Amit a modern vakolóanyagokról tudni kell

A modern vakolóanyagokkal könnyebb a munka, de fontos, hogy jól ismerjük általánostulajdonságaikat.

Mindent a modern vakolóanyagokról

Az utóbbi években nemcsak a technológia világában, hanem az építőiparban is rengeteg innovatív újdonság került piacra, ezáltal tucatszám jelentek meg a különféle újdonságok, melyekkel egyszerűbbé, gyorsabbá vagy éppen könnyebbé vált a munka. A szakma részéről már több esztendeje jelentős igény mutatkozott a vakolóanyagok reformációjára, hiszen akinek volt dolga korábban falak vakolásával, az jól tudja, hogy az időigényesség mellett nagy anyagismeret, tapasztalat és természetesen jó alapanyagok kellettek hozzá.

Bármilyen épületről is beszélünk, a különféle vakolási munkák egy építkezés, sőt egy alaposabb felújítás 20-25 százalékát is kitehetik. Mivel a lakóházak ma már sorozatban épülnek, ezért nincs idő gyakran napokat várni a vakolat megfelelő felhordásával és száradásával, így az építkezések jelentős többségénél gyorsan bedolgozható, hamar száradó, sőt ennek ellenére is magas minőséget garantáló száraz habarcsokkal dolgoznak a kőművesek, melyet rendszerint géppel hordanak fel.

Mit kell tudni a száraz habarcsról?

A száraz habarcs a közhiedelemmel ellentétben nem egy futurisztikus találmány, ami egyelőre csak a távoli nyugaton létezik, az építkezéseken ugyanis már rendre hazánkban is használják, azonban ennek ellenére is kevesen ismerik. Az alapanyag röviden nem más, mint egy gyárilag előre lekevert, különféle kötést-, töltést- és egyéb tulajdonságokat javító adalékokat tartalmazó por, amihez elegendő mindössze megfelelő mennyiségű és tisztaságú vizet keverni ahhoz, hogy jó minőségű habarcs massza készüljön. A megfelelő, ivóvíz-minőségű folyadék rendkívül fontos, hiszen csak így érhetünk el teljes tisztaságú és kiemelkedő tartósságú vakolatot.

Mindezen felül a száraz habarcsnak többféle típusát különíthetjük el egymástól. A két nagy csoport az

  • 1. általános rendeltetésű szárazhabarcs;
  • 2. és a speciális szárazhabarcs

Az általános rendeltetésű szárazhabarcsok ideálisak bakolásra, falazásra és felületképzésre, összetevőjük pedig mész, cement vagy egyéb gipszbázisú anyag. A speciális változatok ugyanezekre a feladatokra alkalmasak, ellenben valamelyik tulajdonságuk kiemelkedik, tehát vagy extra vízzárást biztosítanak, vagy kimagaslóak az ágyazásban, esetleg hőszigetelők, netán sav- és lúgállók. A különleges, mondhatni egyedi szárazhabarcsokra jellemző, hogy kötőanyaguk nemcsak cement, mész vagy gipsz, hanem gyakran más alapanyag, így például vízüveg is lehet. Természetesen specializáltságuk ellenére az ilyen habarcsok is minden esetben tartalmaznak olyan adalékanyagokat, melyek javítják tulajdonságaikat.

A minőség a modernizációnál is fontosabb

Természetesen a modern vakolóanyagok között is megvannak a különféle minőségi eltérések, éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyent választunk magunknak a munkához. A megfelelő tüzépen – így például a Békás Épkernél is – tudnak segíteni a kiválasztásban, hiszen a megfelelő belső vakoláshoz nem tanácsos rossz minőségű habarcsot választani magunknak.

A jó minőségű alapanyaggal ugyanis nemcsak könnyebb lesz dolgozni, hanem mindemellett az időtállóságuk is magasabb lesz az átlagnál, ami bizonyára mindenkinek rendkívül fontos szempont. A kiválasztáshoz azonban szükséges lesz ismerni az adott ház fekvését, szerkezetét és sajátosságait, hiszen egy újépítésű ingatlanhoz nyilván felesleges hőszigetelő képességekkel ellátott szárazhabarcsot vásárolni, míg egy felújítandó ház esetében ez eléggé megfontolandó a külső vakolás tekintetében.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket