Építkezés vagy felújítás: melyiket válasszuk?

Ki az építkezés, ki a felújítás kapcsán gondolja úgy, hogy a legjobb úton jár, de vajon mi a tényleges igazság?

Építkezés kontra felújítás

Dacára a különféle állami támogatásoknak, nagyon nehéz manapság saját házba költözniük a fiatal pároknak, illetve a kisgyermekes családoknak. Az építkezés ugyanis drága, önerő nélkül pedig még a tetemes hitel felvétele sem túl egyszerű feladat, miközben a felújítás végső soron egy olyan ördögi kör, aminek van kezdete, de soha nem lesz vége, hovatovább tele van buktatókkal, és rengeteg pénzt kidobhatunk az ablakon, ha nem ismerjük a megfelelő sorrendiséget. Hogy az építkezés vagy inkább a felújítás lehet a szerencsésebb számunkra? Erre a kérdésre próbálunk válaszokat adni úgy, hogy az alábbiakban áttekintjük a két alternatíva előnyeit és hátrányait!

Az építkezés nagyobb befektetés, de kényelmesebb

Az építkezés kapcsán határozottan kijelenthető, hogy rendkívül drága dolog, egy átlagos család egész életére eladósodik abban az esetben, ha ezt az alternatívát választja magának, hiszen régiótól függően akár 35-45 millió forintba is kerülhet egy átlagos családi ház felhúzása és berendezése. Ennyi pénzt pedig a legtöbb fiatal pár még úgy sem tud felmutatni, ha mindkét szülő oldaláról kapnak némi támogatást, vagyis banki hitel nélkül nem megy, amivel 25-30 évre eladósítjuk magunkat. Amennyiben egy 30 éves ember dönt tehát a lakáshitel felvétele mellett, akkor sok esetben a legszebb fiatal éveiben azért kell dolgoznia, hogy visszafizethesse a banknak az óriási kölcsönt.

Ez alighanem a legnagyobb hátránya az új ház építésének, de azért érdemes kiemelni a sorból a pozitívumokat is. Ebben az esetben garantáltan a teljes ingatlan az utolsó centiméterig úgy fog kinézni, ahogyan azt elképzeltük, biztosíthatjuk a kiváló minőségű építőanyagokat, mindemellett pedig a legmodernebb építési megoldások várnak ránk. Nincsenek vizesedő vagy penészesedő falak, nincsenek lyukas tetők vagy rossz elektromos hálózat. Nyilván buktatók akadnak, hiszen könnyű kifogni egy rossz vállalkozót, de ha túléljük azt az egy-két éves ciklust, amíg a házunk felépül, akkor ahhoz biztosan nem kell hozzányúlni 20-30 évig, nem lesz szükség felújításokra és egyebekre, ami kifejezetten sok kellemetlenségtől és idegeskedéstől mentesíthet minket.

A felújítás gyorsabb és olcsóbb, de sok kellemetlenséggel jár

Sokan azonban mégis úgy vannak vele, hogy nem szívesen vállalják be az évtizedes törlesztőrészleteket, inkább használt lakást vásárolnak, mely állapot függvényében kisebb- nagyobb felújítást igényel. Ennek a megoldásnak két óriási előnye létezik, az egyik az anyagiakban keresendő, míg a másik a költözhetőségben. Régiótól függően ma már 10-20 millió forint körüli összegből nagyszerű állapotban lévő, ámde modernizálásra szoruló családi házak kaphatók, melyek további 5-10 millió forint ráfordítással kifejezetten komfortos kuckókká tehetők, vagyis optimális esetben 20-25 millió forintból egy teljesen felújított otthonunk lehet. Sokak számára ennél is lényegesebb, de legalábbis egyenértékű előny, hogy egy használt lakásba gyorsabban, akár azonnal be tudnak költözni, így ha nincs olyan fontos átalakítás, akkor az könnyedén elvégezhető lesz úgy is, hogy már ott élnek a lakók.

Persze azért a sok előny mellett itt is vannak hátrányok. A legnagyobb, hogy egy régi lakás soha nem lesz új, állandó karbantartást igényel, ezáltal ha megőriznénk az állapotát, akkor minden évben lesz vele kisebb-nagyobb munka. Nyilván ez nem kötelező, mint a törlesztőrészletek fizetése, de erősen ajánlott. Ezen felül rengeteg olyan hibalehetőség jöhet elő egy régi háznál, ami elsőre talán fel sem tűnt. Rossz építészeti megoldások, problémás szerkezetek, így lehetetlen felbecsülni, hogy pontosan mennyi pénz kellhet ahhoz, hogy azt teljesen komfortossá tudjuk tenni. Nagyon lényeges mindemellett, hogy egy használt lakás a kötelező elemek cseréje és felújítása után sem lesz soha teljesen olyan, mint amit álmainkban kigondoltunk, hiszen eleve korlátok közül indulunk, így ha nem tudunk kompromisszumot kötni, akkor nem kizárt, hogy komoly bajban leszünk a kialakítás során. Természetesen a kompromisszumkészséget alaposan megtámogathatják az építkezéshez mérten jelentéktelenebbnek tekinthető kiadások, melyek mellett több lehetőségünk nyílik például nyaralásra vagy éppen autóvásárlásra.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket