Hasznos tanácsok a hatásos lábazati szigeteléshez!

A legtöbb háztulajdonos csak homlokzati hőszigetelésben gondolkozik, pedig a lábazati szigetelés legalább olyan fontos.

Tippek a lábazat szigeteléséhez

Hogy miért éri meg az extra befektetés, mi a jelentősége a lábazati szigetelésnek, egyáltalán mire kell odafigyelni ezzel kapcsolatban? Ezekre a kérdésekre kivétel nélkül igyekszünk válaszokkal szolgálni önnek az alábbiakban!

Miért fontos a lábazati hőszigetelés?

A lábazat hőszigetelésére értelemszerűen azért van szükség egy lakóház esetében, mert ha a homlokzat alsó fele kimarad a pluszréteg felhordásában, akkor az közvetetten egy óriási hő- hidat eredményez, aminek negatív hatását pincével és pince nélkül is megérezhetjük például a hűvösebb padlón, és nagy általánosságban otthonunk belső hőmérsékletén is. Ezen felül, ha kimarad a lábazati hőszigetelés, nagyobb valószínűséggel jelentkezik az épületben páralecsapódás és penészesedés, ami ebben az esetben főként a padló burkolatát – parkettát, szőnyeget egyaránt – károsíthatja, de kellemetlen, dohos szagot is eredményezhet otthonunkban a vizesedés eredményeként.

Milyen vastag legyen a lábazati hőszigetelés?

Az XPS lapok esetében – melyek a lábazati hőszigetelés alapanyagai – a legvékonyabb kiszerelés 2 centimétertől kezdődik, ám ezt a típust az esetek jelentős többségében nem tanácsos választani, vagy csak többszörös felhordás, illetve kiegészítés esetén. Az újabb épületeknél ugyanis legalább 4-6 centiméteres, a régebbi épületeknél pedig 8-10 centiméteres hőszigetelésre van szükség a lábazatok esetén. Hasznos egyébiránt ide mindig zártcellás hőszigetelő lapokat választani, hiszen ezek sokkal tömörebbek és erősebb mechanikai hatásokkal rendelkeznek, ezáltal nem annyira sérülékenyek, mint a magasabban fekvő falakhoz használt változatok.

Hasznos tanácsok lábazati hőszigeteléshez

Amennyiben eldöntöttük, hogy lábazati hőszigetelést alkalmazunk lakóházunkon, akkor érdemes lehet még a munkálatok előtt megfogadni néhány hasznos tanácsot, amivel nemcsak a munkát és a szakember kiválasztását teheti egyszerűbbé, hanem idő előtt válaszokat kaphat fontos kérdésekre is. Lássunk tehát néhány hasznos tanácsot:

  • Az alkalmazott rendszer a lábazati hőszigetelés tekintetében pontosan úgy épül fel, mint a homlokzaton alkalmazott változatok, de a felhasznált szerszámok, ragasztóanyagok és egyebek terén sem tapasztalhatunk különbségeket.
  • Az XPS lapok felragasztásához vékony ágyazatú ragasztót kell alkalmazni, amiből átlagosan 6 kilogramm szükséges négyzetméterenként.
  • Soha ne feledkezzünk meg az üvegszövet alkalmazásáról még akkor sem, ha nagyobb falfelülettel dolgozunk. Ha ez kimarad, a lapok illesztéseinél repedések jelentkezhetnek, amibe később nedvesség kerülhet, ami negatívan hat a vakolatra, mindemellett pedig a hőszigetelés hatását is lerontja. Az üvegszövetből mindig a 145 grammos típust érdemes választani, mert ez tűri legjobban az időjárás viszontagságait, hovatovább hajlékonysága miatt könnyebb is vele dolgozni.
  • A lábazati hőszigeteléskor a hálózásnak is megvan a maga szabálya. Amit feltétlenül be kell tartani, hogy a felkerülő háló legalább 10 centiméteres fedésben helyezkedjen el, amiből utána a megfelelő alapozóval tudunk egyenletes falfelületet kialakítani.
  • Ha a lábazat járdához csatlakozik, ügyelni kell arra, hogy a hőszigetelő lapok közvetlenül soha ne érintkezzenek a betonnal. Érdemes legalább 1 centiméteres hézagot kihagyni, aminek kitöltése ragasztóhabbal történjen. Ennek több oka is van – például a fagyvédelem –, de nemcsak az XPS lapokkal, hanem az indítósínekkel is ugyanígy kell eljárnunk.
  • Lényeges szempont, hogy a lábazati hőszigetelésre többféle külső borítás is felhordható! Amennyiben díszkő vagy dísztégla kerül az XPS lapokra, a sima felület tökéletesen ideális, de ha díszítő vakolatot szeretnénk, akkor ügyelnünk kell az érdesítésre, hiszen a háló és a ragasztó csak ezeken tud megfelelően megtapadni.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket