Csempefelületek felújítása festéssel

Ha csempefelületek bontás nélküli felújításán gondolkodnánk, a festés egy kiváló alternatíva lehet rövidtávon.

Csempefestés lépésről-lépésre

A csempe az egyik legnépszerűbb hidegburkolat, mely elengedhetetlen kelléke a vizes blokkoknak, ezáltal a fürdőszobák és a WC-k esetében a legtöbbször ez kerül a falra, de a konyhában is közkedvelt burkolóanyag. Egyetlen hátrányuk, hogy a csempék rendkívül sérülékenyek, könnyen karcolódnak és törnek még felragasztás után is, hovatovább néhány hónap alatt elszíneződnek a lapok közti fugák, az állandó vízhatás miatt kialakuló vízkő és egyéb szennyeződések pedig hamar tönkretehetik az esztétikus felület látványát.

Emiatt sok esetben előfordul, hogy egy újépítésű házban is a csempefelületek igénylik elsőként a nagyobb, bontással járó felújítást, amit sokan szeretnének elkerülni vagy valamilyen módon késleltetni, hiszen rengeteg kosszal, porral és kellemetlenséggel járó folyamatról van szó. Bár a csere a leghatékonyabb alternatíva a törött és koszos csempék felújítására, azonban ideig-óráig elhúzhatjuk egy kicsit ezt a folyamatot a csempefestés segítségével, ami néhány évig kiváló alternatíva lehet ahhoz, hogy otthonosabb és esztétikusabb körülmények között tarthassuk a kérdéses burkolatot. Hogy mi kell a megfelelő minőségű csempefestéshez?

Az előkészületek mindennél fontosabbak

Összességében kijelenthető, hogy a csempék nem azok a tipikus felületek, melyek alkalmasak a festésre, hiszen csúszós, túlontúl egyenletes és sima felületük önmagában nagyon nehezen fogja meg a festéket, a helyzetet pedig számos egyéb probléma nehezítheti meg. Konyhákban például elég komoly gondot tud okozni a lapokra lerakódó zsír és egyéb szennyeződés, mely sokszor talán nem is látható, azonban pont ezért okozhat nagy problémát. A zsírtalanításhoz használjunk direkt erre a célra megálmodott zsíroldószert, amit jól dörzsöljünk el a felületen, és bő vízzel öblítsük le, hogy ne maradjon rajta semmilyen szennyeződés.

Csempefelületek felújítása festéssel

Különösen konyhai mosogatóknál a különféle vegyszerek, a penész és a vízkő is el tudnak uralkodni a csempéken, de ugyanez a helyzet a fürdőszobákban és a mellékhelyiségekben is, ahol a szappanmaradékok egyaránt lerakódnak a burkolaton. Ezektől mind-mind meg kell szabadítanunk a csempéket és a fugákat egyaránt! Ha egy igazán univerzális szert keresünk, akkor valamilyen ecetes alapú megoldást alkalmazzunk, hiszen az garantáltan feloldja a vízkövet, a szappant és még a penészt is képes eltüntetni.

Amennyiben a felületkezelés megtörtént, hagyjuk száradni a felületet legalább 24 órán át. Soha ne kenjük fel a festéket azonnal a frissen megtisztított felületre, mert a kis zegzugokban víz ragadhat meg, melyek utána penészesedésnek indulhatnak, de akár le is dobhatják a festéket. Amennyiben vannak törött vagy hiányos csempék, egy kis gipsszel és egy kis spaklival könnyedén feltölthetjük a lyukakat, és olyan felületet képezhetünk, hogy utólag senki nem mondja majd meg, problémás volt-e a felület. Még a száradási idő során bátran elpakolhatunk a közelből, és nekiláthatunk a maszkolásnak, hogy ne fessük össze azokat a felületeket, melyeket nem kellene.

Alapozás és festés

A csempefestés igencsak körülményes dolog, rengeteg időt kell várni a különféle rétegek száradásával – emiatt egy egész hétvégés programnak is ideális –, tehát miután minden megszáradt, felhordhatjuk a lemázolandó csempékre az alapozót. Ez rendkívül lényeges, mert a csempe felületén alapesetben szinte semmilyen festék nem tapad majd meg, az alapozó azonban olyan kötőréteget biztosít, amivel utána könnyebben be tudjuk fedni a lapokat. Érdemes az alapozót mindenhová bejuttatni, ezáltal először kisecsettel menjünk rá a fugára és a csempe esetleges mintáira, majd utána már akár hengerrel is átkenhetjük a teljes felületet.

Csempefelületek felújítása festéssel

Ezt követően ismét száradási időszak következik, hiszen az alapozónak legalább 12-24 órát száradnia kell addig, amíg felhordjuk rá a végleges takarófestést. Ehhez a zománcfesték lesz a legjobb választás, mert ez takarja és fogja majd be a leghatékonyabban a csempét, miközben ellenáll a víznek is. Hogy milyen színt alkalmazunk, az csak és kizárólag a saját ízlésünkön múlik, de készüljünk fel, hogy legalább kétszer feltétlenül át kell majd kenni az egészet, amivel a csempefelület felújítása gyakorlatilag elkészült.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket