A nútféderes és hagyományos OSB lapok közti különbség

Ha OSB lappal szeretnénk burkolni, egyáltalán nem mindegy, hogy melyik típusát választjuk magunknak!

Nútféderes vagy hagyományos OSB lap?

Az OSB lapok a legjobb megoldásnak tekinthetők abban az esetben, ha természetes alapanyaggal, de mégis látványosan, gyorsan és masszívan szeretnénk burkolni valamit otthonunk közelében. Erre a célra ma már nagyon sokféle OSB lap a rendelkezésünkre áll, ezt az irányított szálrendezésű, fahulladékból préselt megoldást azonban közel sem csak a vastagság vagy a kiterjedés tekintetében tudjuk csoportosítani, illetve megkülönböztetni egymástól.

Kevesen tudják ugyanis, de az OSB lapok között találunk már hagyományos és nútféderes típusokat is, melyek között látszólag nincsenek nagy különbségek, ellenben az apró eltérés egy építőanyag esetében gyakran kifejezetten sokat számít. Lássuk a legfontosabb tudnivalókat a téma kapcsán!

Mit nevezünk nútféderes OSB lapnak?

A hagyományos OSB lap bemutatása talán nem igényel különösebb erőfeszítést a részünkről, hiszen mindenki el tud képzelni egy néhány milliméter – rendszerint maximum 1-2 centiméter – vastagságú, és nagy kiterjedésű lapot, melynek a szélei teljesen síkban lettek elvágva a pontos illeszkedések érdekében. Ez a megoldás kifejezetten alkalmas abban az esetben, ha olyan helyen alkalmazzuk az alapanyagot, ahol nem számít minden milliméter, az OSB lapoknak tehát inkább funkciójuk van, és nem feltétlenül az esztétika miatt alkalmazzuk őket.

Amennyiben ugyanis lényeges a látvány, ezt pedig páratlan pontosságú lapelrendezéssel szeretnénk elérni, akkor elengedhetetlen lesz számunkra a nútféderes megoldás alkalmazása. Ennek a lényege, hogy a lapok széle nem síkba lett vágva, hanem lépcsőzetes elrendezéssel, csapolt alakzatban, így lehetőségünk van az úgynevezett hornyozott paneleket egymás mellé kötésben, azaz takarásban tenni. Ezek a kötések alig pár milliméteresek csupán, azonban olyan ügyesen egymásba csúsztathatók így az OSB lapok, hogy alig láthatjuk majd a köztük lévő illesztéseket.

A nútféderes OSB lapok előnyei a hagyományossal szemben

Mint azt már az imént kiemeltük, a nútféderes kialakítás egyik legfontosabb előnye a hagyományos megoldással szemben nem más, minthogy a lapok közti illeszkedés sokkal pontosabb lesz. A nútok ugyanis egymásba csúsztathatók, így gyengébb felfogatás mellett is tartósabb megoldást kapunk végeredményül, miközben egy sokkal jobban záró réteget kapunk, hiszen a lapok között nem marad rés, melyen keresztül a hideg és a meleg folyamatosan cserélődni tudna.

A nútféderes és hagyományos OSB lapok közti különbség

Bár nyilvánvaló, hogy az OSB lapok nem feltétlenül arra szolgálnak, hogy kimagasló hőszigetelő falszerkezetek készüljenek belőle, ellenben a nútféderes megoldás a legjobb akkor, ha például olyan helyiségeket burkolnánk vagy építenénk belőle, ahol télen fontos a fűtés, a megfelelő klíma megtartása. A nútféderes lapok ugyanis nehezebben engedik el a hideget vagy a meleget, de azért önmagukban mit sem érnek, dupla alkalmazással, köztes kőzetgyapot szigeteléssel viszont már bátran számolhatunk velük egy hétvégi ház, egy nyaraló, egy kinti konyha vagy egy szerszámos esetén.

Nem árt ugyanakkor kiemelni, hogy a nútféderes OSB lapokkal sokkal precízebben kell dolgozni mind a vágás, mind az illesztések, mind a beállítások tekintetében. A paneleket fontos mindig megfelelően vízbe helyezni annak érdekében, hogy a nútok tökéletes párhuzamosokban és merőlegesekben fussanak egymással, hiszen a pontos illeszkedés ennél a kialakításnál mind esztétikailag, mind a funkcionalitás tekintetében lényeges lesz. 

Ezt leszámítva egyszerűbbé válik a munka a nútféderes megoldással, ami nagy előnyt jelent számára, hiszen míg a vágott széllel rendelkezők elcsúsznak, elmozdulnak egymás mellett, nehéz illeszteni őket, addig a horonnyal ellátott szélek esetén a pontos beállítás mellett ilyesmi biztosan nem fordulhat elő.

Az alapvető kialakítás és a felhasználási mód mindkét esetben megegyezik

Dacára annak, hogy az OSB lapok a szélezés tekintetében ennyire különböznek egymástól, az alapvető kialakításuk és a felhasználási módjuk azonban teljesen megegyezik. Mindegyik OSB lap-típus Észak-Amerikából származik, ahol kis átmérővel rendelkező, gyors növésű farönkökből, azok háncsából készítettek először ilyen megoldásokat úgy, hogy a forgácsot ellentétes szálirányban helyezték el – a rétegkialakítás részeként a külső héjak párhuzamosak, a középső réteg erre merőleges –, méghozzá víz- és hőálló kötőanyag alkalmazásával.

Miután a faháncsot bevonják ezzel a gyantaszerű anyaggal, nagyon magas nyomás alá helyezik őket, és így születik meg az OSB lap, mely az Egyesült Államokban az egyik legfontosabb építőanyaggá vált, de hazánkban is nagy népszerűségnek örvend. Különösen az OSB-3 típusa, mely vízálló kialakítást kapott, felülete pedig tökéletesen sima és kopásálló, így kifejezetten látványosnak nevezhető.

Felhasználási területek

A felhasználhatóság tekintetében az OSB lapok rendelkeznek az építőanyagok közül a legváltozatosabb lehetőségekkel. Ennek megfelelően a könnyűszerkezetes házaknál alkalmazzák a legtöbbször, de a tetőszerkezetek belső borításakor mindig jó alternatíva, sőt faházak, garázsok, kiülők, szerszámosok felépítésére és komplett burkolására egyaránt jellemző, bizonyos esetekben még padlók kialakításakor is találkozhatunk vele. Sok esetben használják zsaluként, illetve más egyéb kiegészítő tevékenységekhez, miután az OSB lap gyakorlatilag összetörik, megsemmisül.

Bár könnyebben törnek, mint a deszkák vagy a padlók, azonban egyszerűbb velük dolgozni, emiatt a ház körül szinte minden barkácsmunkához nagyszerű választás. Készülhet belőle kutyaház, polcrendszer, bútor, de akár a gyerekek számára faház, mászófal és egyéb kerti attrakció felhúzására is teljesen ideális megoldás. Természetesen nagyon fontos, hogy minden felhasználási módhoz a megfelelő vastagságú OSB lapot válasszuk, hiszen minél vékonyabb, annál könnyebben törik, illetve minél vastagabb, értelemszerűen annál tartósabb szerkezetek készíthetők belőle.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket