A murva felhasználása a gyakorlatban

A murva nagyon fontos alapanyag kerti utak, kiülők és parkolók kialakításakor, ha megfelelő változatát választjuk.

Erre használhatók a murva egyes típusai

Az építőiparban közvetlenül nem használják, ellenben a ház körül kellemes színe és tartóssága miatt nagyon gyakori díszítőelem, de méretének függvényében természetesen hasznos feladatokat is betölthet. Az alábbiakban tippekkel és tanácsokkal kiegészítve ön is áttekintheti, hogy milyen méretű murvák léteznek, és ezek gyakorlati felhasználása mikor, illetve milyen esetekben a legcélszerűbb.

Az ágyazó murva (2-5 milliméteres szemnagyság)

A 2-5 milliméteres szemnagysággal rendelkező zúzalékot nevezzük az úgynevezett ágyazó murvának. Ahol jellemzően apró szemű fehérkőre van szükség, ott nagyon gyakori díszítőelem – éppen ezért használják díszkertekben, virágágyásokban és cserepekben is –, de térkövezéskor szintén kitűnő segédanyag. Az ágyazó murva ugyanis nevéhez hasonlóan kiváló alapot garantál a térkövek lefektetéséhez, biztosítva ezzel annak szellőzését, vízelvezetését és könnyű szintezhetőségét.

A kerti murva (5-12 és 12-20 milliméteres szemnagyság)

Az 5-20 milliméteres szemnagyságig terjedő murvatípust – amit a legtöbb helyen általában az alcímben említett további két méretre osztják fel – kerti murvának vagy díszítő murvának nevezzük. Általánosságban kijelenthető, hogy ezt a típust keresik a legtöbben, hiszen méretéből fakadóan szinte mindenre alkalmazható, amire a murvát fel szokták használni az emberek. Ennek megfelelően a teljesen általános díszítés mellett ideális gyalogló járdák feltöltéséhez, gépkocsi feljárókhoz vagy beállókhoz, hiszen speciális kialakításának köszönhetően a kavicsok formája idomul egymáshoz, ezáltal megfelelően tömörödik, és egy idő után kellemesen szilárd, biztonságosan járható, ámde mégis mutatós és természetes hatású felület jön létre.

Mivel a kerti murva is mindig osztályozott zúzalék, ezért előszeretettel alkalmazzák kisebb- nagyobb méretben szinte bármilyen kerti dekorációhoz, legyen szó sziklakertekről, tavakról vagy virágcserepekről, de többek között sírhelyek körül is gyakran látott kiegészítő.

Az úti murva (20-55 milliméteres szemnagyság)

Az úti murva, ahogyan neve is mutatja egy jellemzően nagy szemekből álló zúzalék, aminek felhasználhatósága erősen korlátozott. Rendszerint csak mellékutak, kocsi beállók, esetenként járdák alapjául használják, de ezek feltöltésükhöz is kiváló választás, hiszen a különböző formájú és alakzatú kövek nagyszerűen illeszkednek egymáshoz, természetesen tömörödnek, és szilárd felületet alkotnak, miközben meggátolják a talaj, illetve az út süllyedését.

Az osztályozatlan murva (0-55 milliméteres szemnagyság)

Az osztályozatlan murva – ahogyan neve is mutatja – egy olyan zúzalék, amelyben bármilyen szemnagyság megtalálható. Gyakran nevezik poros murvának is, hiszen még a murvapor is megtalálható benne. Kiváló és stabil alapozás készíthető ezzel utak és autóbeállók számára, hiszen a legkülönfélébb méretű kavicsok miatt sokkal jobban ülepszik és tömörödik, mint a kizárólag nagyméretű úti murva. Erősen süllyedő vagy nagy terhelésű mellékutakhoz erősen ajánlott!

Bővebben: Békás Logistic

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Így akadályozzuk meg a hőhíd kialakulását az alap és a falazat találkozásánál

2020-06-24
Ahol az alap és a falszerkezet közvetlenül összeérnek egymással, gyakran hőhíd keletkezik. Így akadályozhatjuk meg!

Magaságyás bontott téglából: így készítsük el és évekig nem lesz vele problémánk!

2020-06-17
Egy magaságyás tartós kivitelezése közel sem tekinthető egyszerű feladatnak. Lássuk, hogy mi kell hozzá!

Zsalukő vasalatlan alapra? Így kell biztonságosan felépíteni!

2020-06-10
Ha zsalukőből szeretnénk építeni, ahhoz elengedhetetlen, hogy az alap és a szerkezet biztonságosan összekapcsolódjanak
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben