A murva felhasználása a gyakorlatban

A murva nagyon fontos alapanyag kerti utak, kiülők és parkolók kialakításakor, ha megfelelő változatát választjuk.

Erre használhatók a murva egyes típusai

Az építőiparban közvetlenül nem használják, ellenben a ház körül kellemes színe és tartóssága miatt nagyon gyakori díszítőelem, de méretének függvényében természetesen hasznos feladatokat is betölthet. Az alábbiakban tippekkel és tanácsokkal kiegészítve ön is áttekintheti, hogy milyen méretű murvák léteznek, és ezek gyakorlati felhasználása mikor, illetve milyen esetekben a legcélszerűbb.

Az ágyazó murva (2-5 milliméteres szemnagyság)

A 2-5 milliméteres szemnagysággal rendelkező zúzalékot nevezzük az úgynevezett ágyazó murvának. Ahol jellemzően apró szemű fehérkőre van szükség, ott nagyon gyakori díszítőelem – éppen ezért használják díszkertekben, virágágyásokban és cserepekben is –, de térkövezéskor szintén kitűnő segédanyag. Az ágyazó murva ugyanis nevéhez hasonlóan kiváló alapot garantál a térkövek lefektetéséhez, biztosítva ezzel annak szellőzését, vízelvezetését és könnyű szintezhetőségét.

A kerti murva (5-12 és 12-20 milliméteres szemnagyság)

Az 5-20 milliméteres szemnagyságig terjedő murvatípust – amit a legtöbb helyen általában az alcímben említett további két méretre osztják fel – kerti murvának vagy díszítő murvának nevezzük. Általánosságban kijelenthető, hogy ezt a típust keresik a legtöbben, hiszen méretéből fakadóan szinte mindenre alkalmazható, amire a murvát fel szokták használni az emberek. Ennek megfelelően a teljesen általános díszítés mellett ideális gyalogló járdák feltöltéséhez, gépkocsi feljárókhoz vagy beállókhoz, hiszen speciális kialakításának köszönhetően a kavicsok formája idomul egymáshoz, ezáltal megfelelően tömörödik, és egy idő után kellemesen szilárd, biztonságosan járható, ámde mégis mutatós és természetes hatású felület jön létre.

Mivel a kerti murva is mindig osztályozott zúzalék, ezért előszeretettel alkalmazzák kisebb- nagyobb méretben szinte bármilyen kerti dekorációhoz, legyen szó sziklakertekről, tavakról vagy virágcserepekről, de többek között sírhelyek körül is gyakran látott kiegészítő.

Az úti murva (20-55 milliméteres szemnagyság)

Az úti murva, ahogyan neve is mutatja egy jellemzően nagy szemekből álló zúzalék, aminek felhasználhatósága erősen korlátozott. Rendszerint csak mellékutak, kocsi beállók, esetenként járdák alapjául használják, de ezek feltöltésükhöz is kiváló választás, hiszen a különböző formájú és alakzatú kövek nagyszerűen illeszkednek egymáshoz, természetesen tömörödnek, és szilárd felületet alkotnak, miközben meggátolják a talaj, illetve az út süllyedését.

Az osztályozatlan murva (0-55 milliméteres szemnagyság)

Az osztályozatlan murva – ahogyan neve is mutatja – egy olyan zúzalék, amelyben bármilyen szemnagyság megtalálható. Gyakran nevezik poros murvának is, hiszen még a murvapor is megtalálható benne. Kiváló és stabil alapozás készíthető ezzel utak és autóbeállók számára, hiszen a legkülönfélébb méretű kavicsok miatt sokkal jobban ülepszik és tömörödik, mint a kizárólag nagyméretű úti murva. Erősen süllyedő vagy nagy terhelésű mellékutakhoz erősen ajánlott!

Ezekhez a munkálatokhoz jó döntés a murva

Rengetegen bajban vannak, amikor egyszerű méretkategóriák alapján kell murvát választaniuk egy bizonyos munkához, de sokak számára problémát okozhat az is, hogy konkrétan kijelentsék: ez az ömlesztett anyag az ideális választás egy bizonyos feladathoz. Az alábbiakban éppen azért összegyűjtöttünk néhány olyan konkrét esetet, amikor valamelyik murvatípussal tökéletes kivitelezést adhatunk elképzelésünknek.

Autóbeálló- vagy feljáró

A murva egyik leggyakoribb és legismertebb felhasználási módja minden kétséget kizáróan a ház körüli autóbeálló- vagy feljáró kialakítása, hiszen megfelelő telepítés esetén ez az ömlesztett anyag nemcsak kifejezetten mutatós lehet, de mindemellett egyszerű kialakíthatósággal tudjuk mentesíteni a sártól az udvart, illetve azokat a helyeket, ahol autóval járunk. Természetesen lényeges a mutatós és tartós munkához megfelelő murvatípust is választani! Ha csak személyautóval közlekednénk a beállón, és kizárólag a családtagok vennék igénybe, akkor az egyszerű kerti murva jó döntés lehet, de ha teherautók is megfordulnának rajta, esetleg nagyobb forgalmat kellene elviselnie, akkor a nagyobb úti murva vagy az osztályozatlan murva lehet ideális. Lényeges azonban, hogy mindegyiket megfelelő helyre, kellő alapozás után helyezzük el, így mindig masszív felületet kaphatunk.

Parkoló

A fentiekben ismertetett alapelveket kell figyelembe vennünk abban az esetben, ha parkoló kialakítására használnánk a murvát, hiszen ez az ömlesztett anyag a nagy teherbírása miatt kitűnő választás ebből a célból is. Megfelelő ülepítés mellett nagyon szilárd felület képezhető belőle, miközben az aszfaltozott felülethez mérten nemcsak látványosabb, de az ár tekintetében is elérhetőbb megoldás. A forgalmat és a járművek súlyát itt is érdemes figyelembe venni, a legjobb alternatíva éppen ezért általában az úti murva lehet ilyenkor, mely nagyobb súly megtartására egyaránt képes, illetve nagyon jól tömörödik.

Járda

Ha valaki nem szeretné betonozott járdával elcsúfítani otthonának környezetét, a murva ilyenkor is jó döntés lehet. Akár a ház körül kialakított járdáknál, akár a díszkertbe vezető vagy a bejárati ajtóig húzódó lépegetőknél, a közepes szemcsenagyság a legideálisabb választás. Ezt a kerti murva tudja a leghatékonyabban biztosítani, mely megfelelő mélység, kialakítás (például szegélyezés és döngölés) esetén kifejezetten tartós, illetve egyben látványos alternatíva is.

Út

Amennyiben problémát okoz egy mindig sáros földes út, nem tudjuk eltüntetni róla a mélyedéseket, ezáltal például nehezen járható, akkor a megfelelő vastagságú murva elterítésével azonnal orvosolhatjuk a problémát. Ehhez úti murvára vagy osztályozatlan murvára lesz szükségünk, melyek megfelelő döngölés segítségével látványos és szikár felületet képesek adni, miközben a vízelvezetés sem okoz gondot. A megfelelően kialakított murvás utakon akár még teherautók is tudnak közlekedni.

Ágyás

Rengeteg különféle ágyástípust megkülönböztethetünk egy díszkerten belül, így lehet gyepes, kérgezett, de akár természetesen murvás felülettel kialakított is. Egyre több mediterrán stílusú kertben találkozhatunk murvával fedett ágyásokkal, melyekhez nagyon jól passzolnak a különféle örökzöldek, cserjék és tuják, de akár a rododendronok és a különféle virágzók is. A fehér kőzetnek hála az ilyen ágyások minden egyes kertben rendkívül látványos összhatást kelthetnek, igazán díszes közeget adva ezzel a környezetnek. Ebből a célból minél apróbb szemcseméretű murvát, esetleg kerti murvát érdemes alkalmazni, nagyobbat viszont soha.

Sziklakert

A sziklakert kialakítása alapvetően nagyobb kőzetekből történik, azonban a megvalósítás során a határ a csillagos ég, ezáltal a legkülönfélébb díszítőelemek kerülhetnek a kőzetekhez, melyek azt a hatást keltik, hogy egy igazi hegyvonulat miniatürizált változatát látjuk. Ebből a célból a kisebb-nagyobb szemcseméretű murva tökéletes választás lesz – csak a sziklakert méretein múlik, hogy melyik lesz a legjobb alternatíva hozzá, illetve mit szeretnénk láttatni vele. Hófödte hegyvonulatokat? Hatalmas gleccsereket? A murvával a határ a csillagos ég!

Nem szükségszerű ugyan egy kerti tó kialakításához murvát alkalmazni, de díszítésükhöz kifejezetten előnyös lehet. Megfelelő tisztítószerek használatával ugyanis a murva rendkívül kivilágosíthatja a tó látképét, mind a víz mélyén, mind a parton alkalmazva. Mélyebbre általában nagyobb szemcsenagyságú úti murva ajánlott, a partra pedig a kerti változat, de ha nem akarunk többféle típust hozatni, utóbbi jó lesz a tó fenekére is.

Kaspódísz

Az egészen kis szemcseméretű murvatípusokat általában díszítésre szokás felhasználni. A határ ezen a téren a csillagos ég, de például a díszkertekben megtalálható nagyobb kaspók, dézsák és cserepek feltöltésére kifejezetten jó döntés lehet. Egyrészt sokkal látványosabb ez, mint a virágföld látványa, másrészt öntözéskor is egyszerűbb a víz eloszlatása. Bármilyen növény mellé is tesszük, garantáltan látványos megoldás lesz.

Vízelvezető

Noha a legtöbbször drénkövet szokás alkalmazni kerti vízelvezetők feltöltéséhez – ha nem akarunk árkokat látni mindenhol, de ha eleve sok a murvás felület, akkor természetesen a víz elvezetését szolgáló árkokat is feltölthetjük murvával. A kerti murva ideális ebből a célból –, hiszen tömörítés nélkül kitűnő megoldás lehet a víz elvezetésére, noha nagy mennyiségű csapadékot szállító csatornákhoz azért nem ajánlott az alkalmazása, mert az megmoshatja a murvaréteget.

Parkosítás

Jellegéből fakadóan a parkokban kifejezetten látványos felületeket tudunk kialakítani a hófehér murvából, így legyen szó egy olyan zöldövezetről, ahol nem is annyira a hatékonyság, mint inkább a látvány a cél, hiszen kifejezetten elegánsnak és modernnek nevezhető ez a megoldás. Éppen emiatt gyakran találkozhatunk a murvával emlékműveket, szobrokat, tavakat vagy szökőkutakat tartalmazó parkokban is. Erre a célra leginkább a kerti murva ideális!

Temetői felületkialakítás

Kifejezetten gyakran találkozhatunk murvával temetőkben, aminek az oka nem más, minthogy ezt a látványos ömlesztett anyagot ezeken a helyeken könnyedén tudjuk alkalmazni felületkialakításra, ezáltal a sírok körül kellemes látványt biztosítanak, kiegyensúlyozzák a gyászos hangulatot, miközben hasznosak is, hiszen nagy esőben sem kell sárban közlekednünk, hogy oda tudjunk menni elhunyt szeretteink sírjához. Előfordul, hogy konkrétan a síron is alkalmazzák díszítés gyanánt a murvát, noha ilyenkor nem a nagyobb kerti murva, hanem sokkal kisebb változata lehet a befutó.

Alap

A masszív ömlesztett anyagok mind ideálisak arra, hogy alapként használjuk őket valamilyen tartós felület kialakításához. Nyilván házat nem szerencsés erre építeni, azonban az osztályozatlan murva például 20-30 centiméteres vastagságban olyan jól tömöríthető, hogy arra utána akár még aszfaltréteg, vagy kerti murva is felvihető. Ez a kialakítás a legmasszívabb abban az esetben, ha egy olyan felületet akarunk kialakítani, mely nagyobb forgalmat és nagyobb súlyt is elbír.

Néhány hasznos tipp murvavásárlás előtt

A legfontosabb, hogy ismerjük a murvatípusokat!

Az egyik leglényegesebb pont a murva vásárlása előtt az, hogy pontosan tudjuk, milyen változatok léteznek ebből a látványos ömlesztett anyagból. Azért nagyon fontos mindez, mert a különféle szemcsenagyságok alapvetően meghatározzák, hogy milyen munkához lehet felhasználni őket. A fentiekben például a legtöbb eshetőséget áttekintettük, így érdemes azt áttanulmányozni kezdésként.

Számoljuk ki, hogy mennyi murva kell!

Az ömlesztett anyagok kapcsán általános probléma, hogy soha nem lehet kiszámolni négyzetcentiméterre pontosan, mekkora mennyiségre van szükségünk. Számításokat azonban így is el kell végeznünk, amihez alkalmazzuk bátran az egyszerű kerület- és területkalkulációs ismereteinket. A lényeg, hogy egy köbméter murva nagyjából 10 négyzetméternyi területre lesz elegendő 10 centiméter vastagságban, vagy 5 négyzetméterre 20 centiméteres vastagságban és így tovább. Ez az egyszerű példa már segíthet eligazodni a döntésben.

Legyen megfelelő szerszámunk a murvához!

Ha úgy döntöttünk, hogy mi magunk szeretnénk elteríteni a megrendelt murvát, ahhoz elengedhetetlen lesz beszerezni a megfelelő szerszámokat, melyek többsége egy kertes házban mindig megtalálható. Szükséges például minimum egy erős lapát, egy masszív vasgereblye, valamint egy talicska, ha messzebbre kellene hordani a köveket. Amennyiben döngölni szeretnénk, mindenképpen kérjünk kölcsön vagy legalább kölcsönözzünk egy lapvibrátort is, ami ehhez elengedhetetlen.

Ha nem tudunk dönteni, legyen kerti murva!

A sok murvatípus az emberek többségét hajlamos összezavarni, ami nem véletlen, hiszen egyáltalán nem meglepő, hogy melyik munkához, pontosan milyent választunk. Bár a fenti leírások és kapcsolódó blogbejegyzéseink segíthetnek a választásban, ha viszont mégsem tudunk dűlőre jutni, a legjobb, ha kerti murvát kérünk, hiszen a legtöbb murvás felületkialakításhoz ez a megoldás tökéletesen alkalmas.

Gondoljunk a szállításra is!

Hiába döntöttük el, hogy murvát szeretnénk a kertben, ha olyan helyen lakunk, ahol ez csak orbitális költségekkel valósítható meg. A logisztikát mindig vegyük számításba, mert bár nincs lehetetlen, de a szállítási költségek, a szállítási nehézségek okozhatnak meglepetéseket. Ügyeljünk arra is, hogy ha egy hátsó udvart akarunk megtölteni, akkor ne rendeljünk azonnal 10 köbméter murvát, mert a teherautó nem biztos, hogy le tudja tenni a helyén, azaz nekünk kell betalicskáznunk. Ilyenkor például egyszerűbb és kifizetődőbb lehet két részletben kérni a szállítást.

Merjünk kérdezni!

Mert senki sem úgy születik, hogy mindent tud a murváról, tehát fogadjuk el, hogy vannak, akik ebben a témában járatosabbak. Ennek megfelelően, ha kérdésünk van, esetleg a fuvarozásról vagy a típusokról szeretnénk többet megtudni, a Békás Épker kollégái mindig készséggel állnak a rendelkezésünkre.

Bővebben: Békás Logistic

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket