Az andezit felhasználása a gyakorlatban

A vulkáni láva megszilárdulását andezitnek nevezzük, melyet többnyire utak és parkolók építéséhez használnak.

Így hasznosítható az andezit

Az andezit Magyarországon

Az andezit hazánkban nagyobb mennyiségben a Börzsönyben, a Cserhátban és a Mátrában található meg, de a Zempléni- és a Visegrádi-hegységben is előfordul, jellemzően a felszín közelében, ami bányászatát jelentős mértékben megkönnyíti. A Kárpát-medence egyik leggyakrabban előforduló vulkanikus kőzetéről beszélünk, amely nevét az amerikai Andok hegységről kapta.

Az andezit általános jellemzői

A barna, szürke és fekete, valamint ezek átmeneti árnyalataiban játszó andezit jellemzően plagioklász földpátból és a legkülönfélébb színes ásványokból tevődik össze. Rendkívüli hasonlóságot mutatnak a dácitokkal, éppen ezért minden esetben a lelőhely vagy a minták vegyelemzése dönti el azt, hogy mekkora a szilícium tartalmuk, és melyik kategóriába sorolhatók.

Az andezit felhasználása a gyakorlatban

Az andezit évszázadok óta az emberiség egyik kedvelt bányászati alapanyaga, aminek az oka, hogy nagyon könnyen kinyerhető, és felhasználhatósága rendkívül széles körűnek tekinthető. A legnagyobb mennyiségben útépítéseknél hasznosítják, hiszen zúzalékanyagként a betonburkolatok és az aszfaltburkolatok egyik alapjának tekinthető, ami megfelelő szilárdságot képes adni a nagyobb teherbírásra megtervezett útvonalaknak, kiterjedtebb parkoló felületeknek és egyéb betonplaccoknak. Szintén rengeteg andezitet használnak fel a vasutak építése során is, hiszen a sínek alatt megtalálható kőzúzalék nem más, mint ez a típusú vulkáni kőzet, amely nagy szilárdsága és ellenálló képessége miatt tökéletes választás a többtonnás járművek biztonságos közlekedtetéséhez.

Andezit a gyakorlatban

Természetesen az építőipar is óriási mennyiségű andezitet használ fel a lehető legkülönfélébb formájában, noha sok esetben ezzel csak belekevert adalékanyag formájában találkozhatunk. Ennek megfelelően az andezitből nagyon tartós és masszív falazó anyag készíthető, de elengedhetetlen kellék lehet házak alapozásakor is. Szintén gyakran futhatunk bele andezitbe burkolóanyagok kapcsán, hiszen rengeteg – főként kültéri – járólap és térkő alapját adja ez a rendkívül szívós vulkáni kőzet. Persze az andezit önmagában, zúzalékként is felhasználható otthon a kertben töltőanyagként, autóbejárók és parkolók alapozásához vagy végleges feltelítéséhez.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Mindent a teknőszigetelésről

2020-01-23
A pince szárazságát és otthonunk tartósságát egyaránt megtámogathatjuk egy teknőszigeteléssel. Hogy mit kell tudni róla?

A fehércement alkalmazási területeiről és előnyeiről

2020-01-16
A cement kapcsán az emberek többsége hajlamos a jól megszokott szürke, poralapú, jellegzetes illatú kötőanyagra gondolni, mely masszív építési megoldások és tartós betonelemek készítésére lehet ideális megoldás.Kevesen tudják azonban, hogy léteznek másféle cementtípusok is, mint amilyen például a fehércement, mely az építőiparban egy bejáratott, nem mellesleg pedig jól bevált kötőanyagként ismert.

Hőszigetelés helyhiány esetén

2020-01-09
A hőszigetelés korunk egyik legáltalánosabb építőipari trendjeként rengeteg esetben nehezítheti meg az építkezők és a kivitelezők dolgát.
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben