Ezért lehet előnyösebb járdának és feljárónak a térkő, mint a beton

Ha szeretnénk látványos járdát vagy feljárót kialakítani otthonunk körül, akkor a térkő gyakran a legjobb döntés.

Térkő vagy beton?

Minden egyes díszkert, illetve családi ház körüli zöldövezet kialakításának egyik alapja a megfelelő felületkialakítás, legyen szó akár járdáról, akár egy nagyobb behajtóról. Nemcsak látványosabb és modernebb hatást kelthet így otthonunk, de télen vagy esős időben egy pillanatig sem kell attól tartanunk, hogy esetleg sártengerré változtatjuk az udvarunkat, hiszen mindig szilárd felületen tudunk majd közlekedni gyalog és autónkkal egyaránt.

Nagy kérdés azonban ilyen esetekben, hogy miből készüljenek a ház körül a járdák és a feljárók? Sokan tökéletesen beérik az egyszerű betonfelületekkel, melyek valóban olcsók és egyszerűek, azonban egyáltalán nem nevezhetők különösebben tartósnak, illetve esztétikusnak sem. Szerencsére van azonban alternatíva, konkrétan a térkő képében. Hogy milyen előnyei vannak járda- és feljárókialakításkor ennek az alapanyagnak a betonnal szemben? Lássuk a legfontosabbakat!

Kellemesebb és látványosabb környezetet biztosít

Az igényesen lerakott térkő felület szinte minden mintázat és színösszeállítás esetén rendkívül látványos és mutatós összképet tud varázsolni a kertünkbe, így az esztétika terén kijelenthető, hogy nincs ennél jobb megoldás ugyanilyen tartósság társaságában. Tény ugyanis, hogy egy betonjárdát sokkal egyszerűbb és gyorsabb kiönteni, pláne abban az esetben, ha otthoni kialakításról van szó, azonban a térkő cserébe lényegesen mutatósabb és tartósabb lesz egyben.

Ezért lehet előnyösebb járdának és feljárónak a térkő, mint a beton

Elfelejthetjük ugyanis a betonfelület szürkeségét és egyszínűségét, a térkövezett felszínt különféle látványelemek dobhatják fel, mint amilyen például a megfelelő árnyalat. Választhatunk egyszerűbb, hétköznapibb darabokat, de akár a rendhagyóbb megoldásoktól sem kell ódzkodnunk, hiszen egy piros, vörös, sárga vagy éppen barna megoldás egyaránt rendkívül látványos tud lenni a megfelelő környezetben. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy milyen sokféle lehetőség lesz a kezünkben akkor, ha a színeket ízlésesen kombináljuk, és ezzel mintákat helyezünk el a térkövezett felületben, amire egy betonblokk esetében soha nem leszünk képesek.

A szín mellett ráadásul a térkövek már önmagukban is különleges kialakítással rendelkeznek. A szabályos élő megoldásokon túl vannak hullámos, ívelt és még ki tudja milyen formavilágot képviselő típusok, melyek a megfelelő rakásrend mellett kifejezetten mutatós összhatást kelthetnek függetlenül attól, hogy milyen színeket választottunk. A térkövek formái ugyanis alapvetően meghatározzák a kialakított felület összképét, de a méretek kombinálásával egyaránt kaphatunk néhány érdekes megoldást.

Sokkal tartósabb, mint a beton

Ha rendeltetésszerűen alakítunk ki otthonunk körül térkő burkolatot, akkor az jellemzően sokkal tartósabb lesz, mint egy betonfelület. Bár tény és való, hogy léteznek olyan vastag, alapozott betonfeljárók és járdák, melyek 50-80 centiméteres vastagságukkal kikezdhetetlenek a fagynak és a természet egyéb viszontagságainak, azonban ez nem rendeltetésszerű és nem is költséghatékony megoldás ilyen esetben. A beton tehát még dilatációs mélyedések alkalmazásával és vasalással is képes repedezni, megemelkedni, deformálódni a fagyhatás következtében, ami a térkőnél nem fordulhat elő.

Ennek az oka abban keresendő, hogy a térkő bár masszív és egyenes felület, valójában azonban nem egybefüggő, hiszen sok-sok apró darabból áll össze. Nem megfelelő kialakítás mellett nyilvánvalóan ez is előidézhet problémákat, azonban a fagy például biztosan nem tesz benne kárt, és repedezni sem tud, hiszen amennyiben meg is emelkedik a nagy hidegben, tavasszal visszaáll eredeti formájába, maradandó elváltozás esetén pedig elegendő csak felszedni azt a pár darabot, eligazítani az alatta megtalálható földet, majd ismét visszarendezni a térköveket. Maga az alapanyag ugyanis nem sérül, nem reped, nem törik, maximum az alatta elhelyezett rétegekben lehet probléma, ami könnyedén orvosolható.

Csúszásgátló felületek

Noha önmagában a beton sem egy csúszós felület, ez azonban csak száraz időjárás mellett mondható el róla. Amint egy kis eső vagy hó esik rá, azonnal nyálkás réteg alakul ki rajta, ami könnyedén okozhat kisebb-nagyobb baleseteket. Ez azonban a térkő esetében elfelejthető, hiszen a legtöbb típus úgy került kiképzésre, hogy csúszásgátló felületet kapott, így nem okoz problémát neki sem az eső, sem a hó, mindig magabiztosan lépkedhetünk rajtuk.

Újrahasznosíthatóság

Ugyan nem környezetszennyező alapanyag, de a fenntartható fejlődés megőrzése miatt azért kifejezetten előnyös tulajdonsága a térkőnek az újrahasznosíthatóság. A blokkokat ugyanis nem betonba rakják, hanem egyszerű homokba vagy aprószemű sóderbe, aminek jóvoltából a térkő szabadon felszedhető és máshol ismét lerakható, mely a betonjárdáról nehezen mondható el, hiszen már a feltörés is komoly gondot okozhat, nem csak az ismételt felhasználás.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket