Hasznos tanácsok a tetőtér szigetelőanyagának kiválasztásához

A tetőtéri szigetelőanyag kiválasztásakor rengeteg szempontot figyelembe kell vennünk a megfelelő hatás érdekében.

Így válassz tetőtéri szigetelést

Az épületszigetelésben járatos szakemberek határozottan állítják, hogy a tetőterek olyan komplett struktúrák, melyek csak bonyolult munkafolyamatok sorozataként tudják elnyerni végleges alakjukat. Ennek a munkafolyamatnak a része a tetőtér szigetelése, ami bár nem egy könnyed feladat, ellenben rendkívül fontos abban az esetben, ha kellemes komfortot szeretnénk biztosítani az ott élők számára. Egy tetőtéri lakás ugyanis a vékony tetőszerkezet miatt lényegesen jobban ki van téve a kinti időjárásnak, mint egy téglával és betonnal határolt helyiség, ezáltal a megfelelő szigetelés kiválasztása és szakszerű telepítése elengedhetetlen ahhoz, hogy télen és nyáron is lakható maradjon a felső szint.

A tetőtéri szigetelőanyagok követelményei

A tetőtérben elhelyezett szigetelőanyagok kapcsán nagyon fontos, hogy kiválasztásuk előtt tájékozódjunk a megfelelő követelményekről, amelyek kapcsán először figyelembe kell vennünk a hőszigetelési paramétereket. A választott anyagnak tehát mindenképpen alacsony hővezetési értékekkel kell rendelkeznie, ellenkező esetben könnyen kiereszti a benti meleget, és átengedi a kint uralkodó hideget, illetve nyári időszakban fordítva.

Igazán lényeges szempont a tetőtéri szigetelőanyag kiválasztásában a hangszigetelés kérdése is, hiszen bár leginkább a hőveszteség elkerülése miatt szigetelünk, azonban az akusztikai komfort is lényeges tényező lehet, lévén a vékony tetőszerkezet ezen a téren nem igazán szűri meg a hangokat. Szintén fontos, hogy a tetőtéri szigetelés esetében gondoljunk az éghetőségi jellemzőkre, ami azért nagyon lényeges ilyen esetekben, mert a tetőszerkezet fából készül, vagyis tűz esetén nagyon könnyen lángra kap, egy megfelelően tűzbiztos szigeteléssel azonban ez jelentős mértékben késleltethető lesz, ezáltal a jó választás éles helyzetben életmentőnek is bizonyulhat.

Amire még figyeljünk oda a tetőtéri szigetelőanyag kiválasztásakor

Az általános tulajdonságokon felül a tetőtéri szigetelőanyag kiválasztásakor oda kell figyelni az adott alapanyag fizikai jellemzőire is. Az egyik legfontosabb a szerkezeti masszívság, a roskadás-mentesség, hiszen számolnunk kell a tető dőlésszögével, aminek során a túl puha anyag megcsúszik az eresz irányába, és feltorlódik a szarufák között. Emiatt a tetőtér szigetelése fokozatosan egyre rosszabbá válik, hovatovább a felgöngyölődött szigetelőanyagnál penészesedés léphet fel.

Természetesen nem szabad túl masszív szigetelést sem választanunk, hiszen a tetőszerkezet mindig mozgásban lesz – pláne szeles időben –, amikor a rugalmasság elengedhetetlen tulajdonság. Szintén erre kell gondolni akkor is, amikor a szarufa száradásával, vetemedésével és csavarodásával számolunk, hiszen ilyenkor a szigetelőanyagnak követnie kell a mozgást, ami gyakran akár egy centiméter is lehet, mely akár egy komplett hőhidat is előidézhet.

Végül, de nem utolsó sorban igencsak lényeges a megfelelő szigetelőanyag kiválasztásakor az is, hogy egészségre ártalmatlan típust válasszunk, tehát valamiféle természetes nyersanyagból készüljön, lévén a belső klíma megteremtésében aktívan részt vesznek a felhasznált termék részecskéi, és bizonyára mi sem szeretnénk rákkeltő légkörben tölteni a mindennapjainkat.

Mi lehet a befutó?

Ha a fentieket figyelembe vesszük, a tetőtéri szigetelés abszolút befutója a kőzetgyapot vagy az üveggyapot lehet. Ezek ugyanis többnyire természetes anyagokból készülnek, kellően rugalmasak, de mégsem túl szilárdak ahhoz, hogy ne tudják követni a tető mozgását. Sűrű, szálas anyaguk nagyszerűen meg tudja őrizni a tetőtér kellemes klímáját, hovatovább a zajszigetelés szempontjából is kiemelkedő tulajdonságokra számíthatunk, és mivel éghetetlen anyagról beszélünk, a tűzállóság szempontjából egyaránt kitűnőre vizsgáznak.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket