Beszéljünk a polisztirol szigetelés helyes ragasztásáról

A polisztirol szigetelés csak a megfelelő ragasztókkal és a helyes technikákkal telepíthető. Ön ismeri őket?

A polisztirol szigetelés ragasztása

Köztudott, hogy a polisztirol – avagy más néven hungarocell – a jó ár-érték arány, a kiváló tulajdonságok és a könnyű felhasználhatóság miatt a leggyakrabban használt és legkedveltebb anyag, amit épületek hőszigeteléséhez használnak az építőiparban. Bár a polisztirolt nem csak ebben a szegmensben ismerik és alkalmazzák – elég csak a csomagolóiparra gondolni –, de a felhasználási terület tekintetében itt a leggyakoribb hőszigetelő, ami a tartósság tekintetében rendkívül ellenálló, szinte éghetetlen, azonban hogy a teljes szerkezet sokáig tartson, és ne keletkezzenek hőhidak, rendkívül lényeges, hogy a lapok megfelelő ragasztással kerüljenek telepítésre.

Amivel jól ragasztható a polisztirol

A polisztirol lapokat a hőszigetelési rendszerek kialakításakor szerves oldószerekkel a legszerencsésebb felragasztani, mert ezek az alapanyagok rendkívül jó oldhatósággal rendelkeznek. Nagyon fontos szempont a megfelelő ragasztó kiválasztása, hiszen tudni kell, hogy a polisztirol és a falfelület közötti anyag egy jelentős része kötésben marad, vagyis olyan szerre lesz szükségünk, ami utána a lehető legkevésbé gyengíti meg a rendszert. Célszerű a polisztirol ragasztásához műkaucsuk bázisú ragasztókat alkalmazni, valamint ragasztó diszperziókat és térhálósított poliuretánokat, hiszen csak így lehetünk biztosak a maximális kötésben. Természetesen választhatunk más alternatívát is, ezáltal a polisztirol lapok felragasztását cián-akrilát alapú ragasztókkal szintén elvégezhetjük, erről minden esetben a szakember dönt a falszerkezet, a környezet és a lehetőségek függvényében.

Amivel nem ragasztható a polisztirol

Természetesen nagyon lényeges észben tartani azt is, hogy mit nem szabad soha sem alkalmazni a polisztirol lapok ragasztásához. A diszperziós ragasztók például bár néha megfelelőek, de csak abban az esetben, ha a lapokat porózus anyagokkal szeretnénk erősen összekötni. Soha nem alkalmazható azonban polisztirol lap rögzítéséhez oldószeres ragasztó, ami ideig-óráig ugyan talán a helyén tarthatja a szigetelőanyagot, azonban a hablemezeket csak a fentiekben leírt alapanyagokkal – esetleg még bitumen bázisú olvadékragasztókkal és emulziókkal – lehet tartósan a helyükön tartani.

A polisztirol lapok helyes ragasztásáról

Bár minden esetben a ragasztószer gyártójának instrukcióit kell követni hozzá, a polisztirol lapok rögzítése kapcsán nagy általánosságban kijelenthető, hogy az úgynevezett telibe- ragasztásos technológia az egyik legjobb megoldás a megfelelő felhelyezéshez. Ennek a lényege röviden az, hogy a polisztirol lap egyik felét teljes egészében, tehát hézagok és légrések nélkül meg kell kenni a telepítés előtt, méghozzá a vízszint tarthatóságának érdekében lehetőség szerint egyenletesen. Sokan alkalmazzák azt a megoldást is, hogy a lapokat csak a széleiken, a szegélyeknél ragasztják, azonban ez nem a legjobb megoldás, hiszen a lapokra így negatív leválási erők gyakorolhatnak hatást, ezáltal ha a szigetelés egyik széle nem is kötött meg teljesen, a teljes térfélre felkent ragasztó mégis kellően masszív kötőhatást fejt ki ahhoz, hogy a szerkezet ne repedezzen meg, ne váljon el a faltól és hőhíd se képződjön.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket