Ezért fontos egy építkezésen a jó minőségű sóder

Egyetlen építkezés vagy felújítás sem mehet végbe sóder nélkül, melynek megfelelő minősége rendkívül lényeges szempont.

A minőségi sóder fontosságáról

Nem véletlen, hogy a sóder az egyik legkeresettebb ömlesztett anyag, hiszen építkezéseken, felújítások alkalmával, de természetesen a különféle ház körüli teendők során is elengedhetetlenül fontos szerepe van. A legtöbben nyilván a betonozással azonosítják, hiszen ez az egyik leggyakoribb felhasználási módja, ugyanakkor rengeteg egyéb munkafolyamatban van kiemelt szerepe. Bármelyik esetről is legyen szó, a sóder kapcsán lengedhetetlen fontosságú a megfelelő minőség. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban?

A minőségi sóder ismérve

Az igazán minőségi sódernek három nagyon fontos ismérve van, melyekre lényeges odafigyelni. Ezek a következők

  • Ne legyen agyagos! A sóderszemek között elhelyezkedő agyag vagy nagy mennyiségű sár alapvető minőségi problémát jelent nemcsak betonozáskor, hanem az ömlesztett anyag általános felhasználásakor is.
  • Ne legyen benne idegen anyag! Idegen anyagnak tekinthető bármilyen növényi hulladék, mint amilyen a faág vagy a falevél, illetve olyan mesterséges emberi szemét, mint a műanyag- vagy a fémdarabok.
  • Ne legyen túl vizes! Minden sódernek van minimális nedvességtartalma, de ha gyakorlatilag folyik belőle a víz, az alapvető minőségi problémákat vet fel, hiszen ilyenkor nem garantálható a szemcseméretek egészséges vegyülése, az apró szemek kimosódnak a nagyobbak közül, ami később komoly gondot okozhat ülepítéskor és betonozáskor egyaránt

A Békás Épker kínálatában elérhető sódertípusok természetesen minden elhangzott minőségi kritériumnak megfelelnek!

Miért okozhat problémát a rossz minőségű sóder?

Megrepedhet tőle a beton

Noha a masszív beton a különféle környezeti hatások, a rossz keverési arány és a helytelen kivitelezés miatt is megrepedezhet, azonban a nem megfelelő minőségű sóder szintén ide sorolható problémakör. A sóder ugyanis a betonban úgy viselkedik, hogy a kisebb-nagyobb szemeket a cement és a víz keverékéből kapott kötőanyag összefogja, és rendkívül szilárd közeggé teszi, ami nagy ellenállása mellett kiválóan terhelhető is – látjuk ezt ugyebár a házak és egyéb épületek alapjainál.

Ezért fontos egy építkezésen a jó minőségű sóder

Amennyiben azonban a sóderbe például faágak, agyag vagy egyéb nem oda illő idegen anyag kerül, akkor a kőzetdarabkák közti erős kötés nem tud kialakulni, ami különösen olyan felületek vagy építmények esetében okozhat nagy problémát, ahol nem történt vasalás. A betonba ágyazott vasszerkezet ugyanis ezt a hibát némileg képes egyensúlyozni, azonban egy házalap esetében így is nagyon súlyos következményei lehetnek.

A megrepedt alap ugyanis rendszerint meg is tud süllyedni, mértékétől függően sérülhet a szigetelés, a falak vizesedésnek indulhatnak, az épület statikai állapota pedig problémássá válhat. Nyilván egy járda vagy egy autófeljáró esetén ez nem tűnik túl nagy bajnak, de a meggyengült, megrepedt beton később további kellemetlenségeket okozhat, ezáltal például a repedésekbe bejutó nedvesség – pláne télies időjárás, erős fagyok idején – még tovább gyengítheti a felületet, melyet idő előtt fel kell törni és javítani ahhoz, hogy ismét használhatóvá váljon.

Megsüllyedhet tőle az aljzat is

Nagyon sok építkezésnél alkalmazzák még mindig aljzatkitöltésre a sódert. Sokan úgy gondolják, hogy ezen a ponton nincs szükség a minőség ellenőrzésére, holott nagyon lényeges itt is a megfelelően tiszta sóder alkalmazása. Bár itt nem lesz cementkötés, hovatovább a rossz tömörítésből egyaránt rengeteg probléma fakadhat, de ha a sóder szennyezett, sok benne a nem oda való anyag, az később gondokat idézhet elő.

Példának okáért a növényi hulladékok, a faágak elrothadnak, az agyagos és földes részek pedig összeesnek, és az aljzatkitöltés még megfelelő tömörítés esetén is centiméterekkel ülepedhet meg. Ez azért probléma, mert az aljzat erre ül rá, és bár vasbeton szerkezetek tartják, ha viszont anyaghiba, anyagspórolás vagy kivitelezéi hiányosságok merültek fel, akkor ilyenkor a házon belüli aljzatok is megrepedhetnek, megsüllyedhetnek, ami nagyon komoly károkat okozhat a házban.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket