A lágyhuzal, mint az erős betonvas alapja

Mi az a lágyhuzal és miért olyan fontos alkalmazni a betonozások során? Most minden kérdésre válaszolunk!

Minden, amit a lágyhuzalról tudni kell

Hogy mi is az a lágyhuzal? Önmagában ez a név nagyon sok embernek alighanem ismeretlen, hiszen bár hivatalos elnevezésről van szó, ugyanakkor ritkán használatos kifejezés, különösen a hétköznapi nyelvben. Egy építkezésen ritkán hallani ugyanis azt, hogy valakinek szüksége van lágyhuzalra. Azt azonban annál gyakrabban, hogy drót kell egy bizonyos munka elvégzéséhez.

A lágyhuzal hétköznapi elnevezése ugyanis nem más, mint a drót, de nem holmi közönséges drót, hanem egy rendkívül erőteljes acéltermék. Többféle méretben elérhető, piacvezető áron pedig a lágyhuzalt a Békás Épker kínálatából is lehetőségünk van megvásárolni magunknak, legyen rá szükségünk akár betonozáshoz, a betonvas rögzítéséhez, akár valamilyen egészen hétköznapi teendő, illetve barkácsmunka miatt.

A lágyhuzal elsődleges felhasználási területe

Bár az már a fentiekből kiderülhetett – alighanem azt követően, hogy elárultuk: az elnevezés mögött a drót található –, hogy a lágyhuzal egy igazán sokfunkciós megoldás, ugyanakkor az építkezéseken jellemzően a betonvas stabilitásának növelésére alkalmazzák, méghozzá a különálló acéldarabok összefogatása és erősítése miatt.

Természetesen a masszívabb betonacél mellett a lágyhuzalra a hétköznapokban is rengeteg esetben szükségünk lehet különféle barkácsolási teendők során. Masszív rögzítőanyag, mely megfelelő feszítés esetén egy kellően szilárd kötést nyújt, így alkalmas például drótkerítések elhelyezéséhez vagy olyan szerkezetek kialakításához, ahol ideiglenes vagy tartós rögzítésre van szükség.

A lágyhuzal, mint az erős betonvas alapja

Ha jó minőségű lágyhuzallal van dolgunk, az nemcsak a háztartásban, hanem akár ipari környezetben is mindig megállja a helyét. A megfelelő helyen és közegben az ipari termelés során, szitáknál vagy ideiglenes rögzítéseknél is rengeteg lágyhuzalt alkalmaznak, de olyan esetben szintén megállják a helyüket, amikor valamilyen céleszközt kell helyettesíteni velük.

Miért fontos a vasbetonban a lágyhuzal?

Adja magát a kérdés, hogy a vékony drótoknak vajon milyen szerepük van a rendkívül masszív és tömzsi vasbeton szerkezeteken belül? A megszilárdulást követően alapvetően már az égvilágon semmi, addig azonban rendkívül fontosak ahhoz, hogy megfelelően szilárd és stabil végeredmény születhessen.

Ennek az oka nem más, minthogy a betonba kerülő acélszerkezeteknek szükségük van némi rögzítésre. A rudak és hálók ugyanis a betonmassza döngölésével folyamatosan elmozoghatnak egymás mellett, és ha nem maradnak megfelelő kötésben, egymástól előírt távolságban, akkor azzal a kész vasbeton szerkezet statikailag rendkívüli módon meggyengül.

Ezért van szükség arra, hogy a vasbeton elemeket egy lágyhuzallal legalább addig egymáshoz erősíthessük és szoríthassuk, amíg a friss betonmassza meg nem köt. Ellenkező esetben az acélelemek elmozdulnának, amikor a beton bekerül a zsaluba, és az építmény statikai állapota rendkívüli módon meggyengülhet.

Természetesen nem véletlen, hogy a lágyhuzalból többféle típus létezik. Ezek jellemzően csak a vastagságuk tekintetében különböznek egymástól, azonban ez rendkívül fontos tulajdonság annak fényében, hogy mennyire erős acélvázak készíthetők a segítségével. A nagyobb teherbírású épületekhez értelemszerűen vastagabb, a hagyományos egyszintes lakóházakhoz pedig vékonyabb típus alkalmazása is tökéletesen elegendő lehet.

Mitől lágy a lágyhuzal?

A lágyhuzal egy kör keresztmetszettel rendelkező acélipari termék. Előállítása számos formában történhet, így gyártója válogatja, hogy a hétköznapi nevén drótnak is nevezett termék húzással, hengereléssel vagy sajtolással készül.

Hogy magát az acélt mivel lágyítják, azaz mivel teszik ellenállóvá, de mégis könnyen dolgozhatóvá, az szintén többféle technológiát takarhat. Alkalmazhatnak természetes és mesterséges öregítést, de a szferodizálás, az újrakristályosítással történő lágyítás és a feszültségtelenítés szintén az elfogadott és hasznos megoldások közé sorolható.

Az így készülő huzal egyébiránt nemcsak lágy, hanem kemény is lehet, de minden esetben feltekercselt formában kerül forgalomba. A lágy típusok nagy előnye, hogy elképesztően könnyen megmunkálható anyagok, egyszerűen hajlíthatók, vághatók, alakíthatók, ami egyben sajnos a hátrányuk is.

Ha nem megfelelően alkalmazzák őket, esetleg nem az ideális környezetben, akkor a lágyhuzal könnyedén deformálódhat, sőt el is szakadhat, ami egy vasbeton szerkezet esetén beláthatatlan következményekkel járhat.

Fontos ugyanakkor, hogy a lágyhuzalnak nemcsak a kezelése könnyebb és egyszerűbb, hanem azonnal felhasználható állapotban kerül a szakemberek kezébe, így vagy kézzel vagy egy speciális célszerszám segítségével alkalmazzák.

Kötelező kellék az építkezéseken

Nem lehet elégszer hangsúlyozni ugyanakkor, hogy a lágyhuzalok az építkezések kötelező kellékei, egyetlen esetben sem hiányozhatnak egy ilyen közegből. Ahol vasbeton kerül kialakításra, ott a megfelelő minőségű lágyhuzal annyira fontos, mint a betonozáskor a tégla vagy a tetőszerkezet kialakításakor a léc.

Nemcsak a szerkezet stabilitását növeli meg – legalább addig, amíg a beton meg nem köt –, hanem ráadásként még a szakemberek munkáját is jelentős mértékben megkönnyíti. A huzalokkal ugyanis garantált, hogy a vaselemek minden esetben a megfelelő helyen maradnak a betonban, nem mozdulnak el még akkor sem, ha a massza betöltésekor rajtuk kell járkálni.

Ez alapvető fontosságú, hiszen rögzítés nélkül a több részből álló acélelemek egymáson és egymás mellett elmozdulhatnak. Ehhez természetesen elengedhetetlen, hogy mindig megfelelő minőségű és vastagságú lágyhuzalt válasszunk az adott feladathoz, hiszen a túl vékony vagy szerkezetileg problémás drót értelemszerűen nem tudja megfelelően ellátni a feladatát.

A vasbeton szerkezetek kialakítását éppen ezért fontos mindig szakemberre bízni a megfelelő statikai tulajdonságok kialakításának érdekében.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket