Ezért fontos a koszorú hőszigetelése

A homlokzat hőszigetelése mindennapos téma, de a koszorú hőszigetelésére csak ritkán fektetünk megfelelő figyelmet.

A koszorú hőszigeteléséről

A modern építőiparban a homlokzat és a födém szigetelése mindennapos téma, ezáltal nemcsak az újépítésű otthonoknál, hanem a felújítás alatt álló lakásoknál is egyre gyakrabban kerül szóba, azonban az áthidalók és a koszorú szigetelésének jelentőségével a legtöbben nincsenek tisztában. Megkockáztatjuk, hogy rengetegen most hallanak erről először, esetleg már a gyakorlatban találkoznak a problémával, lévén amennyiben a koszorúk és az áthidalók nincsenek megfelelően szigetelve, alig néhány hónappal a beköltözés után nagyobbacska penészfoltok jelennek meg az ablakok és az ajtók feletti részeken, esetleg a homlokzat falának és a mennyezetnek a találkozásánál.

Ezért fontos a koszorú hőszigetelése

A penész megjelenése sajnos már egy olyan tünet, amit utólag gyakorlatilag nem lehet olcsón vagy bontás nélkül orvosolni, lévén a hőszigetelés során kellett volna gondolnunk rá, illetve nem is nekünk, hanem a kivitelezőnek. A probléma forrása nem más, minthogy a szigetelés nélküli áthidalókon és koszorúkon keresztül a kinti hideg kis túlzással akadálytalanul el tud jutni a belső meleg felületekig, aminek a következménye az erőteljes páralecsapódás, avagy a falak vizesedése lesz, mely tökéletes táptalaja a penészgombának.

Mit lehet tenni ilyen esetekben?

Először is spórolni, hiszen amennyiben a koszorút nem szigetelték le megfelelően, és a homlokzatot már felhúzták, akkor gyakorlatilag az egészet vissza kell bontani, de legalábbis az érintett szakaszokon, ami nem párforintos beruházás. Amennyiben szerencsénk van, a kivitelező garanciálisan elvégzi a munkát, de ez mindenre biztosan nem terjed majd ki, így ha mást nem is, egy kellemetlen belső meszelést nekünk kell majd megelőlegeznünk.

Soha ne próbálkozzunk ugyanakkor hosszabb távon különféle házi praktikákkal és egyéb módszerekkel, hiszen ezek ideig-óráig segíthetnek ugyan a problémán, de tartósan nem szüntetik meg a bajt, lévén a hideg és a meleg felületek között hőhidak vannak, melyeket meg kell szüntetni. Ellenkező esetben a falak továbbra is párásodni, vizesedni és penészesedni fognak a koszorúk és az áthidalók megfelelő szigeteléséig.

Miként szigetelhetők a koszorúk?

Bár erre a kérdésre elég, ha a kivitelező tud válaszolni, amennyiben azonban építkezés előtt állunk, a későbbi kellemetlenségek miatt nem árt, ha mi is tisztában vagyunk a mikéntjével, mert így időben kiszűrhetjük az esetleges problémákat. A koszorúk szigetelésére nagy általánosságban két lehetőségünk van, melyek a következők:

    • Már a betonozás előtt, a zsalu belső oldalára elhelyezzük a hőszigetelő anyagot – ez lehet teljesen általános polisztirol lemez is, de érdemes inkább valami masszívabb, jobb tulajdonságú alternatívát választani –, tehát vele együtt kerül kiöntésre a koszorú.
    • A végleges kialakítás után a homlokzati hőszigeteléshez hasonló módon – de még az előtt – közvetlenül a koszorú felületére helyezzük fel a hőszigetelő lemezeket.

Hogy melyik módszert választjuk, a hatékonyság szempontjából gyakorlatilag mindegy, a lakás szerkezete kapcsán viszont nem minden esetben, a második számú megoldással ugyanis szélesebb, ezáltal masszívabb koszorúk készíthetők, ha szükséges. Vannak továbbá ma már olyan előre kialakított elemek, melyek hőszigetelőként és zsaluként egyaránt funkcionálnak, tehát csak el kell helyezni őket, majd felönteni betonnal a réseket, és ezzel gyakorlatilag el is készült a hőszigetelt koszorú.

Amennyiben a hagyományos módszert választjuk, gyakori kérdés, hogy milyen vastagságú szigetelőanyag kerüljön fel a koszorúra? Ezen a téren soha nem szabad a „minél vastagabb, annál jobb” elvet követni, hiszen az egyenes arányosság itt nem méretfüggő. A legfontosabb szempont, hogy a polisztirol szigetelés vastagság akkora legyen, hogy hővezetési tényezője a betonnal együtt megegyezzen a fal hővezetési tényezőjével, hiszen ne feledjük el, hogy a koszorú is megkapja majd ugyanazt a homlokzati hőszigetelést még pluszban, amit az egész falszerkezet.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket