A vízóraakna létesítésének folyamata

A megfelelő vízóraakna építése elengedhetetlen ahhoz, hogy telkünkön és leendő otthonunkban vezetékes víz legyen.

Így készítsünk vízóraaknát

A mai modern háztartásokban élők már el sem tudnák képzelni az életüket a csapból folyó ivóvíz nélkül, holott néhány évtizeddel ezelőtt merőben más volt a helyzet, sőt mi több, a fejlődő országokban sok helyen még mindig nem ennyire kézenfekvő dolog a lakásokba bevezetett vezetékes víz. Amennyiben építkezés előtt állunk, és mi sem szeretnénk megvonni magunktól ezt az alapvető komfortelemet, akkor a közművesítés egyik első lépéseként szükségünk lesz arra, hogy vízóraaknát építsünk a telkünk szélére annak érdekében, hogy a vízügyesek be tudják hozni a vizet a területünkre.

A vízóraakna tehát az előszoba ahhoz, hogy később otthonunkban víz folyhasson a csapból, hiszen ide kerül a fővezetékről lecsatolt vízvezeték, rajta a vízórával, ahonnan majd a vízvezeték-szerelők be tudják húzni a lakás falai közé a folyamatos vízellátáshoz szükséges csöveket. Ha saját magunk szeretnénk aknát létesíteni telkünkön, akkor alapvetően két lehetőség közül választhatunk magunknak: vagy előre gyártott beton aknaelemeket használunk, vagy magunk betonozzuk az egészet. Lássuk a folyamatot, mely egy pontig ugyanabban a mederben halad!

A vízóraakna létesítésének folyamata

Az akna helyének kimérése és kiásása

A leendő vízóraakna helyének pontos kimérése rendkívül fontos. Sok esetben ez adott lesz, hiszen az utcáról behúzott leendő, ámde még inaktív vízvezeték végét kilógatják a földből, így gyakorlatilag köré kell felépítenünk az egész építményt. Az aknák nem szabvány szerint készülnek, ezáltal ha mi állunk neki betonozni, akkor bőven elegendő lesz 1,5x1 méteres kis vájat a földbe, melyben kényelmesen elférnek a vízóra mellett a főelzáró csapok, valamint a szükséges kötések, melyek továbbítják az órán keresztül az ivóvizet otthonunkba.

Nyilván pontosabb szabvány szerint kell haladni abban az esetben, ha előre gyártott betonelemekben gondolkozunk. Ilyenkor figyelembe kell venni az elemek méretét, valamint azt is, hogy szükségünk lesz némi helyre a szereléshez, magyarán a betonlapoknál legalább 10-10 centivel szélesebb gödröt ássunk – vagy ásassunk, ha gépet hívunk. Ugyanez igaz lesz abban az esetben is, ha mi magunk betonozzuk az aknát, hiszen ilyenkor bele kell számolni a legalább 10 centis betonoldalakat, a szükséges vasalást, valamint a zsaluzást is, amivel mind el kell majd férni a kiásott gödörben, mely ha elkészült – mélysége legfeljebb 10 centivel haladja meg a bejövő vízcsőét –, jöhet a munkafolyamat második része.

A vízóraakna létesítésének folyamata

Az aknaelemek elhelyezése vagy betonozása

Mint fentebb már említettük, leendő vízóraaknánkat kétféle megoldás mentén alakíthatjuk ki. A legegyszerűbb, de egyben valamivel költségesebb alternatíva, ha előre legyártott aknaelemeket vásárolunk magunknak. Ezekből ma már többféle változat és méret létezik, de a legegyszerűbb, ha kimart – a csövek helyénél kivágott –, núttal összeilleszthető, betonozást nem igénylő elemekben gondolkozunk. Ezek garantáltan pontosan illeszkednek, és ha az alsó sort vízszintbe tettük, akkor a második sor már garantáltan egyenes felületet képez a későbbi fedő esztétikus elhelyezéséhez. Az aknaelemekből általában kettő bőven elegendő az akna kialakításához. Ha ezzel magasabbra jutunk a talajszintnél, akkor vágjuk el a lapokat, vagy töltsük fel az akna körüli részt termőfölddel. Amennyiben az akna túl alacsony, extra lapokat kell vásárolnunk, de elegendők lesznek a keskenyebb megoldások. Betonozni ilyenkor nem kell – az akna alját sem –, elegendő lesz csak körben jól bedöngölni a földet, majd ha elkészültünk, a kis fémajtóval szerelt aknafedő betonlapot csak ráhúzzuk vagy ráemeljük a kialakított elemekre, amivel gyakorlatilag el is készült az építmény, jöhet a vízmű az óraszereléssel.

Kicsit összetettebb a dolgunk, ha mi betonozzuk az aknát! Ilyenkor egy belső zsaluzatot készítünk a kiásott gödörbe, és nagyobb szemcseméretű sóderből erős maltert keverünk. Még mielőtt beleöntenénk a zsalu és a kiásott gödör közti legalább 10 centiméteres résekbe a masszát, gondoskodunk a vasalásról, amihez a legjobb a hegesztett acélháló lesz. A betont folyamatos döngölés mellett töltjük a hézagokba egészen addig, amíg el nem érjük a talajszintet. Ekkor a falak tetejét elegyengetjük, vízszintbe tesszük, majd várunk egy napot a száradással, a zsaluzás ugyanis csak ezt követően bontható el, és a munka is csak ezután folytatható tovább.

Mivel az aknafedő kialakítása nehézkesebb, ezért itt még választhatjuk, hogy legalább a felső réteget kész betonelemként vásároljuk meg, ellenkező esetben ismét zsaluzás következik, az akna belső részét befedjük zsaluanyaggal – alulról megtámogatott deszkák is ideálisak ebből a célból –, majd a fedő profiljának peremét is zsaluzzuk, és elhelyezzük a leendő lapon a vasalást, ami itt is acélháló legyen, méghozzá a nagy terhelés miatt lehetőleg duplán, egymástól elcsúsztatva. Betonozás előtt fontos lesz a vízóraakna ajtajának megfelelő helyét körbezsaluzni, és csak a körülötte lévő részt kiönteni betonnal. Száradás után a zsalu elbontható, a leendő ajtónyílásón keresztül a vasalás átvágható, belülről a zsaluelemek kibonthatók, kiemelhetők, és beépíthető a nyílásba a fémajtó, ami ha ügyesen mértünk, pontosan beleillik majd, így legfeljebb egy kis betonragasztóval vagy PUR habbal kell körbefújnunk a masszív illeszkedéshez.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket