Az 5 legnagyobb hiba, amit egy építkezésen elkövethetünk

Egy építkezés során rengeteg olyan hibás döntést hozhatunk, melyek akár évtizedek múltán is megbosszulhatják magukat.

Gyakori építkezési hibák

Egy új lakás felépítése mindig óriási feladat. Nem véletlenül, hiszen rengeteg kérdésben kell viszonylag gyorsan döntenünk, mindezt ráadásul úgy, hogy közben százezrek vagy milliók forognak kockán. Különösen nehéz a dolga azoknak, akik nem járatosak az építőipar világában, hiszen elég egy rossz kivitelező, egy rossz döntés, és utána évekig, sőt évtizedekig együtt kell élnünk a hibákkal és a hiányosságokkal, ha csak nem adunk ki ismét egy nagyobb összeget a probléma orvoslására. Amennyiben ön is építkezés előtt áll, fogadja meg az alábbi tanácsokat!

A kapkodás semmi jóra nem vezet

Az építkezés tipikusan olyan műfaj, amihez idő és türelem kell. Ne várjunk tehát egy-két hét vagy hónap alatt csodát, hiszen az előkészületekkel együtt egy otthon felépüléséhez legalább egy, de optimális esetben inkább két évre is szükség lehet. A kapkodással pedig lényeges kérdésekben hozhatunk helytelen döntést, ezáltal rossz kivitelezőt választunk, rossz alapanyagokat rendelünk vagy csak egyszerűen rossz építési telket vásárolunk. Még nagyobb bajt okozhatunk, ha konkrétan az építkezési munkálatok során türelmetlenkedünk, hiszen minden anyagnak száradási és kötési ideje van, minden munkafolyamatnak megvannak a maga lépései, melyeket nem lehet felrúgni vagy felcserélni, mert az beláthatatlan következményekkel járhat.

A kivitelező is nagy fejtörést okozhat

Egy házat alapvetően nem egy-két évre, hanem évtizedekre, generációknak építünk. Emiatt fontos, hogy tartós alapanyagokat használjunk, és ne spóroljunk ott, ahol nem lehet. Nyilván ezt egy rossz kivitelező esetében nagyon nehéz elkerülni, de kellő odafigyeléssel vagy minőségellenőrrel érdemes számolni a probléma kiküszöbölése érdekében. Bizonyos elemek vagy alapanyagok kispórolása ugyanis az egész lakás stabilitását is negatívan befolyásolhatja, vagyis ne hagyjuk rábeszélni magunkat feltétlenül az olcsóbb megoldásokra, hovatovább ne hagyjuk becsapni sem magunkat. Ez nyilván sok utánajárást és egyeztetést kíván, azonban ha ráakadtunk a jó kivitelezőre, nagy gond már nem történhet.

Az 5 legnagyobb hiba, amit egy építkezésen elkövethetünk

Mindenből a legolcsóbbat

Ez a pont gyakorlatilag az előző kiterjesztése is lehet, vagyis abból induljunk ki, hogy egy házat mindig évtizedekre építünk, a tartósság tehát a legfontosabb célunk legyen. A tartós alapanyagok pedig sok pénzbe kerülnek, így nem járható út, ha mindenből a legolcsóbbat választjuk. Ne is próbáljuk erről meggyőzni a vállalkozót, aminek ugyanis bele kell kerülnie a lakásba, annak bele kell kerülnie. Ráadásul jó esetben is csak tízezreket, ha spórolni tudunk ilyesmiken, de ha idevesszük, hogy évek múltán százezreket költhetünk az ebből fakadó javítási munkálatokra, az olcsóság már nem is hangzik olyan jól.

Kerüljük a bontott anyagokat

Sokan próbálnak úgy spórolni leendő házuk felépítésekor, hogy bontott alapanyagokat tesznek az új épületbe. Ezzel csak egy gond van: amit egyszer valaki elbontott, azt nem ok nélkül tette, hovatovább a bontott tégla vagy tetőcserép - a leggyakoribb ilyen újrahasznosított elemek - az elbontás során olyan szerkezeti károsodást szenvedhetnek, melyek kívülről gyakran nem is látszódnak, csak miután a gyakorlatban kell teljesíteniük. Ha új házat építünk, tiszteljük meg magunkat annyival, hogy azt új anyagokból tesszük, hiszen csak ez garantálja a tartósságot és a megbízhatóságot.

Az 5 legnagyobb hiba, amit egy építkezésen elkövethetünk

Mindig és mindent tervezzünk meg

Ez alighanem a legfontosabb dolog egy ház építése során, hiszen a munkálatoknak soha nem szabad nekiállni komplett tervek és költségvetés nélkül. Mindent alaposan gondoljunk át, mindennek nézzünk utána, kivitelezőknek, építőanyagoknak, tüzépeknek, lehetőségeknek, hiszen egy rossz vagy átgondolatlan döntés ebben az esetben is sokszor okozhat később több százezres extra kiadást vagy megannyi bosszúságot. Egy építkezéskor rengeteg dologra oda kell figyelni, de a megfelelő építőanyagok mellett alapvető fontosságú például a hőszigetelés, a fűtési rendszer, vagy a nyílászárók kérdése is, hogy csak néhány kirívó példát említsünk a számtalan közül. Ha nem járjuk alaposan körbe az egyes témákat, ha nem nézünk utána a dolgoknak, később nagyon megbánhatjuk elhamarkodott döntéseinket, hovatovább a tervezés időszakában még bármit változtathatunk és módosíthatunk, ha szükséges.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket