Ezért fontos a megfelelő sorrend a hőszigetelésben

A hőszigetelést nagyon könnyű elrontani, de az egyik legáltalánosabb probléma a megfelelő sorrend hiánya.

Sorrendiség a hőszigetelésben

Napjaink energiatakarékos megoldásai közül a legfontosabb alighanem a hőszigetelés, hiszen segítségével éves szinten már az első szezonban akár több tízezer forintnak megfelelő összeget spórolhatunk meg. Ez azonban nem minden, hiszen a hőszigeteléssel télen és nyáron egyaránt megnövekszik általános komfortérzetünk, javul otthonunk hangszigetelése, hovatovább rengeteget tehetünk vele a környezetünkért is, lévén fűtéskor például nemcsak költségeink, hanem a légkörbe juttatott káros anyagok mértéke is csökken.

Mindez azonban csak abban az esetben igaz, ha a hőszigetelést megfelelő szakemberek végezték, és a minőségi alapanyagok mellett odafigyeltek olyan apróságokra, mint a megfelelő sorrend, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy előbb a födémet vagy a homlokzatot burkoljuk-e be, előbbi kihagyása ugyanis gyakorlatilag értelmetlenné teszi utóbbit és fordítva.

Nagy bosszúságot is okozhat a rossz hőszigetelés

Noha rengeteg szakember a hőhidakat tartja a hőszigetelések legnagyobb problémáinak és hiányosságainak, gyakorlatilag azonban a szigetelőrétegek rossz sorrendje hosszabb távon sokkal több bosszúságot képes okozni. Amennyiben ugyanis egy réteg felcserélésre került, esetleg kimarad, akkor az negatívan befolyásolja otthonunk belső klímáját, vagyis páralecsapódást, penészesedést és romló légáramlást eredményez.

Ezek közül főként a penészgomba megjelenése a legkellemetlenebb, hiszen nagyon súlyos betegségeket és fertőzéseket képes okozni, de a romló légáramlás is kellemetlenné teheti közérzetünket, és pláne az asztmások vagy légúti megbetegedésekben szenvedők számára okozhat problémákat, tüneteik felerősödését. A legnagyobb bosszúság mégis az, hogy amennyiben például a homlokzat mellett a födém szigetelése kimarad a sorból, akkor úgy érezhetjük, mintha feleslegesen fektettünk volna százezreket a munkába, hiszen a plafonon át gyakorlatilag továbbra is szökik majd a benti meleg levegő.

A hőszigetelés sorrendje

Amennyiben hőszigetelésre adjuk a fejünket, nagyon fontos meghatároznunk azt, hogy lakásunkon melyek azok a helyek, melyek a legkevésbé szigeteltek. Általában a leggyakoribb ilyen a födém, éppen ezért az esetek 99 százalékában itt kell elkezdeni a szigetelést – ha szükséges akár 15-20 centis vastagságban. Ez a hőszigetelés egyik legegyszerűbb alternatívája, hiszen nem igényel fúrást-faragást, mindössze méretre kell vágnunk a szükséges lapokat, majd azokat szorosan egymás mellé fektetni a padláson. Léteznek keményebb, úgynevezett lépésálló szigetelések is, melyek mellett a padlás ráadásul ugyanúgy használható marad, mint korábban.

Bár a födémszigeteléssel már rengeteg energiát spórolhatunk meg, a sorban a következő még mindig nem a falak burkolása lesz, lévén ennél sokkal fontosabb a lábazat. Az egyik legjelentősebb hiba a lakások szigetelésekor, hogy a lábazat kimarad a sorból, márpedig fontos ide is megfelelő XPS hőszigetelő lapokat választani, melyek képesek tartósan ellenállni a nedvességnek. Hogy miért olyan lényeges ez? Próbáljunk meg télen, folyamatos fűtés mellett mezítláb lépni a padlóra egy szigetelt és egy szigeteletlen lábazattal rendelkező lakásban, a különbséget rögtön megérezzük majd.

Ha a födém és a lábazat rendben vannak, csak ezt követően érdemes a homlokzatra térni, hiszen bár a legtöbbször ezt burkolják a leggyakrabban, azonban mégis ez a legkevésbé fontosabb, mert normál esetben a falakon keresztül cserélődik a legkevesebb levegő. Nyilván ez csak a födémhez és a lábazathoz mérten állja meg a helyét, tehát nem azt mondjuk, hogy a homlokzat szigetelése lényegtelen, csupán azt, hogy ha sorrendet kell felállítanunk, akkor ezt hagyjuk a végére. Vigyázzunk azonban, mert kívül a lábazat és a homlokzat szigetelésénél hőhíd alakulhat ki, aminek hatására növekedhet a lakásban a fentiekben említett páralecsapódás, illetve az ebből fakadó penészesedés esélye.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket