Álmennyezet kialakítása direktfüggesztő segítségével

Egy álmennyezettel nemcsak esztétikusabbá tehetjük otthonunk belső környezetét, de még a szigetelést is növelhetjük vele.

Direktfüggesztős álmennyezet kialakítása

Egy álmennyezet telepítésére nagyon sok esetben szükség lehet. A leggyakrabban a stukatoros mennyezetkialakítással rendelkező, tehát főként régebbi építésű ingatlanok esetén lényegesen megkönnyíthetjük vele az egyenletes plafonkinézetet, miközben nem lesz többé gondunk a repedezések és egyebek javításával. Egy megfelelően felszerelt álmennyezettel ráadásul még otthonunk szigetelését is magasabb szintre növelhetjük, így több tekintetben is érdemes elgondolkozni a kivitelezésen. Hogy miként célszerű álmennyezetet kialakítani otthon?

A direktfüggesztőről általában

Bár rengeteg alternatíva létezik arra, hogy miként rögzítsük a plafonhoz a leendő álmennyezetet, azonban az egyik legjobb, legbiztonságosabb és legegyszerűbb alternatíva a direktfüggesztő alkalmazása. Ez egy darabonként megvásárolható fémprofil, mely azt a célt szolgálja, hogy közvetlenül a mennyezethez erősíthessük vele a szintkiegyenlítő fém vagy faprofilokat, melyekre aztán biztonságosan felszerelhetjük a gipszkartont vagy a lambériát - egyéni ízlésünk függvényében.

Álmennyezet kialakítása direktfüggesztő segítségével

A direktfüggesztők úgynevezett hajlítható szárnyas profilok, melyek többféle méretben léteznek, a biztonság és a könnyű szerelés mellett pedig nagy előnyük, hogy segítségükkel akár több centimétert is lejjebb hozhatjuk a belmagasságot, ami nemcsak az otthonosságot, hanem a felfűtendő belső légtér méreteit egyaránt csökkenti. A középen felerősíthető profilokat a rögzítés után egyszerűen csak le kell hajtani, és a lelógó, előre megfúrt lemezekhez könnyedén rögzíthetjük a tartóléceket. Lássuk mindezt a gyakorlatban!

Direktfüggesztős álmennyezet kialakítása lépésről-lépésre

Mivel egy álmennyezet sokkal összetettebb szerkezet, mint azt elsőre gondolnánk, ezért soha nem a direktfüggesztők felfogatásával kezdődik a munka, hanem a leendő belmagasság, az új mennyezet helyének meghatározásával. Ehhez érdemes lézeres szintezőt használni, mely segít abban, hogy az új felület garantáltan merőleges legyen mindenhol. Állítsuk a szoba közepére, tegyük vízszintbe, majd a lézercsík mentén mérjünk felfelé a helyiség minden oldalán egyenlő távolságokat. Itt határozhatjuk meg, hogy hány centiméterrel szeretnénk lejjebb hozni az új plafont.

A jelölést követően körben egy lécezett vagy fémprofilból álló keretet készítünk, melyek a leendő mennyezet központi tartóelemei is lesznek egyben. A 3x5 centiméteres tetőlécek tökéletesen alkalmasak erre a feladatra, így fúrjuk meg őket, és a falba erős, legalább 10-es dübelekkel és csavarokkal rögzítsük mindet több helyen úgy, hogy körbefussanak az egész helyiség falszerkezetén. Ha ezzel megvagyunk, negyven centinként jelöljük meg az egyik oldalon a felerősített keretet. Hogy melyik felét választjuk, az csak akkor lényeges, ha faburkolatot szeretnénk felszerelni, hiszen ilyen esetben a leendő lambériák futásirányát is meghatározzuk ezzel a lépéssel.

A jelölések mentén a szemközti falra merőlegesen egy festékszalaggal vagy festett madzaggal megcsíkozzuk a plafont, és ezeken is 30-40 centiméteres távolságokban megjelöljük a régi mennyezetet. Ezek a jelölések mutatják majd, hogy hová kell felszerelni a direktfüggesztőket. Mivel tartóelemekről beszélünk, mindig erős, hosszú csavarokat használjunk - betongerendánál dübelezzünk -, hogy biztosan elérjük a fagerendákat, és ne csak a könnyed vakolathoz erősítsük őket. Minden függesztőt a rögzítési ponton legalább egy erős csavarral fogatunk fel középen, és két gyengébb csavarral a széleken, hogy a lehajtás és a súlyozás után is a helyükön maradjanak, azaz tartsanak, és ne deformálódjanak.

Ha minden direktfüggesztő a helyére került, a kerethez igazított vízszintre odafigyelve rögzítjük közéjük a léceket, melyekhez majd hozzá tudjuk erősíteni az új mennyezetet. Amint a direktfüggesztők mindegyikéhez hozzácsavaroztuk a léceket, megkaptuk a masszív szerkezet, mely alkalmas arra, hogy a megfelelő technika, csavarok, fémlemezek és egyebek alkalmazásával felfogassuk rájuk a lambériákat vagy a gipszkartonlapokat, melyekből problémamentes, friss összhatású álmennyezet alakítható ki, mögéjük pedig igény esetén akár még extra szigetelést is tehetünk.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket