Csempére-csempét: hidegburkolási praktika, amiről kevesen beszélnek!

Felújítanánk a fürdőt a meglévő csemperéteg leverése nélkül? Mindez akkor sem lehetetlen, ha új burkolatot szeretnénk!

Hidegburkolás meglévő csempére

A csempézés egyike a legnehezebb burkolási szakmunkáknak, éppen ezért nem meglepő, hogy a legtöbb szakember szeret tiszta, szűz falra dolgozni, ahol kevés a hibalehetőség. Mi van azonban olyan esetben, ha egy fürdőszoba vagy egy konyha felújítása során úgy döntünk: nem verjük le a régi csempét, inkább arra szeretnénk felhordani az új réteget? Bár erről a költségkímélő alternatíváról ritkán beszélnek – hiszen lényegesen kevesebb munkával és kosszal jár –, azonban könnyedén megvalósítható, és még speciális eszközök sem szükségesek hozzá!

Kezdjük mindig a felület felmérésével

Mielőtt úgy határozunk, hogy szeretnénk meglévő csempefelületre felhúzni az új hidegburkolatot, nagyon lényeges alaposan felmérni az egész helyiséget, hiszen ilyenkor előfordulhat bizonyos esetekben, hogy a beltér egy teljes centiméterrel csökken. Ez a különféle csaptelepeknél és egyebeknél a legtöbbször könnyedén áthidalható, azonban ha a járólapot is cseréljük – merthogy úgy illik egy teljes felújítás során –, akkor ott már a küszöbnél és az ajtó nyílásánál okozhat gondokat mindez.

Nyilván még mindig egyszerűbb egy új küszöb beépítése és pár milliméter levágása az ajtókból, mint a teljes régi felület feltörése, de előfordulhat, hogy olyan sok problémába ütközünk, hogy végül inkább arra jutunk: érdemesebb inkább leverni a régi csempét és ragasztót. Példának okáért ott a toalett kérdése. Bár körbe lehet burkolni, ez nem minden esetben lesz esztétikus alternatíva, ha pedig felszedjük, akkor könnyedén belefuthatunk szerelvényproblémákba, melyek okozhatnak néhány kellemetlenséget.

A felmérés során rendkívül fontos, hogy ellenőrizzük a régi burkolat állapotát, hiszen csak a megfelelően szilárd, azaz jól ragasztott és fugázott lapokra lehet új csempéket rögzíteni. Nyilván nem látunk be a felület mögé, de ha egy kicsit átkopogtatjuk az összes csempét és járólapot, akkor rögtön fel tudjuk térképezni a helyzetet, így ha túl sok kongó hangot hallunk, akkor érdemes inkább feltörni a régi burkolatot. Ha csak néhány területen tapasztaljuk mindezt, jó alternatíva lehet pusztán ezeket a részeket feltörni, és szintig kitölteni ragasztóval. Nem érdemes csalni ezen a téren, hiszen a rossz alap később a vadonatúj burkolatot is teljesen tönkreteheti!

A régi felület előkészítése

Amint a régi csemperéteget biztonságosnak ítéltük az új burkolat fogadására, szükségünk lesz az eredeti alapok megfelelő előkészítésére. Ehhez elengedhetetlen az egészet megtisztítani a portól és a különféle zsíros, szappanos vagy egyéb szennyeződésektől – még a vízkőtől is – annak érdekében, hogy az új csempék biztonságosan megtapadhassanak a felületen. Sokan a következő lépés kihagyásával követik el a munkafolyamat kapcsán a legnagyobb hibát, lévén rendkívül lényeges, hogy a meglévő csempét is alapozzuk, ha új réteget szeretnénk elhelyezni rajta. Ez a felület ugyanis egy tapadóhíd lesz a régi és az új réteg között, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy az új lapok megfelelő mértékben megragadjanak a helyükön, és ne csak az esztétika, hanem a tartósság tekintetében egyaránt növeljék a fürdőszoba összhatását.

Az új csempék felragasztása

Amennyiben az előkészületi munkák helyesek voltak, és minden tekintetben kellő alapossággal jártunk el, akkor az új csempék felragasztása jellemzően ugyanúgy zajlik majd már meglévő burkolatra is, mintha vakolt felületen dolgoznánk vele. Egyetlen dologra kell jobban odafigyelni, mégpedig a megfelelő ragasztó kiválasztására! Ilyen esetekben mindig dolgozzunk valamilyen flexibilis ragasztóval, melyek sokkal tartósabb, gyorsabb és biztosabb kötést képesek nyújtani. A felragasztott friss csempék ugyanúgy fugázhatók, azaz minden tekintetben hasonlóképpen kezelendők, mintha alatta nem egy másik sor csempe, hanem vakolt falréteg lenne.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket