Álmennyezet kialakítása direktfüggesztő segítségével

Egy álmennyezettel nemcsak esztétikusabbá tehetjük otthonunk belső környezetét, de még a szigetelést is növelhetjük vele.

Direktfüggesztős álmennyezet kialakítása

Egy álmennyezet telepítésére nagyon sok esetben szükség lehet. A leggyakrabban a stukatoros mennyezetkialakítással rendelkező, tehát főként régebbi építésű ingatlanok esetén lényegesen megkönnyíthetjük vele az egyenletes plafonkinézetet, miközben nem lesz többé gondunk a repedezések és egyebek javításával. Egy megfelelően felszerelt álmennyezettel ráadásul még otthonunk szigetelését is magasabb szintre növelhetjük, így több tekintetben is érdemes elgondolkozni a kivitelezésen. Hogy miként célszerű álmennyezetet kialakítani otthon?

A direktfüggesztőről általában

Bár rengeteg alternatíva létezik arra, hogy miként rögzítsük a plafonhoz a leendő álmennyezetet, azonban az egyik legjobb, legbiztonságosabb és legegyszerűbb alternatíva a direktfüggesztő alkalmazása. Ez egy darabonként megvásárolható fémprofil, mely azt a célt szolgálja, hogy közvetlenül a mennyezethez erősíthessük vele a szintkiegyenlítő fém vagy faprofilokat, melyekre aztán biztonságosan felszerelhetjük a gipszkartont vagy a lambériát - egyéni ízlésünk függvényében.

Álmennyezet kialakítása direktfüggesztő segítségével

A direktfüggesztők úgynevezett hajlítható szárnyas profilok, melyek többféle méretben léteznek, a biztonság és a könnyű szerelés mellett pedig nagy előnyük, hogy segítségükkel akár több centimétert is lejjebb hozhatjuk a belmagasságot, ami nemcsak az otthonosságot, hanem a felfűtendő belső légtér méreteit egyaránt csökkenti. A középen felerősíthető profilokat a rögzítés után egyszerűen csak le kell hajtani, és a lelógó, előre megfúrt lemezekhez könnyedén rögzíthetjük a tartóléceket. Lássuk mindezt a gyakorlatban!

Direktfüggesztős álmennyezet kialakítása lépésről-lépésre

Mivel egy álmennyezet sokkal összetettebb szerkezet, mint azt elsőre gondolnánk, ezért soha nem a direktfüggesztők felfogatásával kezdődik a munka, hanem a leendő belmagasság, az új mennyezet helyének meghatározásával. Ehhez érdemes lézeres szintezőt használni, mely segít abban, hogy az új felület garantáltan merőleges legyen mindenhol. Állítsuk a szoba közepére, tegyük vízszintbe, majd a lézercsík mentén mérjünk felfelé a helyiség minden oldalán egyenlő távolságokat. Itt határozhatjuk meg, hogy hány centiméterrel szeretnénk lejjebb hozni az új plafont.

A jelölést követően körben egy lécezett vagy fémprofilból álló keretet készítünk, melyek a leendő mennyezet központi tartóelemei is lesznek egyben. A 3x5 centiméteres tetőlécek tökéletesen alkalmasak erre a feladatra, így fúrjuk meg őket, és a falba erős, legalább 10-es dübelekkel és csavarokkal rögzítsük mindet több helyen úgy, hogy körbefussanak az egész helyiség falszerkezetén. Ha ezzel megvagyunk, negyven centinként jelöljük meg az egyik oldalon a felerősített keretet. Hogy melyik felét választjuk, az csak akkor lényeges, ha faburkolatot szeretnénk felszerelni, hiszen ilyen esetben a leendő lambériák futásirányát is meghatározzuk ezzel a lépéssel.

A jelölések mentén a szemközti falra merőlegesen egy festékszalaggal vagy festett madzaggal megcsíkozzuk a plafont, és ezeken is 30-40 centiméteres távolságokban megjelöljük a régi mennyezetet. Ezek a jelölések mutatják majd, hogy hová kell felszerelni a direktfüggesztőket. Mivel tartóelemekről beszélünk, mindig erős, hosszú csavarokat használjunk - betongerendánál dübelezzünk -, hogy biztosan elérjük a fagerendákat, és ne csak a könnyed vakolathoz erősítsük őket. Minden függesztőt a rögzítési ponton legalább egy erős csavarral fogatunk fel középen, és két gyengébb csavarral a széleken, hogy a lehajtás és a súlyozás után is a helyükön maradjanak, azaz tartsanak, és ne deformálódjanak.

Ha minden direktfüggesztő a helyére került, a kerethez igazított vízszintre odafigyelve rögzítjük közéjük a léceket, melyekhez majd hozzá tudjuk erősíteni az új mennyezetet. Amint a direktfüggesztők mindegyikéhez hozzácsavaroztuk a léceket, megkaptuk a masszív szerkezet, mely alkalmas arra, hogy a megfelelő technika, csavarok, fémlemezek és egyebek alkalmazásával felfogassuk rájuk a lambériákat vagy a gipszkartonlapokat, melyekből problémamentes, friss összhatású álmennyezet alakítható ki, mögéjük pedig igény esetén akár még extra szigetelést is tehetünk.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Így akadályozzuk meg a hőhíd kialakulását az alap és a falazat találkozásánál

2020-06-24
Ahol az alap és a falszerkezet közvetlenül összeérnek egymással, gyakran hőhíd keletkezik. Így akadályozhatjuk meg!

Magaságyás bontott téglából: így készítsük el és évekig nem lesz vele problémánk!

2020-06-17
Egy magaságyás tartós kivitelezése közel sem tekinthető egyszerű feladatnak. Lássuk, hogy mi kell hozzá!

Zsalukő vasalatlan alapra? Így kell biztonságosan felépíteni!

2020-06-10
Ha zsalukőből szeretnénk építeni, ahhoz elengedhetetlen, hogy az alap és a szerkezet biztonságosan összekapcsolódjanak
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben