Általános hibák a tetőtér hőszigetelésénél

Egy tetőtér hőszigetelése nagyon fontos a megfelelő komfort kialakításához, ezért lényeges ismerni a hibalehetőségeket.

Hőszigetelési hibák a tetőtérben

Hogy a legfelső födém és a tető közti helyiséget egyszerűen csak padlásnak, vagy tetőtérnek hívjuk, azt nagyban befolyásolja – többek között természetesen – a hőszigetelés megléte, illetve annak minősége és milyensége. Míg az egyszerű padlásokon jellemzően semmiféle szigetelés nincs, vagyis csak a héjazat, újabb építésű otthonok esetében pedig egy plusz víz- és párazáró fólia választja el a belső teret a külvilágtól, addig a tetőtereknél ezt követően, pontosan a szarufák közé – vagy kialakítás függvényében a szarufákra – egy extra szigetelés kerül, méghozzá valamilyen belső burkola, így gipszkarton vagy éppen lambéria társaságában.

Ez biztosítja a szél, illetve a hideg és a meleg kizárását a felső szintről, vagy a szigetelés teszi ténylegesen lakhatóvá és komfortossá az itt kialakított helyiségeket. Ezen a területen azonban nagyon gyakran tapasztalhatunk komoly kivitelezési hiányosságokat, melyek bizonyos esetben a rossz szigetelőanyag kiválasztásából is fakadhatnak. Hogy melyek a leggyakoribb, mondhatni tipikus hibák a tetőtér hőszigetelésekor? Lássuk őket pontokba szedve:

  • A több mint egy évtizede épült tetőteres lakóházak esetében komoly gondot okoz mind a mai napig, hogy a szükséges szigetelést nem jól formálható hőszigetelő filccel látták el, hanem egyszerű táblás polisztirol lapokkal, melyek merev tulajdonságaikból kifolyólag alkalmatlanok voltak a pontos illesztésekre. Ennek köszönhetően gyakran olyan pontatlanságok alakulhattak ki, melyek jelentős hőhíd kialakulásához vezettek. A dupla rétegben vagy lépcsőzetesen felvitt táblák esetében ez a hiányosság elenyészőbb mértékű volt, de előfordult.
  • Rengeteg esetben a tető hőszigetelése csak a szarufák közé tömött anyaggal történik, ami önmagában kevés még akkor is, ha tökéletesen passzol a szarufákhoz. A fa ugyanis ebben a rendszerben hőhíd lesz – még ha nem is túl jelentős –, így a megfelelő szigetelés mindig az, melyben a szarufák közti réteget egy a szarufákra ráfekvő extra burkolat támogatja meg.
  • Egy tetőtér esetén nemcsak a tetőszerkezet, hanem a födém is igényel extra szigetelést. Ez rengeteg esetben kimarad, ami alapvető probléma, éppen ezért fontos odafigyelni rá, pláne a megfelelő anyag kiválasztására és az ideális rétegrend alkalmazására.
  • Sok esetben ránézésre minden precíz és pontos kialakítású egy tetőtér szigetelésében, csak egy apróságnak tűnő, de fontos dolgot felejtenek el, az átszellőző réteg beépítését. Ennek rossz kialakítása is komoly probléma a belső páralecsapódás és penészesedés miatt. A páravédelem amúgy is nagyon lényeges, hiszen nemcsak a szigetelést, hanem a fát és a falakat is károsíthatja, de egészségünkre szintén rossz hatást gyakorol.
  • Nem létezik olyan tetőszerkezet, melyen nem szivárog keresztül nagyobb esők mellett legalább néhány csepp víz vagy hóviharban némi porhó. Hogy ez ne jusson el a szigetelésig, esetleg a belső falszerkezetig, vagy még tovább, mindig alkalmazzunk tetőfóliát, melynek hiányában nincs megfelelő minőségű tető.
  • Gyakori probléma lehet tetőtér szigetelésekor az is, hogy nem megfelelő vastagságú anyag kerül beépítésre. Itt az ideje elfelejteni az 5-10 centiméteres vastagságú szigetelőanyagokat, a tetők esetén a 20-25 centiméter minden esetben az alapszint!
  • Bármilyen szigetelőanyaggal is dolgozunk, rendkívül lényeges, hogy ne maradjanak kisebb hézagok sem az illesztéseknél. Különösen problémásak ebből a szempontból a tetőtéri ablakok, a kémények, a találkozási pontok, így a szelemenek és a szarufák is.
  • Noha a szigetelésben nem játszik kimagasló szerepet, azonban a fóliák pontos illesztése is nagyon fontos egy tetőtér kialakításában. Nem elég a megfelelő fólia kiválasztása, nagyon fontos odafigyelni az illesztésükre is.
  • Minden hőszigetelő anyag rögzítése lényeges a precíz munkához, hiszen a tetőnek jelentős dőlésszöge lehet, aminek részeként ezek az anyagok egymásba csúszhatnak és tömörödhetnek, mely szintén hőhíd kialakulásához vezethet.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket