Építkeznénk? Ezért jó döntés az Ytong!

Építkezés előtt állunk? Szívesen választanánk az Ytong téglát hozzá? Most elmondjuk, hogy miért lehet jó döntés!

Építkezés Ytong téglával

A legtöbb ember életében elérkezik az a pillanat, amikor elhatározza, hogy saját otthont szeretne. Amennyiben kertes ház a cél, akkor valaki úgy dönt, hogy egy régi ház megvásárlásával és felújításával éri ezt el, mások pedig inkább az alapoktól kezdik, és a semmiből felépítenek maguknak egy komplett ingatlant. Bármelyik alternatíva mellett is döntünk, mindkét esetben jó alternatívát jelent építőanyagként az Ytong, ami nem véletlenül vált közel ugyanolyan népszerűvé, mint a hagyományos kerámia téglák. Az Ytong segítségével ugyanis lehetőségünk nyílik ma már rendszerben gondolkozni, miközben számos előnyös tulajdonsággal nyomatékosítja a vásárlók számára, hogy mennyire jó döntés.

Sokan azért ijednek meg elsőként az Ytong tégla alkalmazásától egy építkezés vagy egy felújítás kapcsán, mert vagy nem ismerik kellőképpen ezt az építőanyagot – ami természetesen a Békás Épker kínálatából is megvásárolható –, vagy megijednek a magasabb induló ártól, hiszen ezen a téren az Ytong valóban drágábbnak tűnhet, mint a hagyományos tégla. Valójában azonban ez közel sem fedi a valóságot, hiszen később mind a habarcs, mind a vakolás, mind a hőszigetelés költségein jelentős összegeket spórolhatunk majd, amivel nemhogy ugyanolyan árat hozhatunk ki, mint a kerámia téglával, hanem végső soron inkább sokkal kedvezőbbet. Leginkább ez és az alábbiakban bemutatott előnyös tulajdonságok azok, amelyek egyre népszerűbbé teszik az Ytongot mind az építkezők-, mind a felújítók körében.

Gyors lesz az építkezés megfelelő tervezés mellett

Az Ytong téglát meglepően sokan választják építőanyagként azért, mert nagyon gyorsan lehet vele építkezni, és a gyorsaság esetében egy percig sem összeegyeztethetetlen a látványos megoldásokkal, a szép kivitelezéssel. Nyilvánvalóan egy építkezést soha nem nevezhetnénk könnyednek vagy egyszerűnek, de amennyiben megfelelő alapanyagokat választunk hozzá, akkor nagyobb valószínűséggel lehet elkerülni a problémafaktorokat és az akadályokat. Az Ytong ezen a téren határozottan jó döntés, ugyanakkor a téglához hasonlóan itt sem hanyagolhatjuk el a megfelelő kivitelezői gárdát, valamint az alapos tervezést, hiszen anélkül hiába gyors és kényelmes építkezni ezzel az alapanyaggal, valójában azonban komoly akadályokba ütközhetünk.

Gyorsabb lesz az építkezés, viszont a megfelelő szakemberekről és tervezséről nem szabad lemondani

Ezért, ha az Ytong téglát választjuk, a gondos tervezést akkor sem kerülhetjük meg, hiszen csak ilyen esetekben lehetünk biztosak abban, hogy milyen lesz majd a végeredmény. Ez egyrészt szükséges ahhoz, hogy milyen típusú építőanyagból pontosan mennyire lesz szükségünk – hiszen többféle Ytong kell egy komplett ingatlan felépítéséhez –, de azt is megtudjuk, hogy milyen összegekkel kalkuláljunk mind a munkadíj, mind az anyagköltség tekintetében. A lényeg tehát, hogy ezzel az építőanyaggal sem tudunk elkezdeni egy építkezést „lesz, ami lesz” alapon, és ezt nagyon fontos már itt leszögezni, hiszen sokan ezért döntenek az Ytong mellett, miután az egyszerű és a gyors építhetőség gyakorlatilag megbabonázza a leendő tulajdonosokat.

Miért az Ytong?

Most, hogy már ezzel a fontos intelemmel tisztában vagyunk, érdemes megválaszolni azt a kérdést, hogy miért válasszuk az Ytong téglát? Ennek az építőanyagnak ugyanis nagyon sok előnyös tulajdonsága van, különös tekintettel a hagyományos téglához viszonyítva. A gyorsaságot már a fentiekben kiemeltük, azaz sokkal gyorsabban lehet haladni vele, mint más megoldásokkal, ezzel a tulajdonsággal azonban csak a jéghegy csúcsát kapargattuk meg.

Az Ytong mellett szól ugyanis még a könnyed kezelhetőség is, ami esetünkben azt jelenti, hogy sokkal könnyebb méretre vágni, formázni és vésni, sőt akár a speciális formák kialakítása sem lehetetlen vele. Ha például lekerekített megoldást szeretnénk látni valahol, ezzel az építőanyaggal ez sem jelent problémát. Mindez nemcsak felgyorsítja a munkát, hanem lehetővé teszi, hogy sokkal kevesebb hulladék keletkezzen az építkezésen.

Ezen felül dacára annak, hogy könnyű a súlya – hiszen légbuborékos kialakítású –, nagyon jó teherbíró képesség jellemzi, így nem kell aggódni a belőle készült épületek stabilitása miatt sem. A könnyed jelleg miatt ráadásul egyszerűbb szállítani és hordani ezt a téglatípust, ami bizonyos esetekben alaposan megkönnyítheti a munkavégzést. Sőt mi több, különösen hatékonnyá teszi az építőanyagot abban az esetben, ha például emeleti lakás vagy tetőtér beépítésére van szükség, ahol a födém terhelhetősége miatt nagyon sok extra lehetőséget ad a kezünkben egy Ytong falszerkezet. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy az építőanyagot emiatt mennyivel egyszerűbb felhordani például egy emeleti szintre!

Jó választás az Ytong, hiszen nagyon könnyen méretre alakítható és hatalmas teherbírással rendelkezik

Sokan szeretik az Ytong téglákat válaszfalakként is alkalmazni. Nem véletlenül, sőt lényegesen előnyösebb megoldás, mint a gipszkarton falazat. Nyilván utóbbi olcsóbb, azonban bizonyos tulajdonságok tekintetében össze sem hasonlítható a kettő. Példának okáért egy gipszkarton falazathoz mérten az Ytong sokkal stabilabb, nem okoz gondot, ha polcot vagy képeket fúrnánk fel rá, miközben a nagyobb szilárdságból kifolyólag jobb a hang- és hőszigetelő tulajdonsága, ami két szoba között egyáltalán nem elhanyagolható. Hogy egyszerűbb rajta burkolatot elhelyezni – például csempézni –, az pedig csak egy további extra a pozitívumok listáján.

Mindezen felül energetikai szempontból is jó döntés az Ytong. Ez az építőanyag ugyanis kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, ami nemcsak válaszfalak, hanem főfalak esetében különösen előnyös. Noha óriási tévedés, hogy az Ytongot egyáltalán nem kell szigetelni utólag, azonban tény és való, hogy vannak olyan vastagságú falszerkezetek, ahol nem indokolt. Magyarországon azonban jellemzően olyan méretben alkalmazzák az Ytong téglát, hogy minimális homlokzati hőszigetelésre szükség lesz a megfelelő belső komfort elérésének érdekében. Természetesen közel sem annyi, mint a hagyományos kerámia tégláknál!

Az energetika mellett kiemelendő még a hangszigetelő tulajdonság. Ezen a téren a normál téglák csak úgy tudják felvenni a versenyt az Ytonggal, ha drága kőzetgyapot szigeteléssel látják el őket. Nem véletlen, hogy előszeretettel alkalmazzák ezt a modern építőanyagot olyan közegben, ahol kimagaslóan fontos a megfelelő hangszigetelés. Tömör, légbuborékokkal dúsított szerkezetéből kifolyólag ugyanis az Ytong tégla nagyszerűen megfogja a hangot, így sokkal nagyobb komfortot nyújt például forgalmasabb útszakaszok mellett fekvő ingatlanokon belül.

Érdemes kiemelni, hogy mennyire kiemelkedő a hő- és hangszigetelő képessége

Válasszuk továbbá akár az Ytong Classic, akár az Ytong Forte, akár az Ytong Lambda falazóelemeket, nagyon fontos tudni róluk, hogy környezettudatos választásnak minősülnek, hiszen ezekben az építőanyagokban kizárólag természetes összetevők találhatók. Emiatt nem kell aggódnunk például sem a környezetszennyezés, sem az egészségkárosító hatás miatt, miközben ugyanolyan magas hatásfokkal alkalmazhatók egyszerű lakóépületeknél, mint ipari- vagy közösségi ingatlanok felhúzásakor. Ebből a tulajdonságukból fakadóan sok esetben használják nyers felületként, vakolás nélkül, hiszen elegendő közvetlenül egy simítóréteg vagy egy vékony glett ahhoz, hogy rögtön festhető legyen a konkrét felület.

Hogy mindehhez még kiváló páraáteresztő tulajdonság is tartozik, sokak számára csak egy olyan extra, ami még inkább szimpatikussá teszi az építőanyag melletti választást, hiszen megfelelő kialakítás esetén szinte lehetetlen, hogy egy Ytong téglából készült fal penészesedjen vagy vizesedjen.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket