A sóder felhasználása a gyakorlatban

A kőműves munkák többségének egyik legfontosabb alapanyaga a jó minőségű sóder, melynek több fajtája ismert.

Így hasznosítható építkezéskor a sóder

Mindent a sóder keletkezéséről

A sóder különböző méretű, gyakran évmilliók alatt, a víz koptató munkájában csiszolódott folyami kavicsokból tevődik össze, ami rendszerint folyókban, valamint tengerek és tavak partján fordul elő a leggyakrabban – nem ritkán homokkal együtt.

Mi az a sóder?

A sóder jellemzően kvarc és kvarcit szemekből álló kőzethalmok természetesen letöredezett végterméke, amelyek rendszerint a folyóvizek folyamatos csiszoló és koptató munkájának jóvoltából kerekded formájú kavicsok sokaságává aprózódnak. Minél nagyobb volt az évmilliók során ez a koptató munka, annál apróbb és simább felületű kőzetdarabok születtek, amelyeket rendszerint méretük alapján osztályoznak, de más tényezők szerinti besorolás is lehetséges.

A sóder az építőiparban

A sódert az építőipari szabvány szerint jelenleg 4 milliméteres alsó szemnagyságig osztályozzák, de érdemes kiemelni, hogy a talajtani meghatározás tekintetében legalább 2 milliméteres csoportokra osztják. Az építőiparban emiatt a legtöbbször a vízfolyásokból és folyókból kikotort, valamint a mostani tengerszint alól kibányászott kavicsot használják fel a legtöbbször, hiszen a megfelelő arányok betartása mellett ezekből nyerhető a legjobb minőségű beton. Ennek függvénye a bányakavics esetében rendszerint egy alapos mosás, mert a vízsodrásokból kimert, rendkívül tiszta, legfeljebb laza homokos kaviccsal ellentétben ez gyakran agyagos, ezáltal vasbetonhoz nyersen nem lehetne felhasználni, csak az agyag eltávolítását követően.

A sóder felhasználása a gyakorlatban

A sóder – főként az osztályozott sóder – minden építkezéskor és a legtöbb betonozási munkálat során rendkívül népszerű és fontos alapanyag. Létezik belőle 0-4 milliméteres szemnagyságú, de 0-8 milliméteres, 0-16 milliméteres, sőt 0-24 milliméteres változatban is kapható. A sóder a jó minőségű beton elengedhetetlen összetevőjeként kiválóan alkalmazható házalapokhoz, járdák kialakításához, kiülők, parkolók, autóbeállók, feljárók vagy lépcsőzetek építéséhez, valamint kerítéslábazatokhoz is. Az apróbb szemű sóder kiválóan alkalmazható vakolóhabarcsok előállításához, de aljzatkiegyenlítéshez, térkövek lerakásához, bizonyos esetekben pedig fugázáshoz is felhasználható.

A nagyobb szemű sóder tökéletesen alkalmas lehet díszkertek, parkok vagy vízszivárgók, esetleg vízelvezető árkok kialakításához, esetenként fedéséhez, de gyakran használják szegélyezéshez, illetve járdák vagy lépegetők építéséhez, kerti tavak díszítéséhez, valamint medrük borításához.

Betonozási munkálatok esetén egy köbméter osztályozott sóder (0-24 milliméteres szemnagysággal) általában 0,85 köbméter beton elkészítéséhez elegendő, aminek cementigénye átlagosan 2-3 mázsa köbméterenként, de ez gyakran a felhasználás területétől, valamint helyétől is függ, hiszen kinti betonozáskor érdemes egy kicsit több kötőanyagot alkalmazni hozzá a nagyobb igénybevétel és az időjárási hatások miatt. Természetesen az ajánlott keverési arány betartása minden esetben elengedhetetlen, ettől jelentősen eltérni még extrém esetben sem ajánlatos!

A sóder szállítási feltételekről, árakról a Békás Logistic aloldalunkon tájékozódhatnak.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket