A vizesedő lábazat problémája és megoldása

A lábazat vizesedése alapvető problémát jelent otthonunk szerkezeti épsége kapcsán, amit feltétlenül orvosolni kell.

Mindent a lábazat vizesedéséről

Legyen szó akár egy egyszerű alapozott betonkerítésről, akár otthonunkról, a lábazat épsége és száraz jellege alapvető fontosságú, vizesedése pedig mindig kiemelt figyelmet igényel. A lábazat ugyanis a ház azon része, mely közvetlenül és közvetett módon is közel kerül a talajhoz, rengeteg csapadék és víz éri, akár felszívódás, akár ráfröccsenés útján, amit egy megfelelő szigetelés távol tart a szerkezettől, de ennek hiányosságai komoly problémákhoz vezethetnek, akár a belső falak vizesedése, penészesedése és repedezése is felléphet tőle.

Miért vizesedik a lábazat?

A legalapvetőbb probléma, amitől egy lábazat vizesedhet, az leginkább a szigetelés hiányossága. Vagy elrontott, hiányos szigetelésről beszélünk ilyenkor, vagy a szigetelés korábbi teljes elmulasztásáról, aminek részeként a vizet nem vezeti el, nem pergeti le magáról a szerkezet, vagy egyszerűen a talajból szívja fel a nedvességet. Ez utóbbi az újabb építésű házaknál már meglehetősen ritka eset, sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy az utólagos külső szigetelés problémája áll a háttérben. Természetesen más okokat is ki lehet itt emelni - például a befelé lejtő járdát -, azonban most maradjunk ennél a leggyakoribb példánál. Hogy mi a megoldás?

A vizesedő lábazat problémája és megoldása

A lábazat felújítása

Bár elég költséges folyamat, azonban a vizesedésből fakadó szerkezeti problémák miatt - melyek később otthonunkat teljesen lakhatatlanná is tehetik - a lábazat felújítása a fenti tünetek észlelésekor elengedhetetlen. A felújítás ilyenkor rendszerint csak a külső szigetelést érinti, amivel kapcsolatban a lehetőségek gyakorlatilag végtelenek, akárcsak a ráhúzható bevonatok kapcsán, így festhetjük, de akár természetes- és műkővel is burkolhatjuk.

A lábazat szigetelésének felújítása kapcsán először fontos megnézni, hogy egyáltalán van-e bármiféle vízszigetelése az épületnek ezen a részén. Ha nincs, akkor feltétlenül pótolni kell, még mielőtt bármi mást teszünk, hiszen ennek elmaradása esetén bármilyen vízálló megoldást is hordunk fel a külső felületre, az garantáltan nem lesz túl tartós. Ebből a célból ma már kaphatók speciális vízszigetelő fóliák, valamint bitumenes állagú szigetelőhabarcsok is. Amelyik elérhetőbb és szimpatikusabb, azt válasszuk, de mindenképpen alkalmazzuk valamelyiket, és csak utána gondoskodjunk az esztétikáról. A régi vízszigetelő felületek kapcsán fontos feltárni továbbá a réseket és repedéseket, melyek javítása szintén fontos a későbbi hatékonyság miatt. Ezekhez különféle vízálló tömítőanyagokat és folyékony fóliákat választhatunk, melyek légmentesen tömítenek, azaz nem engedik majd át a vizet a szerkezetig, ahol főként fagyosabb időben óriási kárt tehetnének.

A vizesedő lábazat problémája és megoldása

A lábazat festése

Miután a lábazat utólagos vízszigetelése – illetve annak javítása – megtörtént, sort keríthetünk a további munkafolyamatra. Ezek közül a legolcsóbb és leggyorsabb, hovatovább otthoni körülmények között is kivitelezhető megoldás a lábazat festése. Ha nem most hordtuk fel frissen az új vízszigetelő réteget, az egyik első dolgunk legyen ellenőrizni a meglévő felületet, annak állagát és szilárdságát, ellenkező esetben hiába dolgozunk szépen, a munkánk rövidesen teljesen kárba vész a befektetett idővel és pénzzel együtt.

Ma már számtalan víztűrő, azaz vízszigetelő lábazatfesték létezik, melyek kapcsán fontos szempont, hogy a megfelelő szellőzés mellett könnyen tisztítható legyen, mindemellett pedig jól tűrje a földről visszacsapódó esőt is, mivel ez alaposan meg tudja terhelni a lábazatot. Ha megvan a megfelelő festék, és a felület is ideális a felvitelre, akkor a gyártó által ajánlott formában felhordjuk a festéket, és amennyiben a megfelelően kialakítottuk az alsó vízszigetelést, akkor egyrészt a lábazat vizesedését hosszú évekre elfelejthetjük, másrészt pedig egy jelentős lépést tettünk afelé, hogy feldobjuk otthonunk megjelenését.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Milyen EPS lapot válasszunk?

2020-08-13
Az EPS (vagy polisztirol, hungarocell) lapok között ma már számtalan típust ismerünk. Hogy melyik és mire jó?

Így javítsuk ki egyszerűen és olcsón a megrepedt házfalakat

2020-08-06
Ha otthonunk falszerkezete megrepedt és a repedés megállt, nekiláthatunk javításának. Hogy mégis miként és mivel?

Vakolás télen? Ilyen problémák jelentkezhetnek!

2020-07-29
A vakolás a betonozáshoz hasonlóan jó időt igénylő folyamat, így télen például kifejezetten sok problémával járhat.
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben