A vakolatalapozás és a díszvakolat felhordása

Egy megfelelően felépített hőszigetelő homlokzat utolsó két rétege minden esetben a vakolatalapozó és a díszvakolat.

Mindent a díszvakolat felhordásáról

Az újonnan épülő és utólagos hőszigeteléssel ellátott házak mindegyike rendkívül látványos homlokzati kialakítással büszkélkedhet, ezáltal határozott ablaknyílások, pontos sarkok, élek és megfelelő kialakítás esetén tökéletes vonalak jellemzik őket. Régen ez kivitelezhetetlen volt, hiszen bár a téglára közvetlenül felvitt vakolóanyagokat is ügyesen el lehetett dolgozni, de olyan egyenletes felületeket és éleket még a professzionális eszközökkel és zsalukkal sem lehetett alkotni, mint a mai hőszigetelő anyagokkal, melyeknek az utolsó simítását a vakolatalapozók és a díszvakolatok adják. Ez a két alapanyag gyakorlatilag együtt képezi azt a látványos felületet, ami a hőszigetelő rendszerrel ellátott otthonokra jellemző, az alábbiakban pedig a hozzájuk kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat és munkafolyamatokat gyűjtöttük össze.

A vakolatalapozás és a díszvakolat felhordása

A vakolatalapozó felhordása

Amennyiben a hőszigetelő polisztirollapok felragasztásra kerültek, hovatovább megtörtént a szakszerű dübelezés, valamint az üvegszövet hálóval masszívvá tették a teljes szerkezetet, a sorban a következő lépés, avagy a homlokzat kialakításának utolsó munkafolyamata a vakolatképzés lesz. Hogy a díszvakolat megfelelő minőségű legyen, rendkívül fontos, hogy kiváló minőségű alapozást kapjon. Nagyon lényeges még, hogy a vakolatalapozó legkorábban 72 órával, azaz három teljes nappal a korábbi munkafolyamatok befejezését követően kerülhet csak felhordásra. Ez nemcsak a későbbi kötésminőség miatt fontos, hanem azért is, mert ennyi idő alatt kijönnek a rendszer esetleges hibái, a rossz vagy hiányos dübelezés, netán a problémásan felragasztott polisztirol lapok.

A három napos intervallum természetesen erősen időjárásfüggő lehet, hiszen meleg időben sokszor már kettő is elég, azonban hűvös vagy nyirkos közegben a négy-öt nap sem túl sok. Ezt a szakemberek jól fel tudják mérni a megfelelő módszerekkel, illetve tapasztalattal. Amennyiben a felület megszáradt, a vakolatalapozót a megfelelő szerszámokkal, általában hengerrel kell felvinni, amivel kapcsolatban fontos, hogy ne túlozzuk el, nem kell megáztatni vele a falat, hiszen nem ragad majd jobban hozzá a következő felület, ha kétszer annyit teszünk rá, mint amennyi az előírásban szerepel.

A díszvakolat felhordása

Amennyiben az alapozó megszáradt – normál körülmények között ez 6-8 órás időintervallumot jelent, tehát érdemes egyik nap alapozni, a másik nap vakolni –, megkezdhető a díszvakolat felvitele. Ez egy nagyon fontos folyamat, hiszen egyrészt rendkívül lényeges a megfelelő minőségű elegyengetés, másrészt a szín kiválasztása is, hiszen rengeteg különböző szín közül válogathatunk magunknak. A finomvakolatot a szakemberek megfelelő szerszámokkal, határozott és begyakorolt mozdulatokkal húzzák el a felületen, mely száradás után egy masszív, tartós és ellenálló, mindemellett esztétikailag is mutatós homlokzatot képezhet.

A vakolatalapozás és a díszvakolat felhordása

Hasznos tanács, hogy ízlésünktől függetlenül soha ne válasszunk homlokzati hőszigeteléshez túl sötét árnyalatú díszvakolatot, aminek az oka az, hogy a sötétebb színek a napsütéses órákban csak úgy szívják magukba a meleget. Ez a belső komfortot nem befolyásolja, a hőszigetelő rendszer működése akadálytalan és problémamentes lesz, azonban a felmelegedő díszvakolat alatt a túl nagy meleg már negatív hatást gyakorol a polisztirol lapokra. Ezt általában a lemezek zsugorodásában vehetjük észre, ami hosszabb távon nemcsak a hőszigetelés teljesítményét ronthatja le drasztikusan, hanem otthonunk általános megjelenését, esztétikai értékét is. Bár akadnak ma már különféle anyagok, melyek extra védelmet kínálnak a díszvakolatoknak, a túl sötét színek alkalmazását azonban ennek ellenére sem ajánlják a gyártók.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket