Erkélyek utólagos hőszigetelése

Az erkélybeépítés során a hőszigetelés az egyik legkönnyebben elrontható munkafolyamat. Ehhez adunk hasznos tanácsokat!

Hőszigetelés az erkélyen

Főként a kisebb alapterületű panellakások esetében rendkívül sok problémát vet fel a megfelelő helykihasználás kérdése. Emiatt rengetegen megpróbálják hasznos alapterületté tenni az erkélyt, hogy az ne csak nyáron, hanem télen és az átmeneti időszakokban is használható legyen egyfajta második nappaliként. Az erkély beépítése azonban rengeteg kérdést vet fel mind épületgépészeti, mind épületfizikai tekintetben, azonban a legkomolyabb fejtörést szinte mindig az utólagos hőszigetelés adja, amit rendkívül könnyű elrontani, ilyen esetben pedig vizesedő falakkal, penészesedéssel és szerkezeti károsodással is számolhatunk.

A páralecsapódás problémája

Az elrontott hőszigetelés kapcsán az egyik legnagyobb probléma, hogy a lakás falai között erőteljesebben megjelenhet a páralecsapódás, ami a fenti jelenségeket idézi elő. Nyilván a fűtés és a szellőztetés rendszeressége is lényeges szempont ezen a téren, de azért ismerni kell a folyamat lényegét, amivel kapcsolatban alapvető tény, hogy a levegőben mindig található valamekkora mennyiségű vízgőz, ami a főzés, a mosás, sőt a tisztálkodás hatására megnövekedhet. Ha ehhez fűtött helyiség társul, akkor a meleg levegő ezt a párát megpróbálja átpréselni a falakon, ha viszont ez nem tud megvalósulni - például egy rossz szigetelés esetén -, akkor az akadályon kicsapódik, és penész keletkezik.

Erkélyek utólagos hőszigetelése

Ezért van az, hogy az utólagos hőszigetelés esetén a konkrét szigetelőréteg általában az épület külső oldalára kerül, mert emiatt a falszerkezet hőmérséklete magasan tartható, a belső vízgőz pedig nem hideg felülettel találkozik, ergo nem tud lecsapódni sem. Amennyiben erkély beépítésén gondolkozunk, ez alapvető probléma lesz, mert ha nem hőszigetelünk, akkor a belső falszerkezet sokkal hidegebb lesz az úgynevezett harmatpontnál, vagyis nagyon gyorsan megjelenik a vizesedés a falakon. Ugyanez a probléma természetesen akkor is felléphet, ha rosszul alkalmazzuk a szigetelést, éppen ezért az alábbiakban egy olyan hasznos és fontos szakmai tanáccsal szolgálnánk, amit ilyenkor fontos betartani.

Az erkély hőszigetelése

Ami általában a legnagyobb problémát okozza az erkély hőszigetelése kapcsán, az nem más, minthogy nagyon nehéz, sőt gyakorlatilag lehetetlen kívülről megoldani, pláne panelházak esetén, ahol esztétikailag is komoly gondot idézhet elő egy ilyen megoldás. Emiatt szinte kivétel nélkül belső hőszigetelést alkalmaznak a kivitelezők, de mint korábban már mi is foglalkoztunk vele, a belső megoldásokat nagyon könnyű elrontani, mert ha nem veszik számba, hogy a belső falszerkezet ilyenkor hideg maradhat, akkor páralecsapódás, azaz kondenzáció megy végbe. A folyamat során ugyanis a belső hőszigetelés egyet jelent azzal, hogy a belső levegő nyomása sokkal magasabb lesz a kinti hőmérsékleténél, tehát a hideg könnyebben behatol a falba, így a vízgőz hiába is próbál majd áthatolni a hőszigetelésen, a nyomáskülönbség miatt nem tud, ergo kicsapódik.

Erkélyek utólagos hőszigetelése

Hogy ezt elkerüljük, két lehetőségünk van! Az egyik a legkézenfekvőbb: ne alkalmazzunk belső hőszigetelést, de mint említettük, panelházak esetében a külső megoldások esztétikailag nem a legszerencsésebbek, hovatovább a homlokzatból kiemelkedő rétegek további problémákat vetnek fel a beázás és vízelvezetés kapcsán. Emiatt marad a belső hőszigetelés aminél minden esetben lényeges lesz kialakítani egy speciális párazáró réteget a belső oldalon. Ez lehet különféle PVC-, PE-, de akár alufólia is, a lényeg, hogy ez kerüljön a hőszigetelés elé. Ezzel a megoldással a pára egyszerűen nem tud eljutni a falszerkezet belsejébe, azaz nem tud majd kicsapódni sem, így megfelelő fűtés és szellőztetés mellett a penészesedés problémáját is megoldhatjuk.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket