedig fél centimétert is ráhúztunk, akkor az természetesen a száradást követően meglátszik majd, ezáltal látványos foltok maradnak utána. Ez különösen azért problémás, mert nem lehet korrigálni, pontosabban olcsón nincs lehetőségünk rá, mert extra rétegek vagy burkolatok felvitele mindig opció marad, ha azzal nem lépjük túl a homlokzat kiterjedését.

Hasznos tippek lábazati vakoláshoz

Ne spóroljunk az alapozóval

Bár minden egyes megoldás esetén nagyon fontos, hogy a lábazati vakolónak megfelelően alapozzunk, azonban főként a fehér színű burkolatoknál kimagaslóan lényeges, hogy az alapozót olyan mennyiségben hordjuk fel, hogy minden egyes ponton egyenletesen fehér árnyalatú legyen. Ez különösen a fehér vakolatnál lényeges, ahol kivédhetjük a foltokat, miközben az sem látszik meg túlzottan, ha esetleg a vakolást kisebb eltérésekkel hordták fel.

Egyszerre rendeljük meg a szükséges anyagot

Mint köztudott, a lábazati vakolat közel sem csak a burkolásban nyújt segítséget, hanem egy alapvető színt is biztosít a kérdéses épületrészen, emiatt pedig nagyon lényeges, hogy egyszerre megvegyünk minden szükséges anyagot, ami oda kell. Előfordulhatnak ugyanis minimális árnyalatbéli különbségek a nem egy időpontban gyártott vakolatok között, de nemcsak az árnyalat, az összetétel szintén problémát jelenthet, ha eltér, hiszen ilyenkor más keverési arány és eltérő tapadás vár majd ránk. Aki nem tudná, a lábazati vakolatok általában nagyon apró ásványi szemcsékből állnak, melyeket úgy bányásznak, ezért előfordulhat, hogy hol világosabb, hol sötétebb árnyalatot kapunk velük. Ezért is lényeges, hogy az adott termékek ugyanabban az időpontban készüljenek el, de példának okáért a többszínű lábazatoknál az elemek alapos összekeverése is emiatt fontos, máskülönben jelentősen eltérő árnyalatokat kaphatunk.

Ha nekiálltunk, nem szabad megállni

Amennyiben elkezdtük a lábazat vakolását, akkor azzal legalább a sarokig el kell jutnunk megállás nélkül, így mindig vegyük figyelembe az anyagszükségletet, a segítség mértékét és az időjárást is. Ennek az oka, hogy ha az ember megáll pihenni, és nem folyamatosan kerül fel a lábazat, akkor ott eltérő száradás alakul ki, aminek nyoma marad, így nagyobbacska folt vagy eltérő árnyalatú csík jelezheti, hogy hol volt korábban megszakítva a munka.

Csak megfelelő időben álljunk neki

Rendkívül érzékeny az időjárásra is a lábazati vakolat, ami azt jelenti, hogy csak akkor álljunk neki a felvitelének, ha valóban megfelelő hozzá az időjárás. Esőben nyilván nem szokás ilyen munkát végezni – itt jegyeznénk meg, hogy a csapadék sem tesz jót a friss vakolásnak –, tehát a legnagyobb melegben és kánikulában ilyen munkát nem szabad kivitelezni, mert az anyag egyszerűen megég, így lesz sokszor a fehér színű lábazatból csúf sárgás vagy barnás árnyalatú borítás. Várjuk meg tehát mindig, amíg nincs olyan meleg, és nem olyan magas az UV- sugárzás, hiszen ez mind elengedhetetlen feltétele a minőségi megjelenésű lábazati vakolásnak.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket