Ezért fontos otthonunkban a jó minőségű kéményrendszer

Ha saját fűtésrendszert tervezünk otthonunkba, ahhoz elengedhetetlen a megfelelő kéményrendszer felépítése.

Milyen a jó minőségű kéményrendszer?

Mivel Magyarország kontinentális éghajlattal rendelkezik, ezért télen és a két átmeneti időszakban mindennapos dolog, hogy fűteni kell otthonainkat. A jó fűtésrendszer számos fontos elemből áll össze, azonban az egyik leglényegesebb minden kétséget kizáróan a jó minőségű kéményrendszer, hiszen közel sem mindegy, hogy a füst és az emberi egészségre káros egyéb alapanyagok merrefelé távoznak a lakásból.

Míg az egyenlítőhöz közeli országokban teljesen megszokott, hogy nincs fűtésrendszer, és nincs kémény sem a házak tetején – legfeljebb az ételkészítéshez használt fatüzeléses szisztémák esetén –, addig nálunk inkább az a hétköznapi, hogy kis túlzással az egész házat a kémény köré építik fel. Magyarul már az első tervrajzoktól odafigyelnek arra az építkezők és a tervezők, hogy hol legyen ennek a kiegészítőnek a helye.

Fontos azonban, hogy manapság már nemcsak a kémény elhelyezkedésére kell nagy figyelmet fordítani, hanem arra is, hogy milyen típusú kémény kerüljön a lakásba. Kínálatunkban például komplett kéményrendszerek közül lehet válogatni, melyek kivétel nélkül egy-egy célzott megoldáshoz kapcsolódnak.

Fontos a körültekintő választás

Mivel a házban élők biztonságát és egészségét is befolyásolja, Magyarországon nagyon szigorú szabályok kötődnek a megfelelő kéményrendszer kiválasztásához. Legyen szó akár új ház építéséről, akár meglévő felújításáról vagy egy egyszerű fűtéskorszerűsítésről, a kéménynek rengeteg kritériumnak meg kell felelnie, ezért mindig bízzuk szakemberre a beépítés mellett a kiválasztást is.

Alapvetően leginkább a fűtés tulajdonságai határozzák meg azt, hogy milyen kéményrendszerre lesz szüksége otthonunknak. Ennek megfelelően teljesen más kémény kell fatüzeléshez, vegyes tüzeléshez, de gáz- és olajalapú fűtéshez, valamint bioenergiával való fűtéshez egyaránt.

Hogy miért fontos mindez?

Mindössze azért, mert ezeknél a tüzelőanyagoknál az égés folyamata teljesen eltérő mind a hőfok, mind a tulajdonságok, mind a különféle gázok és egyebek tekintetében. Ha nem megfelelő kéményrendszert választunk az adott fűtéstípushoz, akkor az könnyedén életveszélyes helyzetet is teremthet otthonunkban.

Rengetegen próbálnak meg spórolni ilyen vagy olyan formában a kéményrendszeren, ami óriási probléma, hiszen ennek minden esetben nagyon súlyos következményei lehetnek. Ügyeljünk arra, hogy a fűtéstípushoz illeszkedő szisztéma mellett a megfelelő minőségre is odafigyeljünk.

Nagyon fontos a körültekintő választás

A kémények kapcsán nem szabad félvállról venni a megfelelő típus kiválasztását. Fontos, hogy manapság érdemes már inkább komplett rendszerekben gondolkozni, ellenkező esetben könnyen érhetnek minket kellemetlen meglepetések. Alapvetően lényeges, hogy a fűtési módszer, a fűtéshez használatos alapanyag már eleve meghatározza a döntést, de ez még messze nem minden.

Ezért fontos otthonunkban a jó minőségű kéményrendszer

A megfelelő kéményt már a fűtőrendszer kiválasztásakor érdemes kijelölni, illetve akkor szakember segítségét kérni, hiszen rengeteg hasznos tanáccsal tud szolgálni nekünk ahhoz, hogy melyik mellett döntsünk. Érdemes leginkább a megbízható és nevesebb márkák közül válogatni, és nem feltétlenül a legolcsóbb mellett dönteni, ami ilyenkor különösen fontos lehet.

Milyen a jó kémény?

Mint fentebb már említettük, manapság érdemes már a kémény esetén komplett rendszerekben gondolkozni, és nem megmaradni a korabeli, téglából épített füstelvezetőknél, hiszen a biztonság szempontjából ez nagyon fontos. Azonban közel sem minden, így az alábbiakban igyekszünk a lehető legtöbb oldalról megválaszolni azt a kérdést, hogy milyen is egy igazán jó kémény?

A béléscső nem látszik, de sokszor az a legfontosabb

A kémények ma már kifejezetten összetett, gondos tervezést és mérnöki munkát igénylő szerkezetek, melyek kapcsán a legfontosabb tulajdonságok szabad szemmel gyakran egyáltalán nem láthatók. Példának okáért ott a béléscső, mely rendkívül lényeges eleme a kéménynek, a legfontosabb tulajdonsága pedig minden esetben a tűzállóságban keresendő, hogy az adott tüzelőanyag esetén biztonságos hátteret nyújtson a forró füstnek és egyéb égéstermékeknek.

Ez gáztüzelés esetén kevésbé lényeges, hiszen a kémény ilyenkor a füstgázok elvezetését szolgálja. Az így keletkező maró hatású savak lehetnek a legveszélyesebbek. Egy vegyes tüzelésű rendszernél azonban már egészen más a helyzet, hiszen ilyenkor akár a 2-400 Celsius fokot is elérheti a kéményen keresztül távozó füst és gáz hőmérséklete.

A jó kémény füsttömör tulajdonságokkal rendelkezik

A téli időszakban ez gyakran több száz fokos hőmérsékletkülönbség, amit nagyon fontos repedésmentesen és mindig hiánytalanul elviselni a kéménynek, illetve egészen pontosan a beleépített béléscsőnek. Ezért nagyon szerencsés, ha olyan kéményrendszert választunk, ami füsttömör béléscsővel rendelkezik.

Ezek a megoldások samott béleléssel rendelkeznek, melyeken nem tudnak áthatolni az égés során keletkező anyagok, hála a nagy tömörséggel rendelkező kerámiabevonatnak. Ezen sem a füst, sem a tűz, sem a gázok nem tudnak áthatolni, hiszen egy három rétegből álló megoldásról beszélünk, ami még 1000 Celsius fok feletti hőmérséklet esetén sem reped meg, azaz évtizedekig tökéletes hátteret biztosít otthonaink számára.

Hogy mi az a sokszor emlegetett füsttömörség? Konkrétan az, hogy a kéménynek a bélése sok-sok évtized használat után is repedésektől, illetve szivárgásoktól mentesen tudja ellátni a feladatát, vagyis az égés során keletkező nedvességet, a gőzöket és a gázokat megfelelően el tudja vezetni a lakásból a szabadba.

A béléscső a korrózióra és a savra is fel legyen készítve

Sokan hajlamosak a kémények kapcsán csak arra összpontosítani, hogy legyenek hőálló anyagból, azonban a legtöbbször ez nagyon kevés ahhoz, hogy maximálisan megfeleljen a modern kor elvárásainak, illetve a szabályoknak. A jó kémény ismérve ugyanis, hogy a benne elhelyezett béléscső kellőképpen ellenálljon a savnak és a korróziónak egyaránt.

Ez azért nagyon lényeges, mert égéskor különféle savas gőzök, illetve maró hatású gázok szabadulnak fel, melyek a kéményben, a béléscsőben haladnak végig. Amennyiben ez a közeg nincs felkészítve erre az erőteljes igénybevételre, akkor az könnyen balesetveszélyes helyzetet idézhet elő már az első fűtési szezonban is.

Hogy ennek a követelménynek maradéktalanul megfeleljen a kémény, ahhoz fontos, hogy a béléscső kerámiából és samottból álljon, hiszen ezt a közeget nem tudják kikezdeni hosszabb távon sem. Ellentétben az acélból készült béléscsővel, ami egyáltalán nem alkalmas ilyen esetekben.

A hőszigetelés és a hőhídmentes kialakítás sem elhanyagolható

Manapság minden építkezéskor nagyon fontos kritérium a megfelelő hőszigetelés és a hőhídmentesség elérése. Talán meglepő lehet, de egyáltalán nincs ez másként a kémények esetében sem. Amennyiben ugyanis a beépített kéményrendszer rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal, akkor azzal könnyedén megtámogathatjuk az égés hatékonyságát, azaz így is spórolhatunk egy kicsit az egyébként nagyon magas fűtésköltségeken.

A legmodernebb kémények a béléscső speciális, hőhídmentes szigetelésével tudják biztosítani azt, hogy az égés során keletkező hőenergia ne távozzon el a lakásból, hanem teljes egészében megmaradjon az épületben. Ez a takarékosság szempontjából érezhető megtakarítás lesz már egyetlen fűtési szezon során is.

Rendelkezzen szellőzőkürtővel

Bár megoszlanak a vélemények arról, hogy a szellőzőkürtő mennyire tekinthető a kémény részének, de mivel határozottan a fűtésrendszerhez kapcsolódó megoldásról beszélünk, ezért talán felesleges is hosszasan elmélkedni a szellőzőkürtőről, amivel kapcsolatban annyi biztos, hogy ma már nem hiányozhat olyan lakásokból, ahol klímaberendezés működik.

Ennek az oka nem más, minthogy a klíma gyakorlatilag egyfajta mesterséges vákuumot hoz létre a lakás falai között, ami problémássá teheti a kandallók égését, illetve általános működését. Nemcsak csökkenti hatékonyságukat, hanem ráadásként még veszélyessé is teheti őket.

Ezért van szükség szellőzőkürtre, ami ebben a helyzetben azt biztosítja az égéstérnek, hogy mindig legyen ott elegendő levegő. Egy igazán korszerű kéményben tehát találunk a füstgázok elvezetésére szolgáló csövet, valamint az égéstérhez friss levegőt szállító vezetéket is.

Egy modern kémény többféle tüzelőanyaghoz is ideális választás

Ami kifejezetten fontos lehet a kéményrendszer kiválasztásakor, az nem más, mint a többfunkciós jelleg. A fűtéshez kapcsolódó szokások és bevált megoldások ugyanis rendkívül gyorsiramú fejlődésben vannak, így előfordulhat, hogy míg manapság a fát tartjuk előnyösnek, addig néhány év múlva már inkább a gáz mellett döntenénk. Ha jó kéményt választunk, akkor ilyenkor gyakorlatilag csak a kazán cseréjével módosíthatjuk otthonunk fűtési rendszerét.

Merthogy egy igazán jó kémény ma már olyan kialakítású, hogy akár többféle tüzelőanyag kiszolgálására is alkalmas. Ma már egyre több gyártó dob piacra olyan komplett kéményrendszert, ami teljesen univerzális alkalmazhatóságot tesz lehetővé, ezáltal képesek elvezetni a fa elégésekor keletkező füstöt, de az sem okoz nekik gondot, ha esetleg a gázégésből származó káros méreganyagokat kell kijuttatni a szabadba.

Gyors és pontos építhetőség

Bár közvetlenül nincs ránk hatással, hogy egy kémény milyen gyorsan építhető, és mennyire illeszkednek pontosan az elemei, azonban közvetetten annál lényegesebb, hiszen a szakemberek gyorsabban végeznek, precízebben tudnak dolgozni vele, egyszóval így vagy úgy, de alaposan megkönnyíthetjük ezekkel a tulajdonságokkal a pénztárcánkat.

Nagyon lényeges tehát, hogy olyan kéményrendszert válasszunk, mely nemcsak méretpontos elemekből áll össze, hanem ráadásként kis súlyú megoldás is egyben, tehát könnyedén felépíthető, szükség esetén alig pár óra alatt elkészíthető.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket