Ennyit javít otthonunk szigetelésén a hőszigetelő vakolat

Ha megtámogatnánk polisztirol vagy kőzetgyapot alapú szigetelőrendszerünket, a hőszigetelő vakolat jó választás lesz.

Mindent a hőszigetelő vakolatról

A modern építőiparban az intelligens megoldások mellett az egyik legtöbbször hangoztatott trend jelenleg a hőszigetelés. Ma már elképzelhetetlen, hogy egy újépítésű ingatlanra ne kerüljön kívülről vastag hőszigetelés, amiről rengetegen igencsak ellentétesen gondolkoznak. Sokan úgy vélik például, hogy még a vastag polisztirol, kőzetgyapot, vagy az egyéb szigetelőanyagok sem elegendők a makulátlan védelemhez, és ezért extra hőszigetelő vakolatot kérnek otthonukra, míg mások szerint ez a speciális vakolat önmagában is bőven elegendő ahhoz, hogy jelentős mértékű megtakarításuk lehessen a fűtésen és a hűtésen egyaránt.

Ennyit javít otthonunk szigetelésén a hőszigetelő vakolat

Hogy mi az igazság, azt leginkább azért nehéz kideríteni, mert a hatékonyság rengeteg tényezőtől függ. Sokan például hiába laknak jól szigetelt családi házban, ha télen imádják a 28 Celsius fokos belső hőmérsékletet, akkor vajmi keveset spórolhatnak majd a fűtésen, hiszen embere válogatja, hogy mennyire tud takarékoskodni, hogy mennyire viseli el a hideget és a meleget, illetve hol húzódik a komfortzónája. A sort nagyon hosszasan lehetne folytatni, ugyanakkor a szigetelés vastagsága, a kialakítás minősége, de még a ház fekvése és elhelyezkedése is sokat számít abban, hogy egy ilyen szisztéma miként működik.

Ha nálunk a közönséges polisztirol vagy kőzetgyapot szigetelőlapok nem váltották be a hozzá fűzött reményeket, esetleg nem szeretnénk ilyen rendszert kialakítani a lakásban, mert feleslegesnek tartjuk, esetleg nem szabad – mert asztmás van a családban például –, akkor érdemes lehet kipróbálni a hőszigetelő vakolatot, mint alternatívát.

Milyen teljesítményre számíthatunk a hőszigetelő vakolattól?

Mint bármelyik másik szigetelőrendszer, úgy a hőszigetelő vakolat esetében is leginkább a lakók igényei határozzák meg azt, hogy a kialakított felület mennyire tudja kifejteni hatását. Általánosságban kijelenthető, hogy a polisztirolból vagy kőzetgyapotból készült szigetelésekkel 30-40 százalékkal csökkenthető a falakon keresztül lezajló hőveszteség, amit egy hőszigetelő vakolattal további 10 százalékkal támogathatunk meg, vagyis önmagában nagyjából erre képes egy ilyen speciális felület.

A kérdéses vakolat azért tud ilyen hatást kifejteni, mert különféle speciális adalékanyaggal, így például perlittel támogatják meg tulajdonságait, ami még nehezebben engedi be kintről a hideget vagy a meleget, illetve fordítva. Télen és nyáron tehát egyaránt segítséget nyújt, de önmagában a hatása kevésbé lesz érzékelhető, mint egy táblás hőszigetelő rendszernek, esetleg a kettőnek együttesen.

A hőszigetelő vakolat működése

Alapvetően kijelenthető, hogy a hőszigetelő vakolat ránézésre pontosan ugyanúgy néz ki, mint bármelyik másik vakolattípus, csak összetevőiben különbözik hagyományos társaitól, valamint abban is, hogy rendkívül szorosan hozzátapad a falhoz vagy a rögzített szigetelőlapokhoz, aminek jóvoltából nem marad légrés, mely ebben az esetben előnyös tulajdonság.

Nagy pozitívuma és előnye továbbá, hogy a hőszigetelő vakolat egy nagy homogén felületet képez, megfelelő felhordás esetén gyakorlatilag nincs hibafaktor, sőt törések nélkül képes csatlakozni a födémhez és az ablakkávához, így a folytonossági hiányok – melyek hőhidakhoz vezetnek – teljességgel kizárhatók. A táblás hőszigetelések esetében ezek a problémák nagyon gyakran megjelenhetnek egy kevésbé hozzáértő brigád esetében, ami ha meg is történik, az extra hőszigetelő vakolattal a probléma részben orvosolható.

Persze dacára a pozitív, sőt folyamatosan fejlődő tulajdonságoknak, a hőszigetelő rendszereket jelenleg még az extra adalékanyaggal megtámogatott hőszigetelő vakolatok sem tudják helyettesíteni. Emiatt sem a polisztirol, sem a kőzetgyapot szigetelőtáblák felváltására nem alkalmasak, de ha csak ezek kiegészítésére van szükségünk, vagy mindössze egy kismértékű extra támogatásra a hőszigetelés tekintetében, akkor jó döntés lehet.

Ennyit javít otthonunk szigetelésén a hőszigetelő vakolat

Kerüljük a gyenge minőséget

Bár alapvetően minden építőanyagról elmondható, hogy a gyenge minőséget el kell kerülni, a hőszigetelő vakolat esetében azonban különösen fontos mindez, hiszen egy rossz szigetelőrendszer komolyabban is befolyásolhatja otthonunk komfortját. Hőhidak kialakulásával például vizesedhetnek a falak, megjelenik a penész, a lakás pedig rövidesen élhetetlenné válik. Nyilván ez a legdrasztikusabb probléma, nagyobb baj lehet, hogy a hőszigetlés hiányosságaival egyáltalán nem csökken a fűtés vagy a hűtés költsége, egyáltalán nem javulnak a belső hőmérsékletek és így tovább.

Nem mellékes kiemelni továbbá, hogy a hőszigetelő vakolat lényegesen drágább, mint a hagyományos. Ez igaz a gyengébb minőségű termékekre is, tehát mindig válasszuk a bejáratott, ismert gyártók építőanyagait, ha pedig bizonytalanok vagyunk, akkor először lépjünk kapcsolatba egy olyan megbízható tüzéppel, mint a Békás Épker, lévén mi csak a legjobb minőségű alapanyagokat forgalmazzuk.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket