Ezért nevezhető a hőszigetelő rendszerek legújabb generációjának a PIR hőszigetelés

A PIR hőszigetelés egy újabb innovációnak tekinthető a piacon, az alábbiakból pedig kiderül, hogy miért!

Mindent a PIR hőszigetelő rendszerről

A hőszigetelés ma már minden újonnan épülő lakóháznál elengedhetetlen kiegészítő, de a régebbi ingatlanok felújításakor szintén fontos szerepet kap. Ma már tehát nem az a kérdés, hogy szükség van-e otthonunknak hőszigetelésre, sokkal inkább az, hogy melyik típust válasszuk hozzá, hiszen az elmúlt néhány évben rengeteg különféle változat került belőlük a boltok polcaira, melyek nemcsak árukban, hanem összetételükben és tulajdonságaikban egyaránt eltérnek egymástól.

Az egyik legújabb innováció a hőszigetelő rendszerek világában az úgynevezett PIR hőszigetelés, mely a Békás Épker kínálatából is megvásárolható, és nem véletlenül nevezik újgenerációs megoldásnak, hiszen merőben más, mint az eddig megszokott szisztémák. Sőt, az alábbiakból kiderül majd, hogy nemcsak a technológia tekintetében van különbség a PIR és az EPS vagy a grafitlemez között, hanem a hőszigetelési tulajdonságok terén is. Lássuk azonban egy kicsit alaposabban, hogy mit kell tudni a PIR hőszigetelésről általában!

Hőszigetelési megoldások

A múltban számos különböző hőszigetelő rendszernek sikerült teret hódítania a piacon, amelyek azon túl, hogy eltérő háttérrel rendelkeztek, a maguk módján hozzájárultak ahhoz, hogy egyre jobb, mondhatni tökéletesített technológiák tudjanak megjelenni. Az EPS lapok például már nagyon hosszú évek óta elérhetők, érdekességük pedig, hogy önmagukban túlzottan sok fejlesztést nem kaptak, gyakorlatilag ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkeznek, mint amikor bevonultak a köztudatba.

“Az

Ehhez mérten a grafitos őrleménnyel dúsított hőszigetelő rendszerek komoly előrelépést tudtak felvonultatni, hiszen ezek a megoldások legalább 25 százalékkal jobb szigetelést képesek biztosítani az ingatlan számára, mint a hagyományos hőszigetelő lapok, miközben a tapasztalatok szerint a tartósságuk is lényegesen jobb. Őket követték az úgynevezett ásványi lemezek, melyek korábban is léteztek ilyen-olyan formában – főként beltéren –, azonban a homlokzaton történő alkalmazásukkal új fejezet nyílt, hiszen ezzel megjelentek a kimagasló lég- és páraáteresztő tulajdonságokkal ellátott megoldások.

Ezzel párhuzamosan az EPS lapok technológiájának és a grafitos hőszigetelőanyagoknak a keveredése is megtörtént, egyfajta perforáció jött létre, aminek köszönhetően a polisztirol alapú megoldások között egy sokkal jobb páraáteresztő képességgel rendelkező technológia született. Az elhangzottak nagyjából az elmúlt 10-15 év eseményei, amelyek mellett voltak még kisebb-nagyobb érdekességek – illetve sajnos zsákutcák is –, így például a parafa alapú hőszigetelés bár jó alternatívának bizonyult, de olyan magas árkategóriát képviselt, hogy a megfizethetetlenséget súrolta.

Ezért volt szükség egy igazán innovatív ötletre, egy olyan megoldásra, mint amilyen a PIR hőszigetelő rendszer lett.

Mit kell tudni a PIR hőszigetelő rendszerről?

Jogos a kérdés azzal kapcsolatban, hogy az eddig ismert alternatívák helyett miért is válasszuk inkább a PIR hőszigetelő rendszert? Leginkább azért, mert ez a szisztéma egyszerre több olyan problémára is képes volt megoldással szolgálni, amelyekre a korábbi típusok vagy egyáltalán nem, vagy csak részben voltak alkalmasak. Mi sem bizonyítja ezt jobban más, mint a hőszigetelési teljesítmény, ami már önmagában képes racionálisan bizonyítani, hogy ez a rendszer igenis működőképes.

“Forradalmi

Példának okáért a hagyományos EPS lemeznek 0,038 W/mK a hőszigetelési értéke, ami önmagában közel sem rossz, de egy ásványgyapot rendszer például már képes elérni a 0,035 W/mK-t is. Ezekhez mérten a grafitalapú hőszigetelő lemezek 0,031 W/mK értékre képesek. Hogy mit tud felmutatni az elhangzott számokhoz viszonyítva a PIR hőszigetelő rendszer? A mérések szerint ez a megoldás 0,024 W/mK eredményt tud hozni, ami azt jelenti, hogy az EPS lapokhoz képest közel 40 százalékkal jobb szigetelést érhetünk el vele, de még az eddigi etalonnak tekintett grafitnál is több mint 20 százalékkal előnyösebb tulajdonságokról van szó.

A teljesítményt tehát nem szükséges túlmagyarázni, azonban a PIR hőszigetelő rendszernek van egy másik nagyon pozitív hozadéka is, méghozzá a méret, azon belül is a vastagság. A korábban alkalmazott megoldások egyik nagy átka volt, hogy rengeteg teret elvettek a tényleges ingatlanból, hiszen már a tervezéskor úgy kellett kalkulálni, hogy a falak annyival beljebb esnek, amilyen vastagságú hőszigetelő anyag kerül a külső homlokzatra. A közhiedelemmel ellentétben tehát a hőszigetelés nem egyfajta extra külső burkolat egy újépítésű lakóháznál – felújításnál esetleg –, sokkal inkább egy a hasznos lakótér méreteit korlátozó réteg.

“Az

Emiatt a fal és a hőszigetelés vastagsága együttesen kalkulálandók már leendő otthonunk tervezésénél, aminél lényeges odafigyelni arra, hogy a végeredmény megfeleljen az úgynevezett beépíthetőségi szabályoknak, de közben az elvárható hőszigetelési értékeknek is megfeleljen. Ezért gyakran több négyzetméterrel is csökkenhet otthonunk belső hasznos területe! A PIR hőszigetelőrendszerrel azonban ez a problémaforrás is megszűnik, hiszen míg az EPS szigetelésből elengedhetetlen ma már a 15 centiméteres vastagság, addig a PIR szisztéma esetén ugyanazt a hatást elérhetjük egy mindössze 10 centiméteres burkolással.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a tervezéskor a leendő épület minden egyes fala 5 centiméterrel tágasabbra tervezhető, ami kisebb és nagyobb ingatlanok esetén egyaránt több négyzetméternyi extra hasznos terület lehet. A szigetelés vastagságának a problémája gyakran a régi házak felújításakor is fontos lehet! Előfordulhat ugyanis, hogy a felújítandó ingatlanhoz túl közel helyezkednek el a szomszédos épületek vagy más egyéb építmények – például kerítések, garázsok és így tovább –, aminek következtében erősen korlátozott, hogy a házon milyen vastagságú szigetelőrendszer alkalmazható. Ugyanez a helyzet például a társasházi épületeknél is előfordulhat, melyeknél különösen fontos lehet a kiválasztott szisztéma hatékonysága, amihez az eddig alkalmazott módszerek nem hozták minden esetben az elvárható szintet. A PIR hőszigetelés azonban minden esetben jó megoldás, hiszen vékonyabb formában tud olyan jó hatást előidézni, mint vastagabban alkalmazott társai.

Miből van a PIR hőszigetelés?

Kedvező tulajdonságait a PIR hőszigetelő rendszer leginkább annak köszönheti, hogy alapja a zártcellás keményhab, vagyis olyan poliuretán, mint például a PUR hab, melyről köztudott, hogy milyen kiváló hőszigetelő. Zártcellás megoldásának köszönhetően kiemelkedő hőszigetelési tulajdonságok jellemzik, méghozzá elragadó alakstabilitás társaságában, amihez ráadásul teljesen biztonságos, biocidtól mentes anyagösszetétel kapcsolódik.

“Egy

A PIR szigetelés ugyanis semmiféle ártalmas vagy mérgező anyagot nem tartalmaz az emberi szervezet vagy a környezet számára, nem véletlen, hogy ezt a műanyagot alkalmazzák a gyógyszertechnika területén is. Ezt használják például a sebtapaszoknál vagy éppen a mesterséges szívbillentyűknél. Egyszóval teljesen biztonságosak, szemben a többi hőszigetelő anyaggal, melyek sok esetben biocidos előkezelést kapnak, ami óriási veszélyt jelent az élővilágra és az emberekre egyaránt.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket