Áthidalók utólagos beépítése, de hogyan?

Az áthidalók utólagos beépítése minden esetben nagy szakértelmet és tapasztalatot követel, amivel nem szabad hibázni.

Így építsünk be utólagos áthidalókat

Hiszen egy ránézésre épnek tűnő fal megbontása ugyanúgy járhat veszélyekkel és kellemetlen meglepetésekkel, mint egy repedezett, problémás szerkezeté. Az áthidalók esetében már a kisebb bontások is komoly odafigyelést és körültekintést igényelnek, ezáltal egy 120-130 centiméteres gerenda – ami egy 60 centiméteres ablaknál például alapkövetelmény – utólagos beépítésével akár nagyobb kárt is tehetünk a falszerkezetben, ha nem az előírásoknak megfelelően járunk el.

Előkészületek az áthidaló gerendák utólagos beépítésére

Tegyük fel, hogy minden szerszám adott az áthidalók beépítéséhez, és a megfelelő gerendát is sikerült kiválasztanunk hozzá, ezáltal ott állunk a kibontott ablak, illetve már csak a tátongó ablaknyílás előtt, melynek a felső részét szeretnénk biztonságosabbá és masszívabbá tenni az áthidalással. Fontos, hogy ilyen esetben a bontást minden esetben a nyílás valamelyik felső sarkán kezdjük meg, és próbáljuk meg gépi vésés esetén is a lehető legkevesebb vakolatot leverni, hiszen a külső rétegnek ilyenkor nagyon fontos összetartó szerepe van, ha eltávolítjuk, akkor komolyabb károk keletkezhetnek a falszerkezetben. Érdemes egyébiránt kerülni ilyen esetekben a gépi vésést, mert az erős motorok által keltett rezonancia könnyen kárt okozhat a falszerkezetben, ami téglaomlást idézhet elő.

Áthidalók utólagos beépítése, de hogyan?

Ha megfelelő réseket véstünk ki a gerenda számára az ablaknyílás két oldalán, az áthidaló bepróbálását követően először portalanítjuk a két üreget, majd kiszintezzük a gerendát, amihez egy hagyományos vízmérték lesz a célszerszámunk. Ügyeljünk rá, hogy a gerenda mindkét oldalon masszív téglára kerüljön, a szintezéshez pedig lekevert falazó habarcsot használjunk. Ha az áthidaló a helyén, hagyjuk meghúzni kicsit az alátett habarcsot, majd miután ellenőriztük a vizet és a szögeket, továbbléphetünk a munka következő fázisára.

Az áthidaló bevakolása

Ha az áthidaló a helyén, megindulhat a gerenda vakolása annak érdekében, hogy ne keletkezzen hőhíd a frissen beépített elem körül. Amennyiben a gerenda és a fal között jelentős hézagot találunk, minden esetben használjunk téglaékeket vagy egyszerű téglatörmeléket ahhoz, hogy a hézag méretét csökkentsük, illetve a falszerkezet a későbbi mozgolódás esetén ne tudjon megülni, esetleg berepedezni a beavatkozás miatt. Ha a téglaékek a helyükön vannak, ismét falazó habarcsot keverünk, és kanállal megfelelően feltöltjük az üreget. Gyakorlott kőműveseknek ez egyszerű feladat, a kevésbé ügyesek számára pedig jó tanács, hogy mindig csak kevés anyagot vegyenek a kanálra, és azt mindig folyamatosan kenjék, húzzák le a gerenda szélén, és hagyják egy kicsit kötni a rétegeket, mielőtt újra rádolgoznának.

Sok esetben az áthidaló és a fal között akkora a hézag, hogy a falazó habarcs önmagában nem elég. Ilyen esetben tökéletes megoldás lehet, ha centis sűrűséggel téglaékeket alkalmazunk, a köztes részeket pedig néhány helyen sűrű habarccsal béleljük, a többit pedig alaposan kinyomjuk purhabbal, mely bár a szerkezetet nem tartja meg – erre kellenek az ékek –, ellenben a szigetelés szempontjából tökéletes lesz.

Ha több áthidalóra van szükség

A legtöbb családi ház falszerkezete annyira széles, hogy az áthidalók utólagos beépítésekor nem elegendő egyetlen gerenda bevésése. Ilyenkor kettő, esetenként akár három áthidalóval is számolnunk kell. Ekkor ugyanúgy járunk el, mint a fentiekben, de míg az egyik gerendát belülről, a másikat kívülről helyezzük el a falszerkezetben, gondosan ügyelve a kettő közötti szintegyenlőségre, valamint a szigetelésre egyaránt.

Szintén lényeges még, hogy a dupla áthidalóknál addig ne bontsuk meg kívülről is a falat, amíg a belső gerenda nincs a helyén, illetve nem kötött meg, tehát a beavatkozás minden esetben kétnapos, hiszen az első gerendát legalább 24 órát hagyni kell kötni, hogy a külső bontással a fal már masszívan tartson. Hasznos lehet továbbá az ilyen nagyobb bontás előtt a födémet mindig alátámasztani, mert ezzel rendkívüli mértékben tehermentesíthetjük a falazatot.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket