Általános tudnivalók a generálkivitelezésről

Egy saját ingatlan felépítése a legtöbb ember számára egyet jelent élete egyik legnagyobb befektetésével.

Nem véletlen, hogy sokan belerokkannak vagy éveket öregednek egy építkezés során, hiszen akinek volt már része benne, esetleg látott közelről egy ilyen összetett folyamatot, az nagyon jól tudja, hogy saját erőből egy teljes embert kívánó feladatról van szó, méghozzá hónapokon át tartó túlórázás, idegeskedés és stressz társaságában.

Egy fiatal egyedülálló esetében talán ez még áthidalható probléma lenne, de a családos embereknek a modern társadalomban szinte esélyük sincs időt szakítani arra, hogy a munka és a gyerekek mellett levezényeljenek egy komplett építkezést, ahol folyamatosan észnél kell lenni, ismerni a szakszavakat, a jogszabályokat, a munkafolyamatok sorrendiségét, de az sem árt, ha jól ismerünk néhány vállalkozót és szakembert. Hogy mindez lehetetlen? Sok esetben szemernyi túlzás nélkül állítható, hogy igen, azonban aggodalomra semmi ok, hiszen ma már van, aki leveszi a vállunkról az építkezéssel járó terheket.

A generálkivitelezésről általában

Őt úgy hívjuk, hogy generálkivitelező, aki nélkül 2019-ben és az elkövetkezendő években már szinte elképzelhetetlen lesz saját házat építeni a családoknak, hiszen egy olyan előnyös kényelmi szolgáltatásról van szó, aminek jóvoltából egy ember kezébe adhatjuk az összes feladatot. Nem csak néhány teendőt, valóban minden folyamat irányítását átveszi tőlünk egy megfelelő generálkivitelező, aki garantálja, hogy a tervezéstől kezdve, a tényleges építkezési munkálatokon át, az átadásig bezárólag mindent megvalósít helyettünk, amivel elképesztő mennyiségű teher kerülhet le a vállunkról.

A mi feladatunk pusztán annyi lesz, hogy megosztjuk a kivitelezővel az álmainkat, pontosan körülírjuk, esetleg lerajzoljuk neki, amit viszont szeretnénk látni leendő otthonunkban, és ő elvégzi helyettünk az összes szükséges tennivalót, miközben nekünk csak a szerződések aláírásával, és a munkálatok esetleges ellenőrzésével kell foglalkoznunk. Így gyakorlatilag idegeskedés nélkül épülhet fel saját otthonunk úgy, hogy közben nem esünk ki a munkából, nem kell nélkülöznie minket a családnak, továbbá nem lesznek álmatlan éjszakáink sem.

A generálkivitelező feladatai

Hazánkban a generálkivitelezés fogalomköre még mindig magyarázatra szorul, akárcsak az, hogy mit csinál valójában egy generálkivitelező? Erre a kérdésre létezik egy rövid és egy hosszabb válasz is. A rövidebb, hogy a generálkivitelező gyakorlatilag A-tól Z-ig minden munkafolyamatot levesz a vállunkról, ezáltal az első tervektől a beköltözhető, kulcsrakész lakóház átadásáig koordinálja és kontrollálja a teendőket. Ez elsőre talán nem hangzik túl bonyolultnak és összetettnek, de valójában töménytelen mennyiségű munkát, várakozást, intézkedést, telefonálást, sorban állást és egyeztetést igényel, vagyis érdemes megismerkedni a hosszabb válasszal is.

A generálkivitelezésről általában

Ha a generálkivitelező már a kezdetektől átveszi tőlünk az irányítást, akkor a megfelelő építési telek kiválasztását követően valóban semmi érdemi teendőnk nem lesz a házépítés kapcsán, tehát ő egyeztet majd a tervezőkkel – természetesen a mi álmainkat és kívánalmainkat szem előtt tartva –, valamint intézi a különféle bekötéseket és engedélyeket ahhoz, hogy egyáltalán az építkezés elindulhasson. Ez sokaknak gyakran hónapokig tartó folyamat lehet tele zsákutcákkal és ablakon kidobott pénzekkel, azonban a kapcsolatrendszer miatt egy generálkivitelező ezt néhány hét alatt el tudja intézni nekünk.

A generálkivitelezésről általában

A munka java azonban csak ezt követően jön: egyeztetni gyakran tucatnyi vállalkozóval, hogy a megfelelő időpontban és a megfelelő minőségben végezzék el a saját munkafolyamatukat. Értelemszerűen nem lehet festőket hívni a villanyszerelők előtt, sem ácsokat a falak felhúzása nélkül, tehát elképesztő szervezettség, rengeteg egyeztetés szükséges ahhoz, hogy minden simán menjen. A generálkivitelező ráadásul folyamatosan ellenőrzi a munka minőségét, így nekünk egy pillanatig sem kell aggódnunk az efféle kérdéseken, a háttérben elkezdhetjük szervezni a költözést, hiszen a végeredmény megegyezés függvényében egy kulcsrakész lakás lesz.

A generálkivitelezés előnyei

Amennyiben a fentiekben nem tudtunk elég érvet felsorakoztatni a generálkivitelezés mellett, az alábbiakban konkrétan kiemeljük ennek az építkezési alternatívának a legnagyobb előnyeit:

  • Gyorsaság: Amennyiben egy tapasztalt generálkivitelezőt választunk, a nagy gyakorlat és az óriási kapcsolatrendszer miatt nem kell majd heteket vagy hónapokat várnunk egy-egy vállalkozóra, engedélyre vagy elegendő mennyiségű minőségi építőanyagra ahhoz, hogy felépülhessen álmaink otthona. Túlzás nélkül tehát hónapokat nyerhetünk a segítségével!
  • Költségtervezés: Ha egyedül látunk neki építkezni, garantáltan több százezer forintot dobunk majd ki az ablakon a rossz szervezés, a rossz engedélyek, a rossz minőségű építőanyagok vagy éppen a rosszul dolgozó vállalkozók miatt. Egy generálkivitelező mellett ilyen nem lesz, ott egy fix végösszeg és határidő vár ránk, melyek közül előbbi garantáltan nem módosulhat, tehát a szolgáltatásnak bár vannak extra költségei, valójában mégis rengeteget spórolhatunk vele a fentiekben felsorolt problémák kiküszöbölése miatt.
  • Egyszerűség: Vagy mondhatnánk úgy is, hogy stressz-mentesség! A generálkivitelező ugyanis leveszi a vállunkról az összes olyan terhet, ami egy építkezéssel együtt jár, nekünk csak el kell mondanunk, hogy mit szeretnénk, aláírni a szerződéseket, és néhány hónap múlva már be is költözhetünk álmaink otthonába. Igen, valóban ilyen egyszerű az egész.
  • Minőség: Amennyiben egymagunk építkezünk, gyakran kell aggódnunk a minőségi munkavégzés miatt. Generálkivitelezővel azonban nem a mi vállunkat nyomja ez a teher, hiszen szerződésben garantálják számunkra a legjobb minőséget, tehát az átvételkor nem kell panaszkodnunk semmiért sem.
  • Tisztaság: Ez esetünkben nemcsak a munkafolyamatok átláthatóságára utal, hanem arra is, hogy nem szükséges bemocskolnunk a kezünket ahhoz, hogy felépítsük álmaink otthonát, mert ha egyedül állunk neki, sok esetben előfordulhat, hogy bizonyos munkafolyamatokat nekünk kell elvégezni. Szemétszedés, apróbb takarítási vagy javítási teendők, esetleg tereprendezés. Ha egy generálkivitelezőt fogadunk, mindezt elfelejthetjük, mint ahogyan azt is, hogy új szakmákat tanuljunk ki azért, hogy otthonunk a lehető legjobb minőségben épülhessen fel.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket