Hangszigetelés a lakásban: ismerkedjünk meg az Isover üveggyapottal

A hőszigetelés mellett sokak számára fontos a professzionális hangszigetelés kérdése. Erre alkalmas az üveggyapot!

Mindent az Isover üveggyapotról

Forgalmas útszakaszok, tetőterek vagy vékony gipszkarton falak esetén rendkívül fontos új lakás építésekor vagy meglévő felújításakor a hangszigetelés kérdésköre. Manapság a legtöbbször csak a hőszigetelés kap központi szerepet, de ahogy növekednek a komforthoz kapcsolódó igényeink, úgy válnak egyre fontosabbá más egyéb tényezők. Nem véletlen, hogy az utóbbi években egyre nagyobb igény mutatkozott az üveggyapot szigetelőanyagokra, aminek az oka természetesen nem csak a lakásainkhoz kapcsolódó elvárások növekedésében keresendő.

Sokkal inkább a könnyűszerkezetes megoldások térhódításának a számlájára írható fel, hiszen a gipszkarton válaszfalak, sőt még a túl vékony Ytong téglából álló megoldások is kiábrándítónak tekinthetők, ha a hangszigetelés kérdése felmerül, márpedig ez különösen problematikus lehet két egymás mellett álló hálószoba esetén, hogy csak egy példát emeljünk ki a sok közül. Ha megfelelő minőségű és garantáltan időtálló anyagot keresünk ebből a célból, akkor érdemes megismerkedni az Isover üveggyapot termékeivel, melyek között számos típust találhatunk, méghozzá egymástól eltérő tulajdonságokkal és felhasználási lehetőségekkel.

Hőszigetelés is egyben a hangszigetelés?

Mielőtt azonban rátérnénk az egyes termékek bemutatójára, nagyon fontos szóba hoznunk a hőszigetelés kérdését is a hangszigetelő anyagok kapcsán. Sokan ugyanis abban a tévhitben vásárolnak maguknak üveggyapotot, hogy azzal egyben nemcsak a hangot, hanem télen a hideget, nyáron pedig a meleget is kizárják otthonukból. A kapcsolódó vélemények megoszlanak, így lássuk, hogy mi az igazság!

Amit tényként kezelhetünk ezen a téren, hogy az üveggyapot egy nagyon sűrű szövésű, szálas szerkezetű alapanyag, amit a leginkább a vastag szövethez, a sűrű vattához lehetne hasonlítani, hiszen egy paplanszerű kialakítással rendelkező megoldásról beszélünk. Emiatt kiválóan illeszkedik a résekbe, kitölti a rendelkezésére álló helyet, és mivel egy plusz réteget jelent, hovatovább szemmel látható, ergo sűrűbb, mint a levegő, ezért természetesen némi hőszigetelő értékkel is rendelkezik.

Hangszigetelés a lakásban: ismerkedjünk meg az Isover üveggyapottal

Lényeges azonban, hogy az üveggyapot paplanokat elsődlegesen nem erre találták ki, így bár nyilván a hőérzetünk is megnövekszik az alkalmazása esetén, ugyanakkor leginkább a hangszigetelés tekintetében érzékelhetünk majd jelentősebb különbségeket – kivéve azoknál a típusoknál, ahol ezt a gyártók külön jelzik. A legjobb választásnak tehát akkor tekinthetjük az üveggyapotot, ha kimagasló hang- és kielégítő hőszigetelő értéket szeretnénk elérni egyszerre, de ha csak utóbbi a cél, akkor sok esetben találhatunk már előnyösebb megoldásokat is.

Isover üveggyapot termékek

Az Isover kínálatában rengeteg kimagasló minőségű üveggyapot terméket találunk, melyek eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek, ez pedig természetesen meghatározza azok felhasználási körét. Lássuk most a legnépszerűbb termékeket!

Isover Akusto 4+

Mint neve is mutatja, az Isover Akusto 4+ az egyik legjobb választás abban az esetben, ha üveggyapot hőszigetelést szeretnénk kialakítani otthonunkban. Egy fehér színű, paplanszerű anyagról van szó, melynek elsődleges felhasználási köre a gipszkarton- vagy egyéb könnyűszerkezetes megoldásokra épülő falszerkezetek közti tér kitöltésében keresendő.

Mivel rugalmas üvegszálból álló termékről van szó, ezért magas szintű hangelnyelő és hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, alkalmazásakor pedig teljes mértékben kitölti a vázszerkezetet, ami minden tekintetben maximalizálja az összhatást. A mérések szerint az Akusto 4+ alkalmazásával a vastagság terén minden egyes centiméter legalább 1 dB-lel csökkenti a zajszintet, tehát egy 10 centiméteres szigeteléssel már nagyon jelentős eredmény érhető el.

A rugalmas szálszerkezettel rendelkező Akusto 4+ háromféle méretben érhető el, így kapható 5 centiméteres, 7,5 centiméteres, valamint 10 centiméteres vastagságban is. Nagy előnye az A1-es tűzállósági osztály, hiszen egy nem éghető anyagról van szó, így részben tűzgátló felületként is funkcionál, miközben semmilyen kártevő, rágcsálók vagy rovarok sem teszik tönkre.

Paplanszerű kialakításának köszönhetően nem terhelhető anyag, így amennyiben padlásfödém hang- és hőszigetelése miatt terítenénk le, a felső szint használhatatlanná válik, hiszen nem képez lépésálló felületet. Csomagolása során a paplant göngyölik és összenyomott tekercsekben szállítják, így valódi térfogatát az anyag minden esetben csak a kicsomagolást követően nyeri vissza.

Isover Domo

A felhasználási területek tekintetében az Isover Domo üveggyapot lényegesen sokoldalúbbnak tekinthető, mint az Akusto 4+. Ennek az oka leginkább az eltérő anyagszerkezetben keresendő, de lényeges kiemelni, hogy a paplanszerű kialakítás ellenére a vastagság tekintetében is jelentős eltéréseket találhatunk a terméktípusok között.

A Domo termékcsaládon belül ugyanis a 8-10 centiméteres megoldások mellett már 14-16-18, sőt eleve 20 centiméteres üveggyapot is fellelhető, aminek jóvoltából a felhasználási területei lényegesen sokoldalúbbak. Noha a vékonyabb megoldások ebben az esetben is ideálisak könnyűszerkezetes válaszfalak szerkezetébe hő- és hangszigetelési célzattal, azonban az alkalmazási köre ennél lényegesen sokoldalúbb.

Ezt a termékkategóriát ajánlják ugyanis a szakemberek abban az esetben, ha nem járható padlásfödémek, koporsófödémek, illetve búvóterek mellett van szükség szigetelésre, de egészen specializált helyzetekben is megállja a helyét a termék. Az Isover Domo ugyanis használható favázak és párnafák közti szigeteléskor, de akár még duplahéjú lapostetők esetében sem okoz gondot az alkalmazása.

Minden más tekintetben a Domo tulajdonságai megegyeznek az Isover többi prémium minőségű termékével, ezáltal teljesen páraáteresztőnek tekinthető, A1-es tűzvédelmi osztályának hála gyakorlatilag egyáltalán nem éghető anyag, de a rágcsálók és a rovarok sem tudnak kárt tenni benne. A könnyebb szállíthatóság és az egyszerűbb tárolhatóság miatt a terméket tekercsekben, összenyomott állapotban lehet beszerezni, valós térfogatát tehát kicsomagolását követően tudja elérni.

Isover Domo Komfort

A hagyományos Domo típusoktól leginkább az különbözteti meg az Isover Domo Komfort névre keresztelt üveggyapot paplant, hogy már nemcsak névlegesen, hanem ténylegesen is jelentős segítséget nyújt a hang mellett a hőszigetelésben. Ennek az oka leginkább a termék egyik oldalán elhelyezett poliészterfátyol kasírozás, mely a páraáteresztő tulajdonságokat nem befolyásolja, a hőszigetelés terén azonban sokat segít.

Kifejezetten vastag felületek és térközök esetében is nagyon jól alkalmazható a termék, sőt mondhatni célzottan ilyen esetekre álmodták meg, hiszen eleve 10 centiméter vastagságú a legvékonyabb típusa, de találunk belőle 12-14-16, sőt 18 centiméteres megoldást is. A hagyományos Domo termékcsaládhoz hasonlóan a Komfort sem terhelhető, ellenben 0,039 W/mK hővezetési tényezővel rendelkezik, ami már számottevőnek tekinthető a hőszigetelési érték tekintetében.

Alkalmazható nem járható padlásfödémeknél akár utólagos szigetelés esetén is, de kéthéjú lapostetőknél szintén előnyös megoldás lehet. Mivel hőszigetelő értéke kifejezetten jó, ezért akár külső falak vagy fémvázas szerkezetek esetében is előnyösen felhasználható akkor, ha a paplan kasírozott felületét helyezzük a kültéri oldalra, hiszen ez a bevonat képes megakadályozni, hogy a levegő lehűtse az üveggyapot belső felét, ezáltal átengedje a hűvös levegőt vagy az esetleges nedvességet.

Természetesen az Isover Domo Komfort is teljesen páraáteresztő réteg, rendkívüli rugalmasságának köszönhetően egyszerűen, veszteségmentesen beépíthető, és bár csak A2-s tűzvédelmi osztályba sorolták, ellenben így is egy tűzálló anyagról beszélhetünk. Könnyű beépíthetősége mellett ellenáll minden kártevőnek, így rovaroknak és rágcsálóknak egyaránt. A gyártó többi paplanszerű üveggyapot megoldásához hasonlóan tekert, összenyomott csomagolásban kerül forgalomba, valós térfogata tehát csak a kibontás után lesz látható.

Isover Domo Plus

Ha kimagasló hang- és hőszigetelési értékkel rendelkező üveggyapot paplant keresünk, akkor az Isover Domo Plus garantáltan jó döntés lesz, hiszen a Domo termékcsalád minden előnyét kiváló, 0,038 W/mK értéket képviselő hővezetési tényezővel ötvözték. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy nemcsak a hang, hanem a hőszigetelés terén egyaránt kiváló tulajdonságokkal rendelkezik, miközben felhasználhatósága is kifejezetten változatos.

Rendkívül egyszerű és költséghatékony módon alkalmazható például az Isover Domo Plus a tetőtérkialakítás esetén a szarufák közti rések kitöltésére vagy kiegészítésére, hiszen ez az üveggyapot paplan pontosan illeszkedik a rések közé, miközben nemcsak a hangot, hanem a hőt is szűri. Természetesen kiválóan használható a paplan akár utólagos padlásszigetelésre, ha nem járható megoldásban gondolkozunk, de járható padlásfödém is létesíthető a segítségével, ha az anyagot párnafák közé helyezzük.

Éppen ennek a sokszínű felhasználási módnak köszönhető, hogy a Domo Plus többféle méretben is elérhető. Ennek megfelelően a kiegészítő vagy helytakarékos megoldások kedvelői választhatnak 5-6-8 vagy 10 centiméter vastag paplant, de amennyiben szükség van rá, akár 20 centiméterig is válogathatunk.

Teljesen rugalmas, laza szövetű anyagról van szó, mely ideális megoldás akkor, ha hézagmentes helykitöltésre van szükség, miközben A1-es tűzvédelmi osztállyal rendelkezik, tehát egyáltalán nem éghető anyag. Az Isover többi termékéhez hasonlóan páraáteresztő képessége kiváló, miközben jól ellenáll a kártevőknek, így a rágcsálóknak és a rovaroknak is. A paplan göngyölt formában, préselve kerül forgalomba, így csak a kicsomagolást követően láthatjuk tényleges térfogatát.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket