A rozsdamentes és higiénikus vízelvezető rendszerek titka

Háztartásokban és élelmiszeripari vállalatoknál egyaránt fontos a kellően higiénikus vízelvezetés biztosítása.

Így készül a higiénikus vízelvezetés

A megfelelő minőségű vízelvezetés minden összkomfortos lakóházban rendkívül lényeges, mondhatni alapvető komfortmegoldás. A minőség mellett azonban a higiéniának is nagy figyelmet kell szentelni, de különösen fontos lehet mindez például élelmiszeripari vállalkozásoknál, ahol egy rosszul tervezett vagy helytelenül működő szisztéma állandó és költséges karbantartást eredményezhet, súlyosabb esetben egy kellemetlen fertőzést vagy ételmérgezést is előidézhet, aminek mindig megvannak a maga következményei.

A kérdéses termékkategórián belül az ACO épületgépészeti megoldások minden esetben jó alternatívát jelentenek, hiszen az általuk forgalmazott vízelvezető rendszerek nemcsak rozsdamentes, de egyben higiénikus alternatívák is egyben. Lássuk, hogy mit kell tudni a gyártó kapcsolódó termékeinek technikai hátteréről!

Rozsdamentes acélmegoldások

Azokat az acélelemeket, melyek a hagyományos acélhoz képest jóval magasabb ellenállással rendelkeznek a korrózióval, vagyis a rozsdával szemben, rozsdamentes acélnak nevezzük, amit a gyártók jellemzően legalább 11 százalékos, vagy annál is magasabb krómtartalommal tudnak biztosítani az alapanyag számára. Ehhez adnak még rendszerint nikkelt, valamint molibdént, amivel olyan tartós acél készíthető, aminek nemcsak a rozsda, de a maró hatású anyagok sem ártanak.

Az ACO által gyártott vízelvezető rendszerek is ilyen, úgynevezett ausztenites rozsdamentes acélból készülnek, melyek az EN 10088 szabvány szerint 1.4301 vagy 1.4404 minőségű anyagból állnak. Ez annyira magas minőséget jelent, hogy háztartásban teljesen felesleges alkalmazni, inkább a különféle iparágakban jellemző, így például az élelmiszeriparban, a tejiparban, a söriparban, a gyógyszer- és vegyiparban vagy éppen az olajfinomító ágazatban.

A rozsdamentes vízelvezető rendszer előnyei

A legnagyobb előny a fentiekben említett kimagasló tartósság, hiszen nem kell korróziótól és egyéb problémáktól tartanunk az alkalmazása esetén. Lényeges kiemelni, hogy tisztítása és fertőtlenítése is lényegesen könnyedebb, hiszen nem porózus alapanyagról van szó, miközben kitűnően ellenáll az extrém magas hőmérsékletnek, hovatovább a hirtelen hőmérsékletváltozásnak is. Ezen felül esztétikus, teljesen újrahasznosítható és a hőtágulása közel a betonnal azonos.

Mindent a felületkezelésről

Hogy az ACO vízelvezető rendszerei ennyire tartós kialakítással rendelkeznek, az leginkább annak köszönhető, hogy kiemelkedő felületkezelést kapnak. Ott van egyrészről a savas kezelés, avagy más néven a pácolással történő passziválás, aminek részeként az adott acélelemet savas kádakba merítik. Ennek a célja az, hogy a vasrészecskék teljesen eltűnjenek a felületről, a hegesztéseknél jelentkező krómban szegény részek pedig regenerálódhassanak.

A másik ilyen felületkezelő megoldás egy elektrokémiai folyamat, mely közvetlenül a savkezelés után következhet. Lényege, hogy az acélelemet elektrolitos oldatba merítik, mely így egy áramkör anódjaként viselkedve képes minimalizálni a felület érdességét, ezáltal sokkal simább és fényesebb megoldások kaphatók. Ez nemcsak az esztétika tekintetében rendkívül lényeges, hanem a higiénia szempontjából egyaránt fontos.

Így készül egy higiénikus vízelvezető rendszer

Legyen szó akár otthoni, akár ipari vízelvezető rendszer kialakításáról, az ACO épületgépészeti megoldásai fontos alapelveket határoznak meg azzal kapcsolatban, hogy mire van szükség ahhoz, hogy ezen a téren egy higiénikus szisztémát kaphassunk.

Az első és legfontosabb, hogy az ívek belső sugarai nem szögletesek, hanem lekerekített formával rendelkeznek. Ez a 3mm-es lekerekítés jelentős mértékben képes növelni az összefolyók által garantált öntisztulási képességet

Ezen felül az ACO vízelvezetőinél az elemkapcsolatokat is nagy figyelem mellett alkotják meg, hiszen a mélyhúzott megoldások segítségével a sima felületen nem tudnak olyan rések kialakulni, melyekben baktériumok és lerakódások, később pedig esetleges dugulások alakulhassanak ki.

Nagy előnye az ACO vízelvezetőinek a padlóösszefolyó speciális kialakítása. A szabványelem úgy néz ki, hogy minden egyes pontja egyenesen a csőcsonk felé vezeti a szennyvizet, vagyis esély sincs arra, hogy állott víz alakuljon ki ezeken a pontokon, melyek a baktériumok megtelepedésében nagyon fontos szerepet játszanak. Ez nagyon fontos elem, hiszen a padlóösszefolyók még a háztartásokon belül is rendszeresen kellemetlen szagokat árasztanak és tele vannak kórokozókkal.

Lényeges még a kérdéses rendszer esetében az élkitöltés rugalmassága is, mely az összefolyó és a padló közti rést kellően flexibilis formában tudja összekötni, így elkerülhető, hogy a repedezésekben vagy résekben szennyvíz ragadjon meg, ahol aztán kórokozók és baktériumok szaporodhatnak el.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket