Hanggátló tégla, ha hangszigetelt falakat szeretnénk

Legalább a saját otthonunkban szívesen elzárkóznánk a világ zaja elől? Ebben az esetben építkezzünk hanggátló téglából.

Hangszigetelés hanggátló téglával

Annyira zajos világban élünk, hogy az emberek részéről egyre nagyobb igény mutatkozik a csendre, a hangszigetelési megoldásokra, ami különösen nehéz a téglaházak esetében, hiszen ezek önmagukban soha nem arról voltak híresek, hogy milyen jól meggátolják a hang áramlását. Emiatt volt már nagy szükség arra, hogy megjelenjenek a piacon a hanggátló téglák, melyek kifejezetten azt a célt szolgálják, hogy növeljék az ingatlan hangszigetelő tulajdonságait.

Hogy mitől lesz egy építőanyag hangszigetelő? Az alábbiakban többek között erre is válaszolunk a Békás Épker kínálatából piacvezető áron elérhető hanggátló tégla bemutatásának, illetve beépítési lehetőségeinek felvonultatása közben.

A hanggátló tégla technológiai háttere

Lássuk rögtön a legfontosabb kérdést: mitől kap hangszigetelt funkciókat egy hanggátló tégla, azaz mi különbözteti meg a hagyományos építőanyagoktól? A titok nyitja természetesen a blokkok belső kialakításában keresendő, hiszen a hanggátló téglákban egy speciális fejlesztésű üregrendszer található, ami gyakran már gyártónként alaposan eltér egymástól, hiszen a mérnökök a lehető legkülönfélébb módokon próbálták megközelíteni, illetve megoldani a problémát.

Ezt pedig a hazánkban is megtalálható gyártóknak meglepően hasonló formában sikerült kivitelezniük. A speciális szabású üregrendszert így a hanggátló téglákban a legtöbbször kötött homokkal töltötték  ki – vagy más hangszigetelő anyagokkal –, melyek a levegővel teli üres üregekkel ellentétben képesek felfogni és elnyelni a hangot ahelyett, hogy megkongatnák, felerősítenék őket.

A technológia lényege továbbá, hogy a hangszigetelő rendszert nagyon speciális póruskialakítású kötésekkel látták el, amihez a résekbe töltött laza homokszemcsék közti térhálós kötés is ide sorolható. Ezzel a háttérrel a hangban megtalálható energia a téglákat elérve a fizikai terminusok érvényesülésével apránként teljesen zajmentes hőenergiává alakul át, illetve így éri el a lakás belső helyiségeit. Röviden tehát a hangátló tégla úgy semlegesíti a zajt, hogy közben a hangot hővé alakítja.

A hanggátló téglák teljesítménye

Hogy milyen teljesítmény mellett képesek megszűrni a zajokat a hanggátló téglák? Bár ez gyakran gyártónként változó tulajdonság, ugyanakkor a vizsgálatok és a tapasztalatok alapján egy normál hanggátló tégla 10 centiméteres szélességben akár az 54dB kinti zajt is képes maximálisan kiszűrni. Érdekesség, hogy ezen a téren nagy különbség nincs a vastagabb típusok között, azaz ennél az építőanyagnál nem bevett megoldás vagy eljárás, hogy minél vastagabb, annál jobb a hangszigetelési érték.

Bár nyilván van különbség egy 10 és egy 20 centiméteres hanggátló tégla között ezen a téren, azonban sokkal kisebb, mint gondolnánk. A méretbeli különbséggel nem a hangszigetelés hatását akarták pozitív irányban módosítani a gyártók, hanem a felhasználhatóságot. A vaskosabb hanggátló téglákból így például a teherhordó falak készülhetnek el, míg a keskenyebb típusok a válaszfalak esetében lehetnek jó megoldások.

Amennyiben fontos számunkra a zajszigetelés, akkor több tekintetben is érdemesebb a hanggátló téglákat választani a hagyományos kerámiatéglából és vaskos hangszigetelésből álló megoldáshoz viszonyítva. Ennek az oka, hogy sokkal keskenyebb falszerkezet készíthető ilyen formában, akár 10-20 centimétert is nyerhetünk ebben a formában a keskenyebb falazatokkal, ami különösen a belső nettó hasznosítható tér esetében lesz nagyon fontos.

Munka a hanggátló téglával

Sokan azért nem mernek nyitni a hanggátló téglák felé, mert úgy vélik, hogy ezek az építőanyagok valamilyen speciális kialakítást vagy technikát igényelnek a falazáskor, holott ez valójában tévedés. A gyárilag hangszigetelt téglával ugyanis pontosan ugyanúgy kell dolgozni, mint a nútféderes típusokkal, azaz egyszerűen, kötésbe téve, az ismert habarcsmennyiség felhasználásával dolgozhatnak vele a szakemberek.

Amivel kapcsolatban viszont már tapasztalhatunk különbséget, az nem más, mint a speciális falazóhabarcs szükségessége. A hanggátló téglából készült falazat hangszigetelő teljesítményét ugyanis drasztikusan leronthatja, ha hagyományos, hétköznapi falazóhabarcsot alkalmazunk hozzá. A gyártók emiatt készítettek speciális rezgéscsillapító falazóhabarcsot, illetve kapcsolódó vakolatrendszereket, melyek elengedhetetlen fontosságúak ahhoz, hogy valóban megfelelő minőségű hangszigetelés születhessen a falazat tekintetében.

A falszerkezetek utólagos hangszigeteléséről

Fontos szót ejtenünk ugyanakkor ebben a cikkben arról is, hogy mit tehetünk akkor, ha már meglévő falszerkezetet szeretnénk hangszigetelni, hiszen ez sem egy rossz megoldás, a hatás akár ugyanolyan magas minőséget is képviselhet, mint a hanggátló tégla esetében, ugyanakkor számolnunk kell a jelentős mértékű helyveszteséggel.

A homlokzati falak hangszigetelése

Sajnos nagyon sokan esnek abba a tévhitbe, hogy a homlokzati falak esetében csak hőszigetelésről beszélnek azért, mert ezeket a rendszereket hangszigetelőnek tekintik, holott ebből a szempontból bizonyos rendszerek semmit sem segítenek, gyakran még ronthatják is a lakás tulajdonságait. Tipikusan ilyen eset a hungarocell alapú szigetelőrendszer.

A hungarocell a hőszigetelés terén előnyös, de a hangszigetelésben nagyon rossz tulajdonságokkal rendelkezik, mert szilárd szerkezet. Ebből a szempontból sokkal szerencsésebbek a szálas szigetelőanyagok, mint például a kőzetgyapot vagy az üveggyapot, így ha azt akarjuk, hogy már a homlokzati szinten is kellő hanggátló tulajdonságokat kapjon otthonunk, akkor ezek közül érdemes válogatni.

Bár sokan úgy gondolják, hogy a téglafal a masszív szerkezetéből kifolyólag eleve jó hangszigetelő, de különösen az üreges téglából készült megoldások esetén ez rendre óriási csalódást okoz a tulajdonosoknak. Emiatt fontos, hogy tömörebb szerkezettel, akár Ytong téglával vagy még inkább hanggátló téglával dolgozzunk már az építkezéskor, ha fontos a hangszigetelés.

A válaszfalak hangszigetelése

A válaszfalak hangszigetelése szintén nehéz témakör, hiszen akusztikai alapismereteket igényel. Ezek a szerkezetek elve vékonyak, márpedig a mély hangok szigeteléséhez fizikailag elengedhetetlen, hogy a hang valamilyen vastag, masszív és szilárd szerkezettel találkozzon. Ha csak kőzet- vagy üveggyapotot rögzítünk a válaszfalakra, akkor azzal legfeljebb a magas- és középtartományt szűrhetjük meg, a mélyeket azonban nem.

Emiatt érdemes lehet elgondolkozni azon, hogy a téglafalat egy vékony réteg kőzetgyapottal – mindenképpen valamilyen gyapotos megoldással –, valamint egy extra réteg gipszkartonnal, de még inkább lambériával vonjuk be, hiszen köztudott, hogy a fánál jobb akusztikát egy lakás falai között kevés építőanyag tud adni ésszerű határokon belül.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket