Belső falakat helyezünk át? Erre mindenképpen figyeljünk oda!

A belső falak áthelyezésekor rengeteg lényeges szempontot figyelembe kell vennünk. Összegyűjtöttük a legfontosabbakat!

Amit a belső falak áthelyezéséről tudnunk kell

Bár sokan talán nem is gondolnák, de a belső falak áthelyezésekor rengeteg fontos tényezőre oda kell figyelnünk annak érdekében, hogy a folyamat biztonságosan és hatékonyan kivitelezhető legyen. Beszéljünk akár egyszerű átalakításról, akár helyiségek felosztásáról, a belső falak mozgatása egyrészt gyakran nem játék, másrészt sokszor olyan szempontokat is figyelembe kell vennünk hozzá, melyekre korábban talán nem is gondoltunk volna. Lássuk, hogy mire figyeljünk oda mindenképpen!

Először is jól tervezzük meg a lakást!

A belső terek átrendezésekor a legfontosabb, hogy jó alaposan megtervezzük a leendő lakás megjelenését, hiszen egy belső fal áthelyezése olyan munkafolyamat, aminek a visszaállítása vagy módosítása utólag sokkal költségesebb lehet, elég csak a benne elhelyezett vezetékekre vagy a szigetelésre gondolni. Ha tehát túl kicsi szobát terveztünk, utólag már csak lényegesen nagyobb ráfordítással tudunk módosítani – pláne berendezés után –, tehát a tervezés alapvető fontosságú lesz.

Bontáskor ellenőrizzük, hogy valóban válaszfalat bontunk-e!

A lakásban található falak többsége kapcsán általános tévhit az emberek között, hogy bármelyik szabadon bontható és áthelyezhető, hiszen nemcsak a külső, hanem a belső szerkezetek között is találhatunk úgynevezett tartófalakat. Különösen az egykori stukatoros födémszerkezet mellett gyakran tettek a kőművesek lakáson belülre is vastagabb támfalakat, melyek nem ok nélkül kerültek oda, feladatuk ugyanis, hogy a több tonnányi födémet biztonságosan megtartsák. Ezeket értelemszerűen nem lehet áthelyezni, sőt megbontásuk is rendkívül veszélyes lehet, a teljes lakás stabilitását veszélybe sodorhatja. Éppen ezért mindig ellenőrizzük egy szakértő kőműves bevonásával a bontani szándékozott falakat, hiszen amennyiben támfalról van szó, akkor abba még ablakot és ajtót is csak komoly körültekintés, kizárólag vaskos áthidalók alkalmazása mellett építhetünk be.

Nézzük meg, hogy mik futnak a falban!

Ha egyszerű válaszfalról is van szó, akkor sem állhatunk neki rögtön minden eszközzel a bontásnak, hiszen fontos ellenőrizni először a benne futó csöveket és vezetékeket. Egy válaszfal ugyanis teljesen alkalmas lehet arra, hogy vízcső vagy éppen elektromos hálózati kábel fusson benne – gyakran akár rejtett formában. Ha tehát ilyesmit találunk, gondoskodnunk kell átkötésükről vagy áthúzásukról, ami nem elég, hogy mindig szakembert kíván, pluszban rengeteg extra feladattal, hovatovább plusz költséggel jár együtt. Egy villanyvezeték esetén nyilván az áthúzás, vagy a konnektorok megszüntetése nem okoz túl nagy problémát, de a víz- vagy a gázvezeték átkötése már óriási beruházással járhat együtt, hiszen ezek a munkák minden esetben szakembert kívánnak.

Ha nem téglafal, szigeteljünk!

Egyre gyakrabban alkalmaznak belső építkezés során gipszkartont a válaszfalak felhúzásához, ami gyors, tiszta és olcsó módja az átalakításnak, azonban megvannak a maga hátrányai is. Az egyik ilyen a szigetelési hiányosság, hiszen a téglához viszonyítva még egy dupla gipszkarton falnak sincs túl kiemelkedő szigetelése. Bár ránézésre nehéz lenne megkülönböztetni a kettőt, azonban elég megkopogtatni a kettőt ahhoz, hogy máris megtaláljuk a gyenge pontot: ez pedig a hangszigetelés, amihez elégtelen hőszigetelés is társul. A gipszkartonból épült válaszfalak ugyanis tipikus „papírfalak”, melyek funkcióját megfelelő szigeteléssel jelentősen növelhetjük. Használjunk hozzá bármilyen anyagot, a rétegesen telepített gipszkarton falak közé elhelyezett szigeteléssel a tulajdonságok terén közel ugyanolyan hatást érhetünk el, mint a téglából készült válaszfalak kapcsán. Arról nem is beszélve, hogy segítségükkel a falba épített csövek és vezetékek is szigetelhetők, így kevésbé hallható például a rezonálásuk.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket