A megfelelő vízelvezetés fontossága

A rossz vízelvezetés károsíthatja a lakóházak falait, a telepített növényeket, és egyéb kellemetlenségeket is okozhat.

Ezért lényeges a profi vízelvezetés

Ez azonban ebben a formában óriási általánosításnak tekinthető, hiszen a víz a legnagyobb károkat általában észrevehetetlenül végzi, rendszerint a földfelszín alatt, aminek az oka általában az elégtelen kültéri vízelvezetés.

A vízelvezetés hiányából fakadó problémák

A megfelelő vízelvezetésről rendszerint már a tereprendezéskor gondolni kell, ha lehetőség van rá, akkor jóval az építkezés előtt, hiszen már ilyenkor dőlést lehet adni a területnek, illetve ki lehet alakítani olyan árkokat, amelyek segítenek abban, hogy legalább kívülről ne érje közvetlenül víz az épületet. A csapadéknak ugyanis teljesen mindegy, hogy belülről érkezik egy csőtörés által, felülről egy tetősérülés folytán, vagy kívülről, egy heves esőzésből fakadó áradással, minden esetben megtalálja az útját, és megfelelő elvezetés nélkül képes maradandó, sok esetben akár milliós károkat is előidézni az épület szerkezetében.

Amennyiben az épületet körülvevő területen problémás a vízelvezetés, abban az esetben a felszíni víz óriási károkat képes előidézni, legyen az akár eső, akár hó. Ez ugyanis hajlamos akár nagyobb mennyiségben is összegyűlni, és elégtelen elvezetés hiányában problémát okozni. A ház körüli vízelvezetés megfelelő kialakítása tehát bármennyire is összetett feladat, nagy szükség van rá, hogy akár a hirtelen lezúduló csapadék is megfelelő utat találjon magának, és ne csak épületeinkbe, hanem pincéinkbe, udvarainkba, garázsainkba vagy aknáinkba se jusson be a gyakran fertőzött esővíz.

A felszíni vízelvezetés lehetőségei

A felszíni vízelvezetésre számtalan lehetőségünk van! A legalapvetőbb alternatívák közé tartozik a tereprendezés során kialakítható árkok és lejtések. Általánosságban elfogadott vélemény, hogy egy átlagos területen a megfelelő tereprendezés során kialakított vízelvezetés elegendő ahhoz, hogy a csapadék semmilyen formájában ne okozhasson jelentős károkat. Természetesen vannak különleges helyzetek, amikor hatásosabb vagy kiegészítő megoldáshoz kell folyamodni.

Az egyik ilyen lehetőség az, ha a terület kényes pontjain folyókarendszert, vagyis vonalas vízelvezetést alakítunk ki. Ez rendszerint nem füves, hanem betonozott vagy térkövezett udvaroknál lehet opció, aminek a lényege az, hogy az egységes felszínen keskeny, lejtett árkokat, egy komplett árokrendszert alakítunk ki, melyekből rendszerint vagy semmit sem látunk – hiszen a csöveket eltakarja a felület –, vagy csak kisebb rácsokat, amelyek lefedik és tisztíthatóvá teszik ezeket a vízelvezetőket. Nagy előnyük, hogy rendkívül esztétikusak, és egyszerre akár nagy mennyiségű vizet is képesek elvezetni, ami természetesen méretüktől és terhelhetőségüktől is függ.

A folyókarendszer kialakítása azonban nem mindig megoldható. Ilyen esetekben használhatunk úgynevezett pontszerű vízelvezető rendszert is, amihez egy udvari összefolyót kell alkalmazni, méghozzá a terület legalacsonyabb pontján. Ha ezt a megoldást választjuk, és tereprendezés előtt állunk, érdemes úgy kialakítani a talajt, hogy minden oldala egy központi pont, egy ülepítő irányába vezessen, amelyből egyetlen túlfolyón át szabadon távozhat a víz az árkokba és az elvezetőkbe. Bár bizonyos esetekben csak ez a megoldás alkalmazható, azonban nem árt tudni róla, hogy általában kis kapacitással rendelkezik, és a föld alatt kialakított csőhálózat függvénye, hogy milyen gyorsan képes elvezetni a leömlő vizet, ami a manapság jellemző trópusi viharok esetében komoly kihívást jelent.

Ebben az esetben is érdemes azonban kiemelni, hogy a megfelelő tereprendezés során kialakított vízelvezető árkok mekkora segítséget jelenthetnek. Ha ugyanis adott egy udvar, amelynél a pontszerű vízelvezetést egy árokrendszer segíti meg – ahol legalább a háztetőről lezúduló esővíz szabadon tud távozni –, akkor az már jelentős mértékben megkönnyítheti a földalatti csőhálózatok munkáját. Ezért nevezzük a földmunkát a vízelvezetés szempontjából is minden alapjának.

Milyen károkat okozhat a víz?

A víz károkozó hatását nagyon sokan alábecsülik. Bár nyilván a betont még a hirtelen lezúduló víz sem tudja megkezdeni és összezúzni, ellenben a rossz vízelvezetés miatt alámoshat például egy lakóház vagy egy kerítés alapjának, és összedönthet akár több emelet magas építményeket, esetleg milliós károkat tehet bennük. A víz negatív hatása továbbá, hogy a beázást a téglafalak nehezen viselik, ezáltal száradás után ledobják a vakolatot, a tégla salétromosodni kezd, megjelenhet otthonunkban a penész, egyszóval ha látszólag nem is nagy a kár, hosszabb távon ezeket a problémákat orvosolni kell, elsődlegesen rögtön azzal, hogy megfelelő vízelvezetést alakítunk ki annak érdekében, hogy ne fordulhasson elő többször hasonló eset.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket