A salétromos téglafal tartós kezelésének titka

A téglák salétromosodása mindig valamilyen vizesedéssel hozható párhuzamba, a probléma elhárítása tehát elengedhetetlen.

A salétromos fal kezelése

Különösen a régi építésű tömörtéglás lakóházaknál, vagy a rosszul szigetelt épületeknél gyakran találkozhatnak a lakók a téglák salétromosodásának problémájával. Ez minden esetben kifejezetten nagy odafigyelést igényel, aminek az oka nem más, minthogy a háttérben a legtöbbször a falak vizesedése áll, és miután a téglák mélyen, a vakolat alatt találhatók meg, gyakran csak évtizednyi rombolómunka után mutatkozik a hatásuk, tehát rendszerint már óriási a baj. A salétromosodás ugyanis nemcsak a ház szerkezetét befolyásolja negatívan, de a kapcsolódó vizesedés és penészesedés miatt az ott élők egészségére sincs jó hatással. Hogy mit lehet tenni salétromos falak esetén? Először is vizsgáljuk meg egy kicsit a probléma hátterét!

Mi az a salétrom és miért kell tenni ellene?

A salétrom egy rendkívül gyors és alapos romboló tevékenységre alkalmas úgynevezett sókivirágzás, melyet a falszerkezetbe szivárgó nedvesség idéz elő. Amennyiben a téglákat nedvesség éri, az elpárolgás után a különféle sók kicsapódnak, aminek hatására először fehéres, vizes foltok jelennek meg a falakon, miközben a tégla aprózódni és porladni kezd, tehát megindul az épület szerkezetének károsodása. Hatására a vakolat, a külső és belső pucolás elszíneződik, megreped, felhólyagosodik és teljesen ledobódik, tehát a felületi kezelés soha nem elegendő, hiszen a salétromos téglára újabb vakolatréteget húzni teljességgel értelmetlen, lévén az később ugyanúgy visszapotyog majd a nedvesség és a már kialakult probléma miatt.

A salétromos téglafal tartós kezelésének titka

A sókivirágzás egyébiránt azért jellemző a salétromos falra, mert rendszerint talajból felszívott, nagy sótartalmú víz okozza a nedvesedést, melyek könnyen oldódnak, ezáltal képesek beszivárogni bárhová, száradás után pedig egyszerűen kicsapódnak. Mint a fentiekben említettük, a salétromosodás problémája nemcsak esztétikailag rontja a lakás megjelenését, hanem szerkezetileg és egészségügyileg egyaránt komoly gondot okozhat. Sőt mi több, a kicsapódó só hátránya, hogy még több nedvességet tudnak felvenni, ezáltal megduzzadnak, lemállasztják és feldagasztják a vakolatot, miközben folyamatossá teszik a nedves környezetet, aminek hatására nehezebb lesz megfelelően száraz, könnyedén felfűthető környezetet teremteni a lakásban, mely így ideális lesz a penészgomba megtelepedéséhez.

A penészes fal kezelése

Amennyiben egy fal salétromosodásnak indult, mindig fontos lesz megkeresni a háttérben meghúzódó kiváltó okot. Az esetek többségében ez a rossz szigetelésben keresendő, vagyis szükség esetén valamilyen utólagos módszerrel – bitumenes vagy lemezes szigeteléssel – biztosítani kell azt, hogy a házalapból a falak ne tudjanak több nedvességet felszívni. Gyakran előfordul, hogy szigetelt otthonoknál is megjelenik a salétrom, ilyenkor valószínűleg rosszul kialakított szigetelés ál a háttérben, amit szintén javítani kell valamilyen módszerrel.

Miután a problémás felületeket levakartuk, megkezdődhet a téglák lekezelése valamilyen salétromosodás elleni vegyszerrel. A tüzépeken rengeteg termék közül válogathatunk, de bármelyiket is választjuk, mindig a csomagoláson jelzett leírás szerint járjunk el. Segítségükkel a felszívódott sókat elpusztíthatjuk, a problémás felületeket teljesen kiszáríthatjuk, és megfelelő száradás után – ez általában 12-24 óra – felhordhatjuk rá az új vakolatot, majd glettelhetünk és festhetünk. Ha mindent jól csináltunk, a salétromosodás problémáját egy életre megszüntettük!

A salétromos téglafal tartós kezelésének titka

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket