Ezért időtálló megoldás a horganyzott lemez

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend manapság a horganyzott lemez alkalmazása a ház körül. Hogy miért van ez így?

Mindent a horganyzott lemezről

Az építőiparban időről-időre megjelennek olyan trendek, amelyek korábban egyáltalán nem voltak jellemzőek vagy csak egy bizonyos körben alkalmazták őket, majd miután mindenki rájött arra, hogy elérhető árú és tartós megoldások, elterjedtek a hétköznapokban. Így volt ez korábban a gipszkartonnal, az Ytong téglával és most már ebbe a sorba bátran beilleszthetjük a horganyzott lemezeket is, melyek az utóbbi néhány évben egyre népszerűbbé váltak a ház körül. Míg korábban legfeljebb előtetők vagy szerszámosok és garázsok burkolását végezték vele, addig ma már kompletten alkalmazzák mindenhol, festett és kezelt formában például tartós tetőhéjazatok készülnek a segítségükkel, sőt kerítéselemként is nagyon gyakran találkozhatunk a horganyzott lemezzel. A sokoldalú felhasználás nem meglepő, hiszen az elérhető ár mellett ezeknek a termékeknek a tartóssága is kimagasló, sőt dolgozni szintén gyorsan, illetve egyszerűen lehet a segítségükkel.

Nem véletlen, hogy a Békás Épker kínálatából is vásárolható minőségi horganyzott lemezek, melyek többféle méretben érhetők el, így a táblák kialakítása ugyan szabvány, de konkrétan a lemezek vastagsága rugalmasan változtatható annak függvényében, hogy mikor és mire alkalmaznánk őket. Példának okáért egy szerszámos burkolásához felesleges vastagabb horganyzott lemezt vásárolni, ellenben ugyanannak az épületnek a fedéséhez már elengedhetetlen egy vastagabb típus, hogy jégeső esetén se horpadjon meg. Hogy miért egyre népszerűbb a horganyzott lemez, egyáltalán miért nevezhetjük maradéktalanul időtálló megoldásnak? Aktuális cikkünkben ezekre a kérdésekre válaszoltunk!

Mi az a horganyzott lemez?

Mivel sokan nem tudják, hogy mit is nevezünk horganyzott lemeznek, ezért érdemes elsőként ezt tisztába tenni, hiszen a lemezt, mint anyagot bizonyára mindenki ismeri, azonban a horganyzás sokakat összezavarhat. A horgany nem más, mint a lemezre kerülő cinkbevonat, ami azért kerül a felületre, hogy ezzel megnöveljék a tartósságát, így például jobban ellenáll majd a környezet hatásainak, a nagy melegnek, a nagy hidegnek, valamint az esőnek, de mindemellett a rozsda ellen is protekciót élvez majd.

“A különleges elnevezés már önmagában utal a tartósságra”

A horganyzott lemezeknek többféle típusa ismert, amivel nem árt tisztában lenni különösen abban a tekintetben, hogy az alapanyag minden esetben meghatározza a felhasználhatóságot. A legtöbbször például acél vagy vaslemez adja az alapját a horganyzott lemeznek, de mivel mindkettőt cinkbevonattal vonják be, ezért ez külsőleg gyakran egyáltalán nem egyértelmű, sőt a súly alapján is csak azok tudják megmondani a kettő közti különbséget, akik gyakorlottak a téma kapcsán, illetve minden nap dolgoznak ilyen lemezekkel.

Ezért ad tartósságot a cinkbevonat a horganyzott lemeznek

A horganyzott lemezeket ma már nemcsak az építőiparban, hanem a gépiparban, a járműiparban és az elektronikai gyártásban is előszeretettel alkalmazzák, aminek az oka nem más, minthogy a cinkkel történő bevonat rendkívül időtállóvá teszi a felületet, mely teljes egészében ellenáll a rozsdának. A legtöbbször úgynevezett tűzi horganyzással kerül fel a cink a felületre, aminek a lényege az, hogy a megtisztított acélfelület köré egy nagyon jó tapadással rendelkező, kemény és kimagaslóan ellenálló réteget vonnak. Nyilván ez a réteg csak addig lesz tartós, amíg nem sérül meg és nem érintkezik olyan hatással, ami esetleg rozsdásodást váltana ki az alatta megtalálható acél- vagy vaslemezből. Itt érdemes kiemelni, hogy a horganyzott lemezek alapja az esetek döntő többségében acél, ami eleve tartósabb kialakítással rendelkezik, mint a vas, ezáltal nehezebben rozsdásodik, vagy ha igen, akkor a korrózió folyamata rendkívül lassú.

Adja magát azonban a kérdés a fentiek alapján, hogy miért éppen cinket használnak ehhez a folyamathoz? Hiszen ma már mindenhol, a trapézlemezektől kezdve, az ereszcsatornákon át, a párkányokig bezárólag mindenhol a cinkkel bevont lemez adja a tartósságot és az időtálló jelleget. Ha ez a tulajdonság nem lenne elegendő, itt fontos kiemelni, hogy a cink nemcsak tartósítja, hanem erősíti is ezt az anyagot, ezáltal egy 78 százaléknyi cink és 22 százaléknyi alumínium ötvözetéből olyan erős anyag születhet, mint amilyen az acél (!), miközben önthetősége és formálhatósága olyan könnyed lesz, mint a műanyagé. Amiért ennyire erős, és amiért nem rozsdásodik, az élettartama 40-50 évre tehető, de bizonyos körülmények között akár ennél is sokkal jelentősebb lehet. További nagy előnye még, hogy teljes egészében újrahasznosítható anyag, azaz nem tartalmaz olyan elemeket, melyek a környezetre káros hatást gyakorolnának, felhasználói szempontból pedig az sem elhanyagolható, hogy a tartósság mögött nincs szükség drága karbantartási teendőkre, sőt a horganyzott lemez nem igényel semmilyen karbantartást, normál esetben még festést sem.

“A már sokat emlegetett tartósságot cinkbevonat segítségével érik el”

A horganyzott lemez időtálló jellegéről tudni kell még, hogy amennyiben nedvesség éri a horganyt, avagy konkrétan a cinkötvözet felületet, azon is oxidréteg keletkezik, azonban ez egészen más, mint ami a kezeletlen vason vagy acélon előfordulhat. Ez az oxidréteg ugyanis egyáltalán nem oldódik vízben, ami azért óriási előny, mert így az anyag védve lesz az oxidációtól, amit tovább könnyít, hogy maga a horganylemez teljesen egyenletes felületet képvisel, ami szintén fontos tulajdonság, ha a rozsda elleni védekezést vesszük alapul. Nem véletlen, hogy a horganyzott lemezeknek is többféle típusuk ismert már az alkalmazott ötvözet tekintetében is.

A legelterjedtebb típus a cink és az alumínium alkalmazása, ami azért népszerű, mert a legolcsóbb eljárásmód, ami kimagasló szilárdságot és jó önthetőséget ad, miközben a rozsdásodás ellen is védelmet nyújt, azonban hajlamosabb az öregedésre a többi típushoz viszonyítva. Jobb minőséget biztosít a horganyzott lemeznek, ha a cinket és az alumíniumot még egy kis rézzel vegyítik és ezzel az ötvözettel vonják be az alapréteget. Egy kicsit drágább megoldás, azonban annyira hatásos, hogy még a költségesebb rézötvözetek kiváltására is tökéletesen alkalmas, sőt az öregedési hajlama egyaránt lényegesen kisebb, mint a hagyományos cink-alumínium párosításnak. Természetesen létezik szinte teljes egészében tiszta cinkből készült horganyzott lemez is, amihez legfeljebb egy kevéske rezet és titánt társítanak. A tulajdonságok tekintetében a legjobbak közé tartozik, így nem véletlen, hogy a maga kategóriájában a legmagasabb minőségű alapanyagokhoz sorolják.

A trapézlemez manapság a legkeresettebb horganyzott lemez

Bár két külön kategóriába sorolják őket, valójában azonban a horganyzott lemezek egyik speciális formájának tekinthetjük a trapézlemezt, mely manapság egyre nagyobb szerepet kap a ház körül, így például tetőt, sőt kerítést is készítenek belőle. Nem véletlenül, hiszen nem elég, hogy az alapját valóban horganyzott lemez adja, valójában még le is festik őket, a legkülönfélébb árnyalatokban és mintákban érhető el, aminek köszönhetően tartóssága egyaránt kimagaslónak minősül. Nyilván fontos odafigyelni rá, hogy a horganyzott lemezből soha ne válasszuk a legolcsóbbat, különösen ne akkor, ha tetőt készítünk belőle, így a 0,5 mm vastag és legalább 275 gramm / négyzetméteres horganyzás már például egy jobb kvalitást takar. Ha hozzávesszük, hogy ezt még különféle festékrétegekkel és bevonatokkal látják el annak érdekében, hogy még tartósabb és mutatósabb legyen, akkor kijelenthető, hogy a trapézlemez népszerűsége is rögtön alátámasztásra került.

“Két kategóriába is sorolhatjuk őket, ezek közül az egyik a trapézlemez, amely közkedvelt a házak körül is kerítés vagy tető formájában”

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket