Betonozás télen? Mondjuk a tudnivalókat!

A betonozás egy olyan tevékenység, amihez szükséges a jó idő, de mi van akkor, ha télen kell elvégeznünk a munkát?

Alapszabályok téli betonozáskor

A betonozás egy kifejezetten olyan elfoglaltság, ami igényli a száraz, kellemesen meleg időt. Ez persze nem jelenti azt, hogy máskor nem lehet betonozni, azonban hazánkban általában az október végétől április elejéig tartó időszak nem a legalkalmasabb arra, hogy ilyen munkálatokat folytassunk. Ennek az oka nem más, minthogy a beton kötéséhez a legoptimálisabb a +15 Celsius fok, és a napi középhőmérséklet ebben az intervallumban rendszerint sokkal alacsonyabb, hiszen az éjszakák már nagyon hidegek, és a beton nemcsak nappal köt, sőt még csak nem is napsütésben – a nagy sugárzás amúgy is káros hatással van rá –, hanem a bedolgozás után folyamatosan.

Betonozás télen? Mondjuk a tudnivalókat!

A modern építőiparban természetesen olyan nagy kereslet zajlik a házépítésekre vagy házfelújításokra, hogy gyakorlatilag csak nagy hidegben és hóban van igazán leállás, ellenkező esetben még télen, akár mínuszokban is készülnek a házak. Ennek az oka, hogy ma már vannak különféle fagyásgátló, szilárdulást- és kötést gyorsító adalékanyagok, melyek segítséget nyújthatnak ezen a téren.

Amit feltétlenül tudni kell a téli betonozásról

Bár nem lehetetlen feladat télen betonozni, azonban ilyenkor sokkal több alapszabályt kell betartanunk, mint normál esetben. Fagyott talajra, fagyott felületre vagy szerkezeti elemre például tilos betont tölteni, ilyen esetben feltétlenül meg kell várni az olvadást. Ha hideg az idő, mindig alaposabban kell tömöríteni a zsaluba töltött masszát, miközben elengedhetetlen a zsalu hőszigetelése, vagy a betöltött beton védelme a hidegtől, a széltől, illetve a gyors hőveszteségtől.

Ha födémet betonoznánk nagy hidegben, a munka után az egész felületet érdemes beburkolni hőszigetelő réteggel, míg az alsó síkok esetében a lehűlést a homlokzat lezárásával, fóliázással, esetleges fűtéssel lehet elkerülni. Amennyiben tartós hideg van kilátásban, de a munkálatok nem állhatnak le, a zsalu és a frissen betonozott szerkezet fűtéséről feltétlenül gondoskodnunk kell. Ha a frissen betonozott szerkezetet mégis fagypont alatti hőmérséklet ér, a zsalu kibontásának időtartamát mindig el kell nyújtanunk. Ha nagyon alaposak akarunk lenni, akkor érdemes egy kis csövet elhelyezni a betonban, melyen keresztül meg tudjuk majd mérni a beton belső hőmérsékletét, ami a kötés tekintetében nagyon lényeges.

Téli betonozás a hőmérséklet függvényében

Bár a betonozáshoz +15 Celsius fok az ajánlott középhőmérséklet, ez viszont nem jelenti azt, hogy hidegebb időszakokban nem lehet betonozni. 0 fokig például nincsenek különösebb intelmek a munkafolyamatokhoz, de elővigyázatosságból érdemes lehet meleg vízzel előállítani a masszát, hogy legalább a kezdőkötés megfelelő hőmérsékleten valósulhasson meg. Ezt követően az elkészült felületet rendkívül fontos letakarni valamilyen termo fóliával.

Ha a hőmérséklet 0 és -5 Celsius fok közé eshet a betonozás során vagy az után, a meleg vizes keverés mellett érdemes legalább 5 százalékkal több cementet adagolni a masszához, méghozzá valamilyen fagyást gátló adalék mellett. Ügyeljünk arra, hogy legalább a beton bedolgozásakor pozitív hőmérsékletek uralkodjanak, így tömeghordó betonnál +5 Celsius fok, normál szerkezet esetében pedig legalább +10 Celsius fok szükségeltetik hozzá. A kész szerkezet utólagos hőszigetelő takarásáról itt is gondoskodni kell.

Amennyiben az elkészült beton kapcsán nagy esély van arra, hogy -5 Celsius fok alatti hőmérséklet érje, akkor érdemes alaposan megfontolni, hogy belefogunk-e a betonozásba, de -12 Celsius fokig megfelelő körültekintés mellett még vállalhatjuk a munkát, ha biztosítani tudjuk a kész szerkezet megfelelő védelmét. Ha a munkálatok mellett döntünk, a meleg vizes keverés és a +10 százalékkal több cement alkalmazása mellett arra kell ügyelni, hogy a bedolgozáskor legalább +8/+12 Celsius fok uralkodjon tömegbeton és normál szerkezet esetén. A betonozás kapcsán mindig gondoskodni kell előtte, közben és utána is a fagymentesítésről, valamint arról, hogy utólag ne érje közvetlen hideg a réteget. Ha lehetőség van rá, alkalmazzunk valamilyen fűtést a kötési idő alatt.

Ha a kinti hőmérséklet -12 Celsius fok alá süllyedhet, a betonozás minden esetben tilos, mert ilyenkor minden praktika, előkészület és fagyvédelem mellett sem biztosítható a megfelelően biztonságos fagyvédelem fűtött helyiség hiányában.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket