A kültéri beton felújítása házilag

A sérült vagy problémás kültéri beton néhány esetben kiválóan javítható és felújítható akár házilagos módszerekkel is.

Így menthető meg a problémás kültéri beton

A kültéri beton felújításának lehetőségei

Az időjárás, de főként a hó, a fagy és az eső ugyanis a rossz minőségű kültéri betont nagyon hamar ki tudják kezdni, ezáltal a felület megrepedezik, illetve mállani, valamint porladni kezd, amit több módon is orvosolhatunk:

  • vagy teljesen elbontjuk, és az alapoktól újrabetonozzuk a felületet;
  • vagy felújítjuk a meglévőt a megfelelő alapanyagok használatával.

Hogy a két lehetőség közül melyiket választjuk, az rendszerint azon múlik, hogy mennyire rossz minőségű a kültéri beton, hiszen elképzelhető, hogy csak bizonyos részei gyengébbek, de a többi eleme olyan masszív, hogy évtizedekig sem lesz vele probléma. Ha a beton nem repedezik, nem mozog, nem mállik, akkor az ön számára is ajánlottabb a kültéri beton felújítása házilag, amihez a műgyantaadalékkal kiegészített önterülő aljzatkiegyenlítők jelenthetnek megfelelő alternatívát.

Előkészületek

A kültéri beton felújítása házilag nem egy nehéz feladat, de minőségét jelentős mértékben meghatározza, hogy mennyire alapos előkészületek előzték meg a munkálatokat. Az aljzatot ugyanis fontos megfelelően visszabontani a sérült, repedezett, málló és porladó elemekig, majd ha ezzel megvagyunk, mindenképpen egy általunk benedvesített – vegyszerektől korábban megtisztított – felülettel álljunk neki a munkálatoknak. Amennyiben a felület túl egyenletes, esetleg túl mély a megfelelő tapadáshoz, lényeges lehet egy erre alkalmas kitöltő anyag vagy epoxigyantás alapozó használata annak érdekében, hogy tapadó hidat tudjunk képezni.

Utóbbi azért fontos, mert segítségével garantáltan olyan felületre húzhatjuk az aljzatkiegyenlítőt, amelyen megfelelően megtapad, ami a jó minőségű kültéri beton egyik alapját képezi.

HASZNOS TPP: Ha biztosra akarunk menni, a tapadó híd legfelső rétegére, avagy az epoxigyantára szórhatunk egy kevés kvarchomokot is, amivel még masszívabbá tehető a rétegek közötti kapcsolat.

A kültéri beton felújítása házilag

A megfelelő előkészületeket követően indulhat a tényleges felújítás, amivel kapcsolatban a legfontosabb szabály a keverési arányokhoz kapcsolódik. A kitöltő- vagy kiegyenlítő anyagoknál a pontos adagolás ugyanis kiemelkedően lényeges – ettől csak minimálisan szabad eltérni –, sőt az alapanyagok egyenletes összedolgozására egyaránt nagy figyelmet kell szentelni, aminek érdekében kerüljük a kézi keverést, és használjunk inkább speciális keverőszárat. melyekkel a kisebb mennyiségű alapanyag könnyedén összedolgozható.

HASZNOS TIPP: Soha ne keverjünk le több anyagot annál, mint amennyit 20-30 percen belül el tudunk dolgozni, máskülönben a kötési tulajdonságok romlanak, és a végeredmény a megfelelő arányok és a tökéletes keverés ellenére is egy rossz minőségű beton lesz.

A kültéri betonról tudni kell, hogy felújítása az időjárás viszontagságai miatt nagyon nehézkes, éppen ezért a 2 centimétert meghaladó mélység esetén több fázisú munkavégzésben kell gondolkoznunk. Ennek a lényege az, hogy először létre kell hoznunk egy vastagabb alapot – lehetőleg kültéri Estrich betonból –, majd ennek megkötése után szükség szerint felhordani a többi réteget. Ebben az esetben számolnunk kell a hosszú, akár hetekig elhúzódó kötési idővel, ami mellett nagyobb felületeknél a dilatációs hézagok kihagyására is gondolnunk kell, mert az Estrich nem rugalmas típusú felületet ad.

Hol alkalmazható az eljárás?

Az Estrich-alapú kültéri betonjavítás kiválóan alkalmazható száraz és nedves aljzatú helyiségek, teraszok vagy erkélyek javítására 0,2 centimétertől 2 centiméteres rétegvastagságig, de kocsibejárónál, járdánál, járdaszegélynél, és szinte bármilyen külső aljzatfelület korrigálásánál kitűnő. Nagy előnyük a gyors kötési idő mellett – megfelelő körülmények között – a fagy- és só álló jelleg, amivel a téli időszakban is nagy tartósság jellemző rá.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket