A zsaluzia, mint a modern árnyékolástechnika zászlóvivője

Ha modern megjelenésű és a hőszigetelés terén is precíz árnyékolót keresünk otthonunkra, a zsaluzia jó döntés!

Mindent a zsaluziáról

A nyílászárókhoz kapcsolódó kültéri árnyékolók kapcsán éveken, sőt évtizedeken át szinte csak a redőny jelentett alternatívát a családok számára abban az esetben, ha szerettek volna egy masszív, tartós, a maximális fényzárás mellett pedig még extra hőszigeteléssel is szolgáló terméket választani otthonukra. Az elmúlt néhány esztendőben azonban megjelent a színen a zsaluzia, és azonnal nagy népszerűségre tett szert, hiszen a redőnyhöz mérten sokkal precízebb árnyékolási tulajdonságokkal és modernebb megjelenéssel is rendelkezik.

Bár a zsaluzia ma már nem tekinthető friss terméknek az árnyékolástechnika piacán, sokan azonban még mindig nem ismerik, hovatovább téves információkat tudnak róla. Amennyiben nyitottak vagyunk a téma kapcsán, és érdeklődnénk a zsaluziák iránt, az alábbiakban egy átfogó gyorstalpalóval szolgál Sárközi János a Zsaluziavilágtól, a legfontosabb pontokat fókuszba állítva.

A zsaluzia, mint a modern árnyékolástechnika zászlóvivője

Zsaluziatípusok

Lamellák szerint

A modern zsaluziákat a mozgatható lamellák típusa alapján három csoportba soroljuk, ezáltal beszélhetünk C-, S- és Z-alakú megoldásokról. Mindegyik változat nevét a kialakítás formavilága ihlette, azonban nemcsak a dizájn terén különböznek egymástól, hanem a tulajdonságaik tekintetében is. A C-lamellás zsaluziák például a klasszikus modellek, melyek csak alapvető árnyékolásra és magánéletünk védelmére alkalmazhatók, de teljes fényzárásra vagy szigetelésre csak kis mértékben alkalmasak. Ellentétben az S-lamellás megoldással, mely kialakítása és peremeire erősített gumirétege miatt közel tökéletes záródással bír, így nemcsak a fényt képesek maximálisan kiszűrni, hanem otthonunk hang- és hőszigetelését is megtámogatják. A Z-lamellás típusok ugyanez tudják, csak mindent egy kicsit magasabb szinten kínálnak, miközben a megjelenésük is sokkal látványosabb.

Tokszerkezet szerint

A zsaluzia, mint a modern árnyékolástechnika zászlóvivője

A ma ismert és beépített zsaluziákat a tokszerkezet terén két csoportra oszthatjuk, ezáltal beszélhetünk külső- és vakolható tokos megoldásokról. Alapvetően mindkét alternatíva ugyanolyan hatásos az árnyékolás vagy a hőszigetelés terén, de míg a külső tokos zsaluzia szinte bármilyen nyílászáróra felszerelhető, sőt akár a homlokzatra is telepíthető, addig a vakolható tokos árnyékolókat mindig a lakás hőszigetelésébe építik. Ennek az oka részben a magasabb esztétika, hiszen ilyenkor a tokszerkezet teljesen eltűntethető, de ennél is fontosabb, hogy az árnyékoló hozzájárul otthonunk zaj- és hőszigetelési értékének növeléséhez. A zsaluzia tehát gyakorlatilag eggyé válik a homlokzattal, ami télen és nyáron egyaránt sokkal pozitívabb szigetelési tulajdonságokat eredményez.

Mozgathatóság szerint

A mozgathatóság terén a zsaluziák egészen speciális árnyékolók, hiszen a beltéri reluxákhoz hasonlóan forgatható lamellákkal rendelkeznek, melyeket kézi erővel, azaz manuálisan, valamint motorizáltan tudunk mozgásra bírni. A hagyományos alternatívát ebben az esetben a hajtókaros megoldás adja, melyet a nyílászáró tokszerkezetén keresztül vezetnek be a lakásba, ott pedig a kurbli forgatásával tudjuk leereszteni és zárni, ellentétes irányban pedig nyitni és felhúzni a lamellákat. Motorizálással ez a folyamat azonban egyszerűbbé és kényelmesebbé tehető! Ilyen esetben egy elektromotort építenek a zsaluzia tengelyéhez – ez kívülről nem látszódik, sőt az árnyékoló méretét sem növeli –, amit a későbbiekben egy távirányítóval tudunk vezérelni akár a kanapé kényelméből is. Utóbbi nagy előnye, hogy a motorizált zsaluzia speciális szenzorokkal automatizálható, tehát önműködővé tehető, amivel megvalósítható otthonunkban az okos árnyékoló ideája.

A zsaluzia legfőbb előnyei

Fényszabályozás

A zsaluziák számtalan előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, azonban mindközül kiemelendő a precíz fényszabályozás. Míg ugyanis a redőny csak úgy képes félárnyékot teremteni otthonunkban, ha közben lemondunk a privát szféránkról, addig a zsaluziával a forgatható lamellák miatt úgy engedhetjük be a fényt – méghozzá a kívánt mértékben –, hogy közben magánéletünk védelme is megmarad. Ez különösen nyáron, kánikula idején előnyös, hiszen az áteresztett fény esetünkben nem jelent egyet a napfénnyel, lévén ezt a zsaluzia képes még ilyen esetben is távol tartani lakásunktól, ezzel növelve a belső komfortérzetet a legmelegebb hónapokban.

A zsaluzia, mint a modern árnyékolástechnika zászlóvivője

Hőszigetelés és zajszigetelés

Miután az építőiparban a régi- és az újépítésű lakások esetében is egyre fontosabb szerepet játszik a hőszigetelés, nem meglepő, hogy az árnyékolástechnika világát szintén utolérte ez a trend. A zsaluzia pedig ebben a tekintetben sem okoz csalódást, az S- és Z-lamellával ellátott típusok ugyanis teljes zárás esetén kiváló zaj- és hőszigetelő tulajdonságokkal bírnak. Ennek az oka, hogy zárt lamellákkal gyakorlatilag egy masszív falat, egy extra légréteget képeznek a nyílászárók előtt, vagyis nyáron a forró napsugarak nem jutnak be a lakásba, télen pedig a nagy hideg nem érintkezik közvetlenül az ablakokkal és az ajtókkal.

Megjelenés

Ha mindenképpen egy modern és elegáns megjelenésű árnyékolót választanánk otthonunkra, a zsaluzia ezen a téren is megállja a helyét. Akár külső-, akár vakolható tokos megoldásról van szó, bármelyik lamella változattal tekintélyt parancsoló, masszív megoldásaival pedig a vagyonvédelmi szintet is megerősítő összképet ad, ezáltal megtámogatja házunk megjelenését. Ezt a hatást ráadásul tovább nyomatékosítja, hogy a zsaluziák minden eleme színezhető, vagyis nyílászáróinkhoz igazítható, de a homlokzattal kontrasztba állított árnyalattal még tovább fokozható vele lakásunk egyedisége.

A zsaluzia, mint a modern árnyékolástechnika zászlóvivője

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket