A megmaradt színes lábazati vakolat alternatív felhasználási módjai

Lábazatot vakoltunk és megmaradt egy fél vödörre való alapanyag? Ne dobjuk ki, inkább használjuk fel máshol!

Mit kezdjünk a felesleges lábazati vakolattal?

Az építőanyagok vásárlásakor rendkívül ritka és szerencsés helyzet, ha valamiből pontosan annyit tudunk vásárolni, amennyire valóban szükségünk is van. Különösen nehéz kiszámolni a zsákos és vödrös anyagokat, ezáltal még az óriási gyakorlat, sőt a gyártói ajánlások sem könnyítik meg a becsléseket. A helyzet különösen problémás olyan esetekben, mint a lábazati vakolatok, melyek színezőfelületek is egyben, tehát rendkívül lényeges, hogy egyszerre megvásároljuk a szükséges mennyiséget, máskülönben az eltérő gyártási időpontból kifolyólag könnyedén eltérő árnyalatú végeredményt kaphatunk.

A helyzetet tovább rontja, hogy a színes lábazati vakolat rendkívül specifikus termék, nagyon nehéz máshol és másra felhasználni, így ha megmarad belőle akárcsak egy fél vödörrel is, könnyen lehet, hogy az egészet el kell dobnunk. Amennyiben nem szeretnénk pazarolni, de szívesen felhasználnánk más módon ezt az építőanyagot, az alábbiakban adunk néhány tippet, ami kiváló alternatívát jelenthet ilyenkor.

Bátran használjuk beltéren is

Az egyik leggyakoribb bizonytalanság a színes lábazati vakolattal kapcsolatban, hogy eleve egy kültéri alapanyagról van szó, tehát direkt olyan kiképzést kapott, aminek jóvoltából ellenáll a nedvességnek, az UV-sugárzásnak és így tovább. Ez azonban közel sem jelenti azt, hogy a kérdéses anyagot ne vihetnénk be a házba valamilyen beltéri felhasználás reményében, így ha valamit díszítenénk vele, akkor itt a remek alkalom egy tartós, alapozás után közvetlenül a festett rétegre is felvihető színes kiemeléshez. A lábazati vakolatról nem árt tudni, hogy kifejezetten harsány, semmiképpen sem megszokott színeket érhetünk el vele a lakásban, így alkalmazása mellett még egy plusz érv szól. Lássuk azonban, hogy mire használhatjuk!

Nyílászárók kiemelésére

A nyílászárók, így az ablakok és az ajtók körüli falszerkezetek rendszerint kifejezetten unalmasak, általában egyszínűek, nehéz feldobni a környezetüket, mert az állandó szárnymozgás és a folyamatos közlekedés ezt kis túlzással ellehetetleníti. A színes lábazati vakolattal azonban lehetőségünk nyílik szabályos vagy rusztikus kialakítással olyan kiemeléseket húzni az ajtók és az ablakok köré, melyek garantáltan egészen új színben tüntetik fel a nyílászárók közelében elhelyezkedő falszerkezeteket.

Oszlopok díszítésére

Egyre több házban alkalmaznak nagy belső tereket különösen az amerikai stílust követők esetében, ahol a nappali és a konyha egybe lett nyitva. Ilyenkor a födémet oszlopokkal támasztják meg, melyek kifejezetten kellemetlen, rideg és üres hatást keltenek. Ezeknél az építőelemeknél nagyon érdekes hatást érhetünk el, ha a lábazati vakolat alkalmazásával megvariáljuk egy kicsit a belső helyiség megjelenését, hiszen egy-egy csík, vagy az oszlopok teljes borítása is egészen különleges hatást kelthet.

Kandallók beltéri lábazatára

Igencsak látványossá tehetők a kandallók beltéri lábazatai is abban az esetben, ha úgy döntünk, hogy a megmaradt kültéri vakolattal vonjuk be őket. Különösen előnyös mindez, ha olyan színt választottunk eredetileg, ami nem feltétlenül vonzza a koszt, illetve nehezen látszik meg rajta például a por és a hamu. Kültéri jellegéből fakadóan ráadásul kimagasló tartóssággal büszkélkedhet, így nem tudja megsérteni például egy kieső fadarab, illetve a hamuzás során sem kell aggódnunk a leverődéstől vagy a karcoktól.

Beépített téglabútorokhoz

A modern lakáskultúra egyik trendjének tekinthetjük a téglabútorok alkalmazását. Beszéljünk hagyományos kerámiatégláról vagy Ytong-tégláról, kifejezetten gyakran találkozhatunk ilyen megoldásokkal, melyek kellemes összhatást adnak, de ha mégis ridegnek éreznénk, akkor a lábazati vakolat ezeket is képes lesz életre kelteni, ezáltal otthonunk színes kis ékköveivé válhatnak az ilyen építmények.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket